A múlt fogságában

2014. június 26. 12:11

A 2014-es választások után lassan semmivé válik a balliberális megmondóemberek befolyása és évtizedek óta tartó szellemi terrorja.

2014. június 26. 12:11
Schmidt Mária
Heti Válasz

A 2014-es választások után lassan semmivé válik a balliberális megmondóemberek befolyása és évtizedek óta tartó szellemi terrorja. A kánont állító ballib csapat emblematikus alakjai évtizedekig hivatottnak érezték magukat arra, hogy eldöntsék, ki szalonképes és ki nem, ki az, aki sztárolható, sőt sztárolandó, és ki nem. Nos, a »tévedhetetlenek« most végre elveszítik tekintélyüknek azt a kevéske maradékát is, amit az idei tavaszig egyesek szemében még meg tudtak őrizni. A 2014-es választásokon a ballib oldal önmagára kényszerített »kormányváltó összefogása« látványos kudarcot vallott, és ez bizonyítékul szolgált arra, hogy az »okosak« nem pusztán nem értik a XXI. századot, de végérvényesen be is zárták magukat abba a ’68-as gondolati- és értékvilágba, amelynek szavatossága réges-rég lejárt. Olyan elvtelen kompromisszumot kényszerítettek a baloldal akkor még életképesnek tűnő pártjára, az MSZP-re, mely végképp ellehetetlenítette a párt megújulási folyamatát. Ez a semmilyen felelősséget nem viselő értelmiségi csoport folyamatosan támadta és alázta Mesterházy Attilát és a szocialisták többi olyan politikusát, aki az ő érték- és érdekvilágukon kívüli világ felé is orientálódni próbált volna, ha lett volna benne elég kurázsi.

A történelem nem vallás

A szocialisták fiatalabb politikusainak egy része ugyanis felismerte, hogy az az út, amelyet Orbán Viktor az elmúlt negyedszázadban bejárt, sok tanulsággal szolgál az ő számukra is. Megfigyelték és megértették, hogyan szervezte át és tette ütőképessé a Fideszt a 2002-es vereség után Orbán. Igaz, ennek mindenekelőtt a szervezeti és technikai részét tekintették mintának, azt azonban, hogy a mögötte meghúzódó gondolati és értékvilágon alapuló érzelmi közösség ennek a jól működő politikai erőnek legalább olyan fontos, sőt talán még fontosabb része, talán még ma sem értik. Mesterházy azt is felismerte, hogy a posztkommunista utódpártiságból származó lépéselőny elfogyott, és ami maradt, kevés ahhoz, hogy az MSZP a XXI. században is meghatározó politikai erő maradhasson.
A ballib értelmiségi és médiaholdudvar azonban még eddig sem jutott el. Nem értik, hogy 2008-ban elkezdődött az új század, ami más erőviszonyokat, más kérdésfeltevéseket, más konfliktusokat hozott magával. Ezekre pedig új válaszokat kell találnunk. Ehelyett a XX. század vitáit akarják a XX. században megnyerni, és nem a ma kihívásaira keresnek eligazítást a múlttól. A múlt azonban csak akkor kínál támpontot a jelen és a jövő kérdéseivel kapcsolatban, ha képesek vagyunk arra, hogy elfogulatlanul, lehetőleg előítélet-mentesen tanulmányozzuk. Ez az, amire a politikailag korrekt kánont kidolgozó és arra a hatalmát alapozó ballib értelmiségi tábor képtelen. Nem tudják megemészteni, hogy más értelmezési, megértési kísérletek is épp olyan legitimek lehetnek egy szabad társadalomban, mint az övék, és amit ők képviselnek, immár nem az a privilegizált, a hatalom által a társadalomra kényszerített narratíva többé, ami egykor, az ő uralmuk időszakában volt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2014. június 27. 08:54
Ebbe a pamflettbe több értelem szorult, mint a Lukács-Heller Összes-be. Nem olyan bonyolult dolog ez.
catalina9
2014. június 27. 07:39
PCgagyisták, Politikai korrektek, pénzben oldott szocialisták, másságügynökök, egyenlőségparaziták, sorozatnácizók, ballibák, szabadságdílerek, méltóságüzérek, mószerkommandósok, jogkalmárok, kékek, zöldek, vörösök, ismertetőjegyei: 1. Államformájuk: Szófosó maffia 2. Zászlójuk színei: Kék, zöld, vörös 3. Himnuszuk: Szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanozni, énekli: Conchita Wurst 4. Címerük: Dollárt ábrázoló mezőben kettős mérce 5. Pénznemük a HABLATY= 100 DUMA, ami mögött nincs fedezet 6. Főtevékenységük: Manipuláció 7. Fedőtevékenységük: Piszkos vízzel mosogatás 8. Módszerük: Mószer, vagyis nihillel higított hazaárulás 9. Hobbijuk: Zavarosban halászás 10. Pihentető szabadfoglalkozásuk: Rivaldafényben sütkérezés 11. Kábítószerük: A hatalom. Hiánya hisztériás rettegést, aggódást okoz, mely viharosan terjed. 12. Nyelvük: Piszigagyi 13. Kitüntetésük: A Balliba térdszalagrend, az alábbi körirattal: Szégyen arra, aki jóra gondol. Hosszabb idő után megfigyelhető tulajdonságaik: 14. Fanatizmus, ellenségkép, harciasság, háborús politika támogatása 15. Erkölcsi elvekre való hivatkozás, kettős mérce 16. Gyakorlatiasan áldozzák föl „elveiket”, ha épp arra van szükség 17. Ezeket az elveket viszont előszeretettel kérik számon. MÁSOKON! 18. Hatalmas kritikai érzék, /USA, Izrael tabu/ 19. Zéró önkritika 20. Az áldozat szerepében való tetszelgés, üldöztetési mánia, rettegés, aggódás hangsúlyozása 21. Folyamatos nácizás, antiszemitázás, rasszistázás 22. Magamutogatás, szereplési viszketegség 23. Vonzódás a süketelős foglalkozásokhoz, újságíró, kritikus, esztéta, filozófus 24. Bonyolult, zavaros fogalmazás, homályos tartalmú szavak használata 25. Öndokumentáció, és az önmaguk alkotta hírességek, sztárok imádata 26. Díjak, elismerések egymásnak adományozása 27. Egymás hibáinak elhallgatása, mentegetése 28. Család, nemzet, haza hervasztó bemutatása 29. A keresztény vallás, különösen a katolikusok lejáratása 30. Hajléktalanok, bevándorlók látványos pártolása szavazatokért, de más pénzén 31. Melegek, transzvesztiták, leszbikusok, szinglik népszerűsítése 32. Pontos adatok, konkrétumok kerülése, félremagyarázása, meghamisítása, elhallgatása 33. A közérdekre hivatkozva a saját érdekeik képviselete 34. Különböző mozgalmak, szervezetek felhasználása a saját érdekeik védelmében 35. Nemzetközi és belső kapcsolatrendszer, családi alapon való politikai folytonosság
Ouroboros
2014. június 26. 23:03
„a mögötte meghúzódó gondolati és értékvilágon alapuló érzelmi közösség” Milyen szépen ki lehet azt cirkalmazni, hogy „selejt”...
péterx
2014. június 26. 22:34
Schmidt Mária okos , higgadt , bátor elemzése tanítanivaló . Közérthetően mutatja be történészi szempontból a mai alapvető aktuálpolitikai összefüggések hátterét .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!