Mert fényesebb a kard

2019. október 22. 06:57

A forradalom félszázados ünnepén Magyarország miniszterelnöke agyba-főbe verette a nagy napra emlékezőket: véres maradt a keze.

2019. október 22. 06:57
Pilhál György
Magyar Nemzet

„1956. október 23-a kódolva volt. Kokárdával a szívek fölött érkezett. A nemzet saját kezébe vette a sorsát. Hihetetlen bátorság kellett ehhez egy olyan korban, ahol a csengőfrászos éjszakákon bárkiért bármikor jöhetett a nagy fekete autó. A nagy nap legemlékezetesebb pillanatait már betéve tudjuk: zászlóbontás a Bem-szobornál, egymásba karoló, jelszavakat skandáló, boldog felvonulók a Margit hídon, vidékszerte nagygyűlések, Nagy Imre-beszéd a Parlamentnél, fegyverropogás a rádiónál, ledöntött Sztálin-szobor. Hihetetlen energiák szabadultak fel – mi mindenre képes a közös akarat! Hitte volna bárki is, hogy órák múlva a barikádnak ugyanazon az oldalán harcol az egykori csendőr a zsidó Angyal Istvánnal, a pesti srác a kiábrándult baloldali emberrel?

A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben. És maradtunk rabok újabb évtizedekig... Aztán a forradalomból előbb »ellenforradalom», később »sajnálatos októberi események«, majd – merész fordulattal – népfelkelés lett. Az elmaszatolt, felemás rendszerváltást zavaros évek követték, s bár ma újra forradalomnak mondhatjuk ötvenhat októberét, az ember valahogy úgy érzi, még mindig harcolnia kell. Mintha még nem lenne vége.

A történelem fonákjain merengve érkeztünk el az 50. évfordulóhoz is. Ahhoz a naphoz, amikor – 2006-ot írtuk – ismét vér áztatta a pesti aszfaltot. Mert megtörtént – megtörténhetett! –, hogy a forradalom félszázados ünnepén Magyarország miniszterelnöke rohamrendőreivel agyba-főbe verette a nagy napra emlékező magyar embereket. Véres lett – és maradt – a keze. Szimbolikus (?) üzenet volt ez a barikád túloldaláról: a hatalom továbbra is az övék, nem adják. (Pedig Gyurcsány Ferenc pártja, az 1990-es szabad választásokra »megtisztult« MSZP rémült igyekezettel,»forradalmárként«, Nagy Imre-örökösként vetette bele magát a »megújult« közéletbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kegyes urunk Karolus
2019. október 22. 12:24
A kisnyilasokat már nem zavarja az, hogy Fletó lövetett rájuk.
raziel
2019. október 22. 11:01
Hmm, furcsa, szerintem pont a hozzád hasonlókat nem veszi itt az égvilágon komolyan senki. Nem tudom, hogy melyik fenti kommentem alapján lettem a borkai-párt lelkes rajongója, de a lényeg, hogy te eldöntötted :) Ja, és te biztosan az elsők között voltál, aki a bizonyítékokat átadva tettél feljelentést borkai ellen, igaz? Jelzem szerintem Borkait - bármilyen pártban is indult volna - azonnal ki kellett volna zárni és visszaléptetni. Fel is lehet jelenteni, de eddig olyan lyukak vannak a sztoriban, amik miatt feltehetően sajnos nem lesz büntetőjogi felelősségre vonás. Az ugyanis kevés, hogy mire lehet következtetni, bizonyítani is tudni kellene.
riofolta
2019. október 22. 10:56
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
belak
2019. október 22. 08:32
Én ott voltam 2006. október 23-án az Astoriánál. Nyeltem a könnygázt. Ha kicsit gyorsabban tudok menni a tömeggel, akkor engem kardlapoznak meg a lovasrohammal. Vártam, hogy ezért felelősségre vonjanak. De ez elmaradt. Jogilag minden rendőr olyan ártatlan, mint a ma született bárány. Ki is akkor a hibás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!