Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Erősődő törésvonalak a Balkánon

2015. június 10. 09:41

Európa puskaporos hordója, a hagyományosan fragmentált Balkán időről időre újabb kihívásokkal szembesül.

2015. június 10. 09:41
Hámori Viktor
DiploMaci

A boszniai és macedón példák tipikus illusztrációi annak a jelenségnek, hogy mi történik a mesterségesen összefércelt államalakulatok (Szovjetunió, Jugoszlávia) felbomlását követően: mivel a korábban elnyomott etnikai és vallási különbözőségek nem követik az országhatárokon alapuló nemzetállami logikát, konfliktusgócok jönnek létre, amiket a központi kormányzat erővel próbál elfojtani, ahelyett, hogy a plurális demokrácia jegyében kiterjesztené ezen csoporton jogait.

Ebben a csapdában vergődik régóta ez a két ország is. A fő gond az, hogy nem létezik univerzális megoldás ennek a helyzetnek a feloldására. Bosznia esetében a még nagyobb szerb önállóság a területi elszakadás veszélyét veti fel, míg Macedónia a kisebbségek jogainak kiterjesztésével az éppenhogy többségi macedón nemzetiség önálló államiságát sodorná veszélybe. Mindenesetre, amíg a balkáni országok nem rendezik megnyugtató módon ezeket a belső konfliktusokat, addig hiába várják külső megítélésük jelentős javulását. Más kérdés, hogy az évszázados ellentétek rendezése nem várható el pár év leforgása alatt, de legalább az akaratot látnunk kéne – és nem csak a szavak szintjén.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. június 10. 16:35
Már Tito idejében megmondták, ha Tito meghal, nagy baj lesz Jugoszláviával. Akkor is tudta mindenki, hogy Jugoszlávia egy mesterségesen összerakott ország.
Bácskai Bicska
2015. június 10. 12:06
Nem látnokiak a képességeim, de az élet néha úgy tűnik igazol, ezért muszáj ideírnom. Most olvasom a telefonom szerb hírmondóján, hogy az a bizonyos „mandzsettás kéz” amiről az imént értekeztem, nem is tétlenkedik. Ugyanis mai, friss a belgrádi hír, miszerint a május elején a macedóniai Kumanovoban (megjegyzem: pont ott voltam sorkatona 1989-ben…) megölt 14 radikális albán fegyveres közül négy (!) volt külföldi. Három amerikai állampolgár holttestét azonosították: a hírhedt Delta egység tagjai voltak, míg a negyedik – az albán fegyveresekkel harcoló - néhai brit állampolgár – őrnagyi rangban! -, és a szintén jónevű SAS különítményben szolgált. Az információkat minderről az elfogott albán szeparatista fegyveresek szolgáltatták, akiket a közeli Kosovska Vitinán (és nem a Bondsteel amerikai támaszponton) kifejezetten terrorista akciók, merényletek végrehajtására képeztek ki. Úgyhogy most Szkopjéban a macedón kormány válaszokat vár úgy az USA-tól, mint a tettestársaitól. Ne legyenek illúzióink: nem fognak kapni. Ide kattintva olvasható: http://mondo.rs/a802426/Info/Ex-Yu/U-Kumanovu-medju-teroristima-ubijeni-i-Britanac-i-Amerikanac.html
Karvaly
2015. június 10. 10:45
"A boszniai és macedón példák tipikus illusztrációi annak a jelenségnek, hogy mi történik a mesterségesen összefércelt államalakulatok (Szovjetunió, Jugoszlávia) felbomlását követően: mivel a korábban elnyomott etnikai és vallási különbözőségek nem követik az országhatárokon alapuló nemzetállami logikát, konfliktusgócok jönnek létre, amiket a központi kormányzat erővel próbál elfojtani, ahelyett, hogy a plurális demokrácia jegyében kiterjesztené ezen csoporton jogait." Vajon mikor mondják ugyanezt a határontúli magyarokra is?
Bácskai Bicska
2015. június 10. 10:37
Tudott dolog, hogy a Balkánon nem lehet európai ésszel gondolkodni, demokratikus - vagy annak mondott - mércével mérni. A Balkán történelme során mindig egy kicsit más volt. Az erő politikáját értette, az alatt tudott valamelyest fejlődni, a vezérelv dominálta minden koron az összes balkáni közösséget. (Ez még a horvátokra is igaz, bár nem annyira jellemzően, mint a tőlük keletebbre, délebbre eső nemzetecskék esetében.) Mindenesetre ennek a fölismeréséhez nem kell túl nagy historikus képzettség. Valószínűleg pont e nyilvánvaló okok miatt éri meg most valamilyen erőknek, hogy Európa alfelén tüzes tályogként éktelenkedjenek a le nem rendezett balkáni állapotok. Európának ugyanis a Balkán nem "betege", hanem maga a seb, a fekély, amiben mandzsettás kezek - ha a nagyhatalmi érdekük úgy kívánja - időről-időre megforgatják a tüzes vasat, föltépik a hegeket, folyatják a vért, szóval semmiféle eszközben nem válogatva gyöngítik az Ókontinens (EU) erejét. Mintha egyébként lenne ereje...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!