Kényszerszinglik a nemzet kebelén

2016. február 01. 12:26

Bölcs dolog volna valamiféle világos gesztust tenni az „önhibájukon kívül” gyermektelenek, egyedülállók, a „kényszerszinglik” irányába.

2016. február 01. 12:26
Csontos János
Magyar Idők

„Ha a politikában van költség-haszon elemzés, a döntéshozók bizonyára mérlegelték, hogy nemcsak jót tesznek a csokkal, de lelki sebeket is okozhatnak vele. Szerintem az így elveszíthető szavazatokat – igen helyesen – nem kalkulálták be, esetleg szükséges áldozatnak tartották, hiszen a demográfiai szempont érvényesítése nemzeti ügy, messze túlmutat 2018-on és 2022-n. (Volna még az alternatíva: új, frissen született magyarok helyett kész nyugdíjjárulék-fizetőket importálni a junckeri–merkeli kvótalogika elfogadásával; de ez hosszú távon a csok sokszorosába kerülne. Például a hazába.)

Mindazonáltal bölcs dolog volna valamiféle világos gesztust tenni az »önhibájukon kívül« gyermektelenek, egyedülállók, a »kényszerszinglik« irányába. Semmiképp sem pártolnám például Boros Imre közgazdásznak itt, lapunk hasábjain tett javaslatát, miszerint »azokat a nyugdíjba vonuló szülőket, akik adófizető gyermekeket neveltek, nyugdíjba vonulásukkor már régóta prémiumban kellene részesíteni; ez példával szolgálna a következő generációknak is«. Nem, nem szolgálna példával; illetve diszkriminatív példával szolgálna. Egyrészt nem venné figyelembe, hogy a gyermeket nem nevelő nyugdíjjogosultak is fizettek a nyugdíjjárulékon túl adót, amiből többek között azokat az iskolákat is finanszírozták, amiket ők – gyermektelenek lévén – garantáltan nem vettek igénybe, társadalmi szolidaritásukat pedig nyugdíjasokká válván nem viszonoznák. Másrészt parttalan vita kezdődne a premizálásról: ki nevelt és ki nem nevelt adófizetőt? Kaphat prémiumot, akinek a gyermeke külföldre távozott, meghalt, vagy egyszerűen nincs munkája, ezért nem tudott adófizetővé válni? Kapjon prémiumot az, aki elvált, és nem fizette a gyermektartást, börtönbe került, munkakerülő volt, esetleg verte a gyermekét, aki mindezek ellenére később becsületes adófizető lett? Ennyiből is látszik, hogy a prémiumot nem szabad a nyugdíjjal összekutyulni: akkor kell premizálni a szülőt, amikor éppen nevel; függetlenül attól, hogy a nevelésnek mi lesz a kimenetele az állam vagy a nemzet szempontjából. Utóbbi nem diszkrimináció, hanem legitim politika: meg lehet sértődni rá, demokráciában le is lehet szavazni, de pökhendiségnek nem lehet bélyegezni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2016. február 01. 21:01
https://www.youtube.com/watch?v=vTUYvLV49a0&feature=share :)
Harangláb
2016. február 01. 18:51
Nagyon jól látja ezt a Csontos, remélem olvassák őt olyanoknak, akiknek tennivalója van e téren!
Xenon
2016. február 01. 16:46
Valami utasítást kaphattak a Magyar Időknél, ez már a második cikk, ami nyit a "mérsékeltebb" oldal felé. A probléma, amit fejteget teljesen jogos, csak sajnos akik két dimenzióban gondolkodnak, azoknak ez nem éri el az ingerküszöbét. Sajnos ma a gyerek olyan, mint a pia, minél több, annál jobb, és nem számít a minőség. Kapásból tudok olyan egy-két gyerekes családokat mondani, ahol a gyerek(ek) sokkal jobban képzettek és több hasznot hoznak vagy fognak hozni az államnak, mint jó néhány négy-öt gyerekes család sarjai, ahol a szerencsétlenek tarack-módon nevelkednek. Képzetlen munkaerőre semmi szükség, a képzett szakemberekből van hiány, ti. a munkanélküli nem fog nyugdíjat termelni, cserébe el kell látni.
Nem Ertem
2016. február 01. 16:01
Sajnos tobb hozaszolonak nincs gyereke ezt erezni a fogalmazasukon.En pont a napi feri idejen neveltem harom gyerekemet fizikai munkaval mikor megmagyaraztak hogy mert jarna nekem adokedvezmeny azt oda adjak annak aki nem dolgozik!Na akkor ereztem es lattam mi a kulombseg aki gyereket nevel es aki nem.Az elottem szolok szerint igy megerdemlem,hogy nem lattam Parizst Romat Velencet!Kivanom oreg korukba a Szir szomszedja nezzen rajuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!