Kellenek-e nők a politikába?

2014. június 30. 11:32

Kifogáskeresés, ha valaki a kvóta hiányára hivatkozva mondja, hogy nem megy. Interjú.

2014. június 30. 11:32
Bősz Anett, Csontos Sandra
vs.hu

„Nemrég nagy visszhangot kapott a sajtóban, hogy az új kormány miniszterei között egy nő sincs. Valóban azért van ez így, mert a Fidesz-KDNP nem engedi előtérbe a képviselőnőket? Vagy tényleg egy alkalmas nő sem volt a közelben?

Bősz: A kezdettől fogva leszögeztük mi, Liberálisok, hogy nem vagyunk hívei a női kvótának. Az esélyegyenlőség ott kezdődik, hogy kvóta nélkül is fel tudja küzdeni magát egy női politikus, üzletasszony – bárkiről legyen szó, az élet bármely területéről. Ugyanígy nem szeretnénk azt sem, hogy kvóta alapján kerüljenek kiosztásra a miniszteri pozíciók. Kerüljenek alkalmasság alapján helyzetbe az emberek – legyen szó miniszterről, könyvelőről vagy akár bolti eladóról! Azt persze furcsának tartjuk, hogy a Fidesz-KDNP nem lát a saját holdudvarán belül alkalmas politikusnőt miniszteri posztra. Macsó kormányunk van abban az értelemben, hogy leigáznak mindent és mindenkit.

Fontos lenne, hogy legyen női miniszter?

Bősz: Általánosságban elmondható, hogy míg a XIX. században abszolút egy férfiúi hivatás volt a politikusoké, addig a XX. században végbement a női emancipáció, megjelentek az üzleti szférában és a közéletben is a nők. Ha bármelyik párt körülnéz a háza táján, feltehetően talál alkalmas nőket is a pozíciókba. De azzal alapvetően nincs baj, ha egy párt nem alkalmaz kvótát. Mi figyeltünk arra a pártalapításkor, hogy nemek és generációk aránya nagyjából kiegyensúlyozott legyen, valahol ez lenne a természetes.

Csontos: Mi sem vagyunk kvótapártiak. Szerintem minden kormánynak feladata, hogy megfelelő embereket tegyen megfelelő pozíciókba. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincsenek megfelelő képességű nők, hanem hogy különböző dolgoknak kell egyszerre érvényesülniük. Épp ezért nem látnék bele semmiféle szándékosságot, vagy nőkre vonatkozó hátrányos megkülönböztetést az új Fidesz-KDNP kormány összetételébe. A jövőben pedig nyilván nekünk, fiataloknak lesz a feladatunk, hogy megteremtsük a nők és a fiatalok számára is az igényt a politizálásra.

Tehát örülnél annak, ha lenne több nő a kormányban?

Csontos: Szerintem nem a kormányzatban résztvevő nők aránya fontos. Ha van akár csak egy rátermett nő bármelyik oldalon, arra büszkének lehet lenni. Minden esetben igaz azonban az, hogy teljesítmény a fontos. Nem az, hogy nő vagy férfi az illető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2014. június 30. 18:37
Egyébként a politikában nem "kellenek" a nők, hanem "vannak" és mindig is "voltak". Sztem a férfiaknak is jobb, ha nyíltan beszélhet mindenki, és egy nőnek nem kell úgy tenni, ha el akar érni valamit, mintha azt a férfi találta volna ki. Nemrég beszélgettem kolléganőkkel, és egyikük mesélte, hogy a házassága napján odament hozzá a nagynénje, és azt mondta neki, tegyen mindig úgy, hogy a férje akarata érvényesül akkor is, amikor valójában ő veszi rá a férjét valamire, és akkor tuti jó házassága lesz. Én az ilyesmiben nem hiszek. Én nem szeretnék ilyen párkapcsolatban élni, se mint férfi, se mint nő. Az alapérték legyen az egyenes beszéd.
kjkj945
2014. június 30. 17:32
K ellenek-e nők a politikába?
betamás89
2014. június 30. 17:19
Hamár a női kvótáról van szó, felvetődik a kérdés, a liberálisok szerint ki számit nőnek ? Aki anatómiailag az ? Vagy az is aki nem, de annak tartja magát ? Ha például bevezetik a kvótát, és én Kolbász Pinának öltözöm, akkor rám érvényes a kvóta ? Ha nem, akkor az nem sérti a személyiségi izéhez való izémet ? Vagy ha már itt tartunk, mi van a transzneműekkel, nekik nem lenne kvóta ?
KannibálTatárÚr
2014. június 30. 16:29
Mi az, hogy nő, vagy férfi? Egy modern társadalomban nem lehet ilyen megkülönböztetés, ez kirekesztés. A családban is csak 1. és 2. számú szülő létezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!