Őszintén a TTIP-ről

2015. augusztus 11. 08:57

A félreértések elkerülése végett: a szabad kereskedelmi partnerséget nem az Egyesült Államok sürgeti, erőlteti, hanem az Európai Unió, az Európai Bizottság volt a kezdeményezője.

2015. augusztus 11. 08:57
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„A félreértések elkerülése végett: a szabad kereskedelmi partnerséget nem az Egyesült Államok sürgeti, erőlteti, hanem az Európai Unió, az Európai Bizottság volt a kezdeményezője. Hogy maga a TTIP orvosságot jelent-e Euró­pa gazdasági problémáira, nos, azzal kapcsolatosan lehet vitázni.

Úgy tűnik, a TTIP-vel kapcsolatosan ismét elszakadt a cérna imitt-amott, hiszen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Heti Válaszban közölt interjúban leszögezte, a Fidesz támogatja a megállapodást, ám nem minden áron. A Fidesz prominens képviselője magát Orbán Viktor miniszterelnököt idézte, aki szerint ki kell nyitni az ablakot Európa és az Egyesült Államok között, »de fel kell szerelni egy szúnyoghálót«.

Be is indultak az interneten az ezzel kapcsolatos „magyarázatok”, amelyek szerint ha a teljes Fidesz-frakció igent mondott a TTIP-re, akkor bizony közös oldalra került a szocialistákkal, valamint a gyurcsányista DK-val is! (...)

Amúgy a lényegről nem esik szó. Mert a TTIP mindenekelőtt a kereskedelmi akadályok lebontását, például a vámok eltörlését, a szabványok egységesítését, az adminisztratív akadályok eltörlését jelenti, és a megállapodás komplex egyezmény lesz, mindkét fél számára előnyökkel járhat majd. 

Még eltart egy ideig, amíg ebből lesz valami, az uniós tagállamoknak egyenként kell a tervezetet ratifikálniuk, eközben pedig az Egyesült Államok számára ráadásul jelenleg fontosabbak a csendes-óceáni szabad kereskedelmi tárgyalások. 

Minden attól függ majd, hogy az európai alku hogyan sikerül. Ha partnerekre akadunk az unióban azokban az ágazatokban, amelyekben sikeresek vagyunk, akkor beépülhet a magyar érdek is a megállapodásba.

Egyedül erre esélyünk nincs.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szajjan
2015. augusztus 11. 17:25
Ismerős ez már, a szovjet csapatokat is Hegedűs András hívta be 56-ban, különben a szovjet csapatok ma is ott toporognának az ukrán határon.
Szúnyog
2015. augusztus 11. 15:24
Jól fizetnek, Szajlai uram?
sainteve
2015. augusztus 11. 13:46
Szép tőled, hogy végre tiszta vizet öntöttél a pohárba, te gerinctelen megélhetési bértollnok.
Berecskereki
2015. augusztus 11. 13:23
„Amúgy a lényegről nem esik szó. Mert a TTIP mindenekelőtt a kereskedelmi akadályok lebontását, például a vámok eltörlését, a szabványok egységesítését, az adminisztratív akadályok eltörlését jelenti, és a megállapodás komplex egyezmény lesz, mindkét fél számára előnyökkel járhat majd.” – írja Szajlai. Szólhatna másról? Netán arról, hogy milyen a görbülete a Fehér Ház kupolájának és miképpen viszonyul a magyarországi országházkupolájához? Itt is a részleteket kellene ismerni. Főleg azokat a sarkalatos pontokat, amelyek döntőek lehetnek a kereskedés szempontjából. Az egyik sarkaltos téma: „Európa és Amerika máshogy szabályozza például az élelmiszerek, a gyógyszerek vagy az autók biztonsági feltételeit, és a vállalatoknak extra kiadást jelent, hogy ha exportálni akarnak a másik piacra, kétféle szabályozásnak is meg kell felelniük, kétféle tesztfolyamaton is át kell menniük. Ennek vetne véget a TTIP: az EU és az USA kölcsönösen elfogadná a másik szabályait. Például ha egy európai autó átmegy az Euro NCAP törésteszten, forgalomba hozható Amerikában anélkül, hogy az amerikai tesztnek is alávessék. Az érem másik oldala, hogy ha egy élelmiszer megfelel az általában kevésbé szigorú amerikai szabályozásnak, Európában is lehetne árusítani.” A másik sarkalatos téma Investor-State Dispute Settlement (ISDS), vagyis miképpen történjenek a jogviták rendezése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!