Adósság és hazugság

2015. január 22. 11:15

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy az államosításokat a kormány mással indokolja, nem azzal, hogy az érintett cégek állami tulajdonban jövedelmezőbben fognak működni.

2015. január 22. 11:15
Soós Károly Attila
Népszabadság

„Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy az államosításokat a kormány mással indokolja, nem azzal, hogy az érintett cégek állami tulajdonban jövedelmezőbben fognak működni. A bankok esetében arról beszélnek, hogy majd újra privatizálják őket magyaroknak, akik a külföldi bankoknál jobb tulajdonosok lesznek abban az értelemben, hogy nagyobb hasznára lesznek a magyar gazdaságnak.(…)

A nagy bevásárlásnak volt alternatívája. Helyette például csökkenthették volna 1700 milliárd forinttal a bruttó (és egyúttal a nettó) államadósságot. Ezzel az adósság kamatterhe a mai, négy százalék alatti kamatlábak (tízéves kötvényhozamok) mellett is több mint évi 60 milliárd forinttal csökkent volna. Ez az érték hamarosan 100 milliárd forint lesz, vagy több, hiszen a kamatláb, ha nem emelkedik is a 2011. végi 10 százalékra, bizonyosan nem marad hat százalék alatt akkor, amikor majd az amerikai FED mellett az Európai Központi Bank és a Bank of England is szigorít a monetáris politikáján.

Ez a kamatmegtakarítás kézzelfogható eredmény lett volna. És akkor nem kellene az államadósság tényleges, gazdaságunk jövője szempontjából fontos csökkentését hazudozással helyettesíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolá
2015. január 23. 08:56
Ez a GIF lokális, komprádor kollaboránsainak szokásos nyavalygása: amikor a nyereség nem az állami vállalatnál jelentkezik, hanem más vállalkozásnál, az elfogadhatatlan, de amikor a multik a transzferárral a nyereséget ugyanígy átszivattyúzzák a leány vállalatból külföldre, az számunkra teljesen rendben van.
Akitlosz
2015. január 22. 22:45
Hát ez nem jött be. Éppen mai hír, hogy az EKB havonta 60 milliárd eurót fog teremteni a semmiből. Ha vár egy napot ennek a cikknek a közzétételével, akkor megkímélhette volna magát a leégéstől.
balbako_
2015. január 22. 21:20
Őrület, hogy mennyire felböffent a kloáka. Ezt a fityfasz Soóst, az ATV-n Kupa Mihály osztja a delirium tremenses észt, ugyanott Csillag István, Surányi, Békesi képviselik a friss erőt, az ifjonti lendületet, a boldog gazdasági jövőt. Agyrém!Ha a gazdasági kártételt összeadnánk amit ezek a faszok okoztak ki is jönne a teljes adósságállomány.
Brigadéros
2015. január 22. 20:25
Hát ez nem igaz...tegnap a kisMarosán, ma meg ez az szdsz-es farok... :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!