A szégyen

2017. december 27. 12:58

Pillanatig se kételkedem benne, hogy a Jobbikkal való együttműködés indítványozói nem akarnak kiegyezni a rasszizmussal, bár az egyenlőtlenség szenvedélye átragadt rájuk.

2017. december 27. 12:58
Tamás Gáspár Miklós
HVG

„És meg kell értenünk, amint Setét Jenő és Bogdán János megértette velem, hogy a szélsőjobboldalnak a szokásos fajüldöző rutint fenyegetésekkel, bántalmazásokkal, ijesztgetéssel, szimbolikus és fizikai erőszakkal tetéző gyalázatos közelmúltja nem elfelejthető, nem megbocsátható, nem törölhető, ameddig jelen van a megbántott cigányság traumatizált, fölhorzsolt lelkében. Azt csak a romák mondhatják majd egyszer: a viszonyok annyira megjavultak, hogy elérkezett a kiengesztelődés pillanata. De nem mi, akik nem voltunk és nem vagyunk ezeknek a borzalmaknak az elszenvedői, és nem most –  nem korábban, mint a romák. Nekünk ehhöz nincs jogunk. Nekünk, fehéreknek. Ezt majd a romák mondhatják: ha lesz egyenlőség, befogadás, szeretet, jólét és béke.

De mi nem.

Pillanatig se kételkedem benne, hogy a Jobbikkal való együttműködés indítványozói nem akarnak kiegyezni a rasszizmussal, és szándákaik általánosságban a lehető legjobbak. Kitűnő emberekről van szó, akik ebben tévednek – bár látható, hogy napjaink legerősebb indulata, az egyenlőtlenség szenvedélye átragadt rájuk. Ez lett a sztálinista és posztsztálinista diktatúra iránti jogos utálatból: nem a szabadság és egyenlőség szeretete, hanem a félelem attól, hogy a nemes szabadságszeretet eltorzulhat és parancsuralommá fajulhat (elvégre ez a »liberális antikommunizmus« tartalma, egyszerűen összefoglalva). S ezért nem az elfajulás, hanem az egyenlőség válik –  észrevétlenül – legyőzendő ellenséggé. Így nehéz védeni a szenvedőket. Mint látjuk, nem is nagyon lehet.

Ahogyan a #MeToo ügyben mondta egy angol értelmiségi nő: eljött a pillanat, hogy a férfiak egy kicsit hallgassanak és figyeljenek. A cigánykérdésben is eljött a pillanat, hogy mi, akik nem vagyunk romák, hallgassunk el és figyeljünk. Figyeljünk azokra a roma testvéreinkre, akik még szóhoz jutnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takács Ferenc bp
2018. január 26. 14:23
Nem tudok egyetérteni a cikkel. 1. A megbocsájtás nem opció, hanem kötelesség, legalább is, ha egy országban akarunk élni. Éppen elég a volt Jugoszláviát nézni, mivé tette a rosszul értelmezett vendetta. 2. A választásokban való egyeztetés, és kölcsönös visszalépés az esélyesebb jelölt javára az ellenzéki pártok létérdeke ideológiától függetlenül. Már a kapitalisták is rájöttek, hogy a piac felosztása, a kartelezés előnyös a számukra, még ha ez a többiek száméra nem is előnyös. Az összefogás ellenzése így a Fidesz legfőbb érdeke.
Yvyy
2017. december 28. 20:02
Mi a gondod Gazsi? Kiengedték a böriből Jaózsikát és már megint lekardozták a gaz, náci magyarok?
1000bocs
2017. december 28. 09:51
Egyébként jogcím nélküli lakásfoglalóként (magyarul tolvaj) nem csoda hogy baloldali a lelkem.
1000bocs
2017. december 28. 09:48
Te Gazsi! A baloldal terrorista, osztályalapon üldöző gyilkos múltjával mi lesz? Mert ugyan a szélsőjobbra vagy rákattanva, de alig találsz olyan gyilkost a 20. Században aki nem szocialista volt annak valamelyik formájában. Lenin, Hitler, Sztálin, Rákosi, Che Guevara és a többi hős a baloldali arcképcsarnokban. Mert ugye nem akarod elhitetni a népekkel hogy Hitler jobboldali volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!