A növekvő egyenlőtlenségek megölhetik a kapitalizmust

2016. január 28. 16:16

Minél több milliárdos jut politikai hatalomhoz, annál kisebb esély lesz arra, hogy komolyan hozzáfogjanak az egyenlőtlenségek elleni küzdelemhez.

2016. január 28. 16:16
Árva László
Magyar Idők

„Az Alternatives Economiques és Thomas Piketty elemzéseiből látható, hogy az egyenlőtlenségek végig növekedtek a XIX. században és még a XX. század első éveiben is, majd 1920 után lassan megfordult ez a tendencia, és a nyugat-európai jóléti államok és amerikai New Deal kialakulását követően az egyenlőtlenségek növekedése is megállt, sőt lassan csökkenni is kezdett az egyenlőtlenség. Ez a folyamat egészen a 20. század utolsó harmadáig tartott, amikor is a globalizáció megjelenését és kibontakozását követően ismét növekedésbe kezdett az egyenlőtlenség.

Az egyenlőtlenség erősödésének az Alternatives Economiques szerint több oka is volt, amelyek közt ki kell emelni szerintük az egyre több országban alkalmazott egykulcsos jövedelemadót, a vagyonalapú adók visszaszorulását, valamint a globalizáció nyomán bekövetkezett adóeltüntetéseket, mint például az adóparadicsomokban eltüntetett vállalati és személyi jövedelemadókat, valamint a multinacionális vállalatok egyéb adóelkerülési technikáit. Az Alternatives Economiques és Thomas Piketty szerint végső soron csak nemzetközi összefogás nyomán lehetne megfordítani ezeket a tendenciákat, addig, amíg a gazdag embereknek és vállalatoknak módjuk van adóparadicsomokban eltüntetni a jövedelmeiket és nyereségüket is.

Tehát mindenképpen politikai lépéseket kellene alkalmazni, erre azonban csekély esély van. Korábban ugyanis a politikusoknak voltak »haverjaik«, akiket igyekeztek állami megrendelésekkel és megfelelő jogszabályokkal kedvező helyzetbe hozni (Marcos Fülöp-szigeteki rendszere nyomán ezt nevezték »crony capitalizmusnak«, vagy más néven »haverok kapitalizmusának«), napjainkban azonban egyre inkább az fordul elő, hogy a gazdag beruházók maguk igyekeznek beülni a törvényhozó és a végrehajtó hatalomba. Erre jól példa az Egyesült Államokban folyó elnökválasztás, ahol az eddigi nagyágyúk, mint a milliárdos Donald J. Trump mellett a szintén milliárdos, volt New York-i polgármester, Michael R. Bloomberg is érdeklődni kezdett az elnöki szék iránt. Valószínű azonban, hogy minél több milliárdos jut politikai hatalomhoz, annál kisebb esély lesz arra, hogy komolyan hozzáfogjanak az egyenlőtlenségek elleni küzdelemhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2016. január 29. 10:17
"Valószínű azonban, hogy minél több milliárdos jut politikai hatalomhoz, annál kisebb esély lesz arra, hogy komolyan hozzáfogjanak az egyenlőtlenségek elleni küzdelemhez." - írja valaki. Sztem ez nem így működik. Az egyenlőtlenség a lényege a kapitalista rendszernek. Azonban egy adott struktúrán belül az egyenlőtlenség és az egyenlőség, a marxi (vagy előbbi?) elmélet szerint, olyan feszültségeket generál, melyek ezt az állapotot kiegyenlítik válságok, háborúk, és esetleg forradalmak révén. A II. v. háború óta azonban az emberiség ezek legsúlyosabb következményeit - világégést, tömeghalált, tartós regressziót - elkerülendő, olyan tudatosan kiépített nemzetközi intézményrendszert működtet, mely folyamatosan szinten tartja az említett egyensúlytalanságot, és a folyamatos (mérsékelt) gazdasági fejlődést. (Nézzük azt a tényt, hogy a legnagyobb számban egy olyan országban vannak hatalmas vagyonok, ahol magasabb az életszínvonal. Ahol kisebb az e miatti feszültségek bomlasztó kockázata. Szaud-Arábiában a király és a családja volt és van. És ez marad is így... Tehát még az sincs kizárva, hogy azzal, hogy az USA-ban (EU-ban) nő a számuk, éppen azt is jelentheti, hogy nő a beleszólásra képes elit létszáma, tehát a demokratikus viszonyok jobban - kevésbé formálisan - működhetnek.)
h.kovacs
2016. január 29. 07:46
"Korábban ugyanis a politikusoknak voltak »haverjaik«, akiket igyekeztek állami megrendelésekkel és megfelelő jogszabályokkal kedvező helyzetbe hozni " a magyar idők az orbán rendszert ekézi ? baj lesz ebből !
brekker
2016. január 28. 20:56
A kapitalizmus maga a növekvő egyenlőtlenség, asszimetrikus piacbefolyásolás és tőkekoncentráció. A nyelvlógatva imádói azért imádják, mert azt hiszik, hogy ezzel sikeresen harcolhatnak kommunista tudatalattijuk, a tökéletes kapitalizmus, azaz államkapitalizmus iránti vágy ellen.
bumburi
2016. január 28. 19:34
A Washingtoni konszcenzus alapján működő unió kikényszeriti egyenlőtlenségek növekedését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!