Néhány tényt érdemes tisztázni

2014. október 07. 14:35

Az ügynökök jelentéseit történészeknek kellett volna feldolgozniuk. Csak így lett volna biztosítható, hogy azok nem válhatnak sem a bulvár, sem személyes bosszú eszközeiévé.

2014. október 07. 14:35
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

Klapka György, főállású bulvárhős a Blikk hasábjain indított hajtóvadászatot a tizenhárom éve meghalt színész, Szuhay Balázs ellen. A zálogos állítása szerint Yoda magyar hangja ügynök volt és jelentett róla.

Miután az ügy egyik szereplője halott, így nem tud védekezni, a másik oldalon pedig az ország legsötétebb bulvárorgánuma áll, néhány tényt érdemes tisztázni:

I. Az, hogy valakit beszerveztek, az esetek többségében annyit jelentett, hogy a beszervezett személy maga is áldozat volt. Az Állambiztonság zsarolással és fenyegetéssel kényszerített tízezreket ebbe a helyzetbe. Bármilyen könnyű is egy George Clooney meg egy Bruce Willis film között elképzelni, hogy Kádár titkosrendőrségének csak úgy nemet lehetett mondani, ez valójában nem volt opció.

II. Egyetlen tény számít: az ügynök okozott-e másnak kárt a tevékenységével? Mi szerepelt a jelentésekben? Amíg erre a kérdésre nincs válasz, addig nincs ügy, nincs botrány és nincs bombasztikus Blikk-címlap sem. Legalábbis ezt kívánná a minimális kegyelet és erkölcsi érzék.

III. Az ügynökök jelentéseit történészeknek kellett volna feldolgozniuk. Csak így lett volna biztosítható, hogy azok nem válhatnak sem a bulvár, sem személyes bosszú eszközeiévé.

IV. Ez a botrány kizárólag a Szuhay családnak okoz fájdalmat és megaláztatást. Azoknak, akik biztosan ártatlanok.

V. Azok az állambiztonsági tisztek, akik a besúgások rendszerét működtették, emberek ezreit zsarolták, fenyegették, figyelték és törték meg, lehetetlenítették el vagy börtönözték be, nos ők vígan élik nyugdíjas éveiket vagy dolgoznak továbbra is a magyar állam kötelékében. Az ő inkognitójukat minden kormány megvédte a rendszerváltás óta, és megvédi mind a mai napig. Legyen az akár jobb-, akár baloldali kormány.

VI. Magyarországon ahelyett, hogy egyszerre nyilvánosságra hozták volna az ügynökök és a tartótisztek állományának teljes névsorát, és az ahhoz tartozó valamennyi adatot - ahogy mondjuk Németországban tették -, inkább nevenként: Vikidál Gyulánként, Szabó Istvánonként, Szuhay Balázsonként szivárogtatják ki a beszervezettek kilétét, így lehet ugyanis a nemzet feltáratlan drámáját a legjövedelmezőbben - lapszámonként - értékesíteni. Ha a magyar társadalom számára egy katartikus szembenézés keretében feltárultak volna múltjának addig eltitkolt bűnei, ma vajon mivel adnák el a Blikk újabb és újabb számait? Minden nap rá lennének szorulva Berki heréire.

VII. A felszín alatt vajon mennyi zsarolás és fenyegetés zajlott ezek körül az adatok körül az elmúlt negyedszázad során? Az úgynevezett békés átmenetért azzal fizetünk, hogy a lelkünk mélyén, bűntudatosan tovább hordozzuk a Kádár-rendszert. Az ügynökök ügye a magyar társadalomnak ugyanolyan kibeszéletlenül rothadó, gennyes sebe, mint az államszocialista rezsim egyéb bűnei, a holokauszt, vagy Trianon. A szembenézés, a feltárás és a felelősség elvállalása helyett e téren is általános a maszatolás, a sunnyogás és főleg az általános lefojtás nyomán kialakult neurózis felhasználása pillanatnyi haszonszerzésre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2014. október 07. 18:50
Kivételesen igaza van Puzsérnak! a Bors azon a címen hozott egy "szenzációt" hogy "Klapka eteti Orbánékat".A cikkből kiderült, hogy telkszomszédok, és Klapka ősszel küld nekik egy zsák diót, de amióta Orbán miniszterelnök egy büdös szót nem szóltam hozzá ,dicskszik Klapka.Nos, ezért most egyes számú szenzáció lett,a héten még négyszer lesz címlap, mert ügyesen rúgott bele a miniszterelnökbe.
Titi-mata'i-fa'aaro
2014. október 07. 17:18
Az állambiztonság emberei is csak parancsot teljesítettek, parancs megtagadásért nagyobb bajba kerültek volna, mint a besúgást megtagadók, a háborús bűnökért sem az egyszerű katonákat, meg tizedeseket, őrnagyokat szokták felelősségre vonni. A politikai rendszer működtetőit kellett volna elítélni, ennyi. Nem a besúgókkal, meg ügynökökkel kell foglalkozni, kis halak voltak azok a rendszerben. Németország meg nagyon rossz példa, ott nyilván egyszerű volt felszámolni szinte teljes egészében a kelet-német szolgálatokat, és felváltani a nyugat-némettel. Nálunk viszont nem lehetett kirúgni az állambiztonságiak 90%-át, mert összeomlott volna a magyar nemzetbiztonság.
gwrf
2014. október 07. 17:06
gyakorlatilag az ember minden 1989-90-ben a jövővel kapcsolatban táplált optimista várakozása ezen az ügynökügyön foszlott semmivé. Ez az ősbűn, tulajdonképpen minden szar belőle ered.
tango47
2014. október 07. 16:21
Bármilyen lista nyilvánosságra hozása a tartótisztekről és a III/ akárhányas rendszer irányítóiról csak azok számára érdekes, akik ismerőst találnak köztük. A szenzáció mindíg az, ha ismert közéleti ember lepleződik le, amin lehet csámcsogni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!