Petire, Gergőre, Ferire és Marcikára is

Legalább 100 000 ember kimegy a legalább 1000 éve taposott hegyoldalba, felnéz az égre és áldást kér 15 millió csillagban szikrázó 15 millió magyarra.

Magyarország az új technológiák szempontjából konzervatív, bizonyos dolgok nehezebben kerülnek be hozzánk. Ilyenek például a biotechnológia, vagy a természettudatos szemlélet.
„- És mit tapasztalsz ezeken? Le van maradva Magyarország borászati technológia terén?
- Magyarország az új technológiák szempontjából konzervatív, bizonyos dolgok nehezebben kerülnek be hozzánk. Ilyenek például a biotechnológia, vagy a természettudatos szemlélet. Ez egy zártabb világ, az emberek kevésbé nyitottak az újdonságokra, illetve egymásra. Kaliforniában természetes volt, hogy a borász átment a szomszédjához és segítséget kért tőle, vagy egyszerűen csak megosztotta a másikkal a tapasztalatait.
Itt ez kevésbé jellemző. Pedig nem csak akkor kellene kérdezni, amikor valami probléma adódik. Akkor is beszélgetni kellene, amikor minden rendben megy a maga útján - ez elengedhetetlen ahhoz, hogy szakmailag fejlődjünk. Hiszen nincs két azonos évjárat, nincs két azonos alapanyag vagy érési folyamat; a borászat nagyon komplex tudást igényel.
- Érdekes, hogy technológiával foglalkozol, technológiáról beszélsz, és mégis a természetközeliséget hozod fel példaként. Hogyan kapcsolódik össze a kettő?
- Az irányított technológia nem zárja ki a természetességet. Az MTKI-nál a technológiai képviselet egyértelműen a természetesség irányába mutat. Valamennyi termékünk organikus; az általunk kínált tápanyagok, segédtápanyagok mind természetesek. Ezeket élesztősejtek feltárásából állítjuk elő, tehát a végeredmény, az élesztőkultúrák és baktériumok is természetesek maradnak.”