Európa ún. kereszténysége sosem volt úgy igaz

2018. július 23. 15:42

Európa XX. századi leáldozásában a tömegpolitikának van a legnagyobb szerepe: a nacionalizmusnak, a demokráciának és a (hatalmi célú) álkereszténységnek.

2018. július 23. 15:42
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Európát nem egy tételes vallás, hanem egyszerre lényegibb és átfogóbb törekvések tették naggyá: az individualizmus, az (Isten előtti, szellemi, végül politikai) szabadság és az erényesség (vagy ennek kompendiuma mint normarendszer, mindenesetre), magyarul a szabadság és az antik-germán-keresztény erkölcs, amelyet még tovább tömöríthetünk ezzé: a személyes kiválóságra való törekvés és a könyörület, azaz egy sajátos, termékeny bonyolultság, amellyel mindig le akartak számolni a monologikus ideológiák. A kiválóságnak és a könyörületnek a már jelzett karói voltak, nem lehetett az ellenkezőjét elhitetni róluk. Nem ismerek senkit, aki a NER-milíciából megfelelne nekik.

A nemzet meg a tárgyiasított, politikai ideológiává rontott kereszténység – a »keresztény« államrezon és pozitivista kód – önmagukban (az így értett Európa nélkül, de legtöbbször ellenében) inkább a romlás hordozói voltak. Ennek megfelelően gondolkodásra adhat okot, hogy Európa XX. századi leáldozásában a tömegpolitikának van a legnagyobb szerepe: a nacionalizmusnak, a demokráciának és a (hatalmi célú) álkereszténységnek. Nehéz is egyszerre a fent jelzett minőség és a tömeg/a nép mint kollektívum barátjának lenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2018. július 25. 09:36
Azt hiszem, hogy a vallás mindenütt egyforma, legalábbis a vallási vezetők megválasztásában és a megválasztott vezetők életfogytig tartó vezetői megbízatásában. Ezt az életfogytig tartó megbízatást sok megválasztott vezető szeretné önmagára is érvényesnek tekinteni. A választással létrehozzák a demokratikusság látszatát, ami eltakarja a későbbi antidemokratikus cselekvéseiket. Sokan már az időközi választásokat is úgy fogják fel, hogy a demokratikus megválasztásuk lehetővé teszi az antidemokratikus cselekvéseiket.
syphax
2018. július 24. 15:45
Úgyhogy pont az ellenkezője az igaz ANNAK, mint amit ön itten összehadovál: EURÓPA KERESZTÉNYSÉGE MINDIG IS "ÚGY" VOLT IGAZ, ÉS CSAK ÚGY!
syphax
2018. július 24. 15:43
Béndek úr ÖN EGY TÖKFEJ! Ugyanis basszameg: minden kereszténység tökéletlen--már Jézus idején is--nemcsak a "mai" és nemcsak az "Európáé"! Minden kereszténység épitőelemei a keresztények MINDIG és MINDENHOL GYARLÓK. Tehát a kereszténység soha és sehol nem(!) EMBERFENOMÉNOK ERKÖLCSTÖKÉLYBEN LUBICKOLÓ ANGYALKÓRUSA! NEM AZ A KERESZTÉNYSÉG FASZIKÁM, ahol "minden jó, minden szép mindennyel meg "FÁÁTYOK" elééégedve! A kereszténység leglényege KISPÖCS az, hogy Jézus Krisztus keresztáldozata és föltámadása révén MINDIG VAN BŰNBOCSÁNAT és MINDIG van újrakezdésre lehetőség--BASSZAMEG maga IDIÓTA félnótás!
Mr.Falafel
2018. július 24. 08:20
Tévedtem, nem Karafiáth a leghülyébb. Béndek ráver egy kört.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!