Nagyvizit

2016. május 07. 08:58

Jelenleg – mondjuk ki bátran – a kórházak jelentős része csalni kényszerül, gyakori tapasztalat, hogy papíron jóval több napig tartják bent a beteget, mint valójában, így nyernek a finanszírozáson, és próbálják foltozni a lyukakat.

2016. május 07. 08:58
György Zsombor
Magyar Nemzet

„Kialakulóban van tehát a szakmai egyetértés arról, hogy legyen akár kevesebb, de igazán jól működő nagy kórház, amit pedig csak lehet, lássanak el egynapos kezeléssel, minél kevesebb kórtermi tartózkodással. Jelenleg – mondjuk ki bátran – a kórházak jelentős része csalni kényszerül, gyakori tapasztalat, hogy papíron jóval több napig tartják bent a beteget, mint valójában, így nyernek a finanszírozáson, és próbálják foltozni a lyukakat. Az adósság mégis mindig újratermelődik, aztán állam bácsi meg olykor rendezi a számlát. A szakemberek között már téma, hogy a felsőoktatáshoz hasonlóan az egészségügyi intézményekben is be lehetne vezetni a kancellária-rendszert, most pedig az Állami Számvevőszék ellenőrzés-vezetője nyilatkozta azt: elkerülhetetlen, hogy a »kórházak pénzügyeinek irányítását is megerősítse az állam«. Merthogy, fejtette ki, súlyos gazdálkodási hiányosságok, közbeszerzési anomáliák jellemzik az egészségügyet. Kérdés persze, hogy egy gazdasági szakember miként jut majd egyezségre az orvosokkal, akik meg azt mondhatják: nekik a gyógyítás az első. A változtatás – legyen bármilyen – tényleg nem járhat azzal, hogy a szolgáltatásokat eleve nehezebben elérő emberek egy része még távolabb kerül attól, amit kissé naivan esélyegyenlőségnek hívunk. De a feneketlen zsák modellen is sürgősen változtatni kell, és a szigorúbb ellenőrzés a viták dacára viszonylag könnyen bevezethető. Ha a kormányzat akarja, lesz. De a neheze, a rendszer bátor megújítása csak utána következik. Abba pedig eddig mindenki belebukott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. május 07. 13:24
Orbánék beszariak, nem mernek hozzányúlni, inkább hagyják lerohadni az egészet. Mivel minden szakértőt kiírtottak maguk közül (csak a lojális, ultrabuta seggnyalók maradtak Orbán közelében), ezért bármihez nyúlnak, szarrá válik - ezt az oktatás példáján tökéletesen látjuk.
brekker
2016. május 07. 10:29
A valódi egészségügyi szabad piac az lenne, ha - nem lenne kötelező a biztosítás, - nem lenne kötelező, az orvosmaffia által írt, exponenciálisan dráguló, de éppen ezért a betartását büntetőjogilag szankcionáló orvosi protokoll. (Ami mellesleg ötévente változik, attól függően, hogy éppen melyik gyógyszer/eljárás hoz több hasznot.)
Drágha Márió
2016. május 07. 09:36
Egy felnőtt ember tud vigyázni az egészségére és a fogai épségére:egyrészt nem eszik-iszik mértéktelenül,hetente csak egy-két alkalommal fogyaszt húst,megelégszik esti egy-két(maximum három) pohár borral;másrészt naponta legalább egyszer fogat mos. A rendszerváltozás óta csak látogatóként voltam kórházban,fogorvost csak akkor látok,amikor a sógorommal teniszezek...
KannibálTatárÚr
2016. május 07. 09:17
Az állam kényszeríti a polgárait, hogy egészségbiztosítást fizessenek. Az államnak kötelessége a beszedett pénz gazdaságos felhasználását bebiztosítani. Mondjuk meg az igazat, ma nagyon rosszul használják fel. A vállalkozónak a célja a nyereség növelése. Az egészségügyi téren vállalkozók a nyereséget a betegek terhére is növellik. Ezt természetesnek kell venni. Ezért az állam feladata, hogy a biztosítottak pénze gazdaságosan legyen felhasználva. Szlovákiában már tervezik, hogy az állami biztosító lesz felelős az egészségügy gazdaságos működéséért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!