Elmúltnégyév − Mandiner négyévértékelő XXIII.

2014. április 05. 14:07

Nehéz utólag beismerni, de tényleg több volt, mint kormányváltás.

2014. április 05. 14:07
Seres László
Seres László
Mandiner

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

Seres László: Elmúltnégyév

Látjuk, Gábor, Magyarország jobban teljesít, vezetőnk férfias, GDP-nk átlagon felül, mindenki bennünket irigyel, jó dolog az a kétharmad; mondjuk vannak még apró problémák és négyzetméterek, de aki ilyesmin fennakad, az más aljasságra is képes.
 
A NER kétségtelen sikere, hogy kétharmada birtokában elfogadott egy olyan új alaptörvényt, amire az égvilágon semmi szükség nem volt, hiszen még kevesebb alapjogot garantál, mint a sztálinista számozású előző. Sikerült visszamenőleg jogot alkotni, sikerült gazdasági szabadságharcot hazudni, sikerült hadat üzenni az uniónak, de úgy, hogy ezzel hosszú időre lehetetlenné vált az amúgy teljesen jogos, libertárius euroszkepszis. Sikerült rosszkor és rosszul bevezetni az egykulcsos adót, ami ráadásul nem is az, és ezzel sikerült hosszú időre jól ellehetetleníteni egy nagyon is racionális flat tax-et. Tényleg javultak a gazdasági adatok, de ennek kicsit túl nagy ára volt: vegyük például a T. olvasó magánnyugdíját („Ha egy kormány valakinek azt mondja, hogy legyen szíves adja vissza, annak nyomatéka van”), vagy azt, hogy tessék körbenézni, adott-e bármilyen feltétele a növekedésnek.

Nehéz utólag beismerni, de tényleg több volt, mint kormányváltás. A Fidesz uralma: nettó kádárizmus, némi nemzeti pátosszal.

Hagyjuk most, mert elcsépelt dolog, hogy ez a drámai módon állambarát, piac- és versenygyűlölő, Felcsúton stadiont építtető ember ugyanaz az Orbán Viktor, aki; de azért aki ott volt anno a Fidesz legelején, az nehezen felejt. Például azt, hogy a Fiatal Demokraták Szövetsége annak idején pont olyan rendszer és viszonyok ellen jött létre, mint amelyeneket most utódpártként produkál. Ismét lehet álmodni, István, de azért inkább ideje felébredni. Egy Fidesz, amely megköti a paksi paktumot? Amely baráti föld- és trafiktulajokból kreál új társadalmi réteget? Amely elviteti a Tibet-barát tüntetőket a kínai főgóré látogatáskor? Amelynek regnálása idején egy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott lehet? A festményeivel és alaptörvény-asztalával? Egy Fidesz, amely intézményesíti az iskolák központosítását, az állampárti drillt, a szervilizmust, a napi hazudozást, a közmédia behódolását? Rezsicsökkentés, központilag? Really? Prohászka, Wass Albert, Gábriel arkangyal, ill. Békemenet Bayer Zsolttal és Széles „Gravitáció” Gáborral?

Ez komoly? Az.

A Mandiner mindig jól nevelt, náci kitételektől zsigerileg ódzkodó kommentelőitől kérdezem: ha Gyurcsány adósít el minket harminc évre az oroszok felé, egy suttyomban tető alá hozott paktum keretében, hogyan neveznék őt? Szerintem is. Köszönöm a figyelmet.
 
A szerző a hvg.hu publicistája, a Kapitalizmus blog szerkesztője

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tündérláng
2014. április 06. 09:14
@erlauer 2014. április 6. 07:29 "Van azért abban valami bűbáj, hogy Orbán bolsi kutyái bolsevikozzák le az Orbánnal együtt rendszert váltó libertárius Seres Lacit." Ezek az erlauerek meg seres-típusú libertáriusok mind az ávós alomból jönnek. Kőkemény, fasisztamagyarozó rákosistából lettek vérliberálissá, és most hihetetlen hücpével bolsizzák az őket hatalomból kiakolbólítókat. Miért kell még utólag is mindent megtenniük, hogy igazolják az egyébként az ő tempójukat tehetségtelenül utánozni próbáló nácik legvadabb vádjait is.
erlauer
2014. április 06. 07:29
Van azért abban valami bűbáj, hogy Orbán bolsi kutyái bolsevikozzák le az Orbánnal együtt rendszert váltó libertárius Seres Lacit.
1120
2014. április 06. 02:18
"Sikerült rosszkor és rosszul bevezetni az egykulcsos adót, ami ráadásul nem is az..." Na jó. Én befejeztem. Ehhez már gyógypedagógus kell(ene). Az meg nem vagyok. Na, jóccakát! XD
szabadhajdu
2014. április 05. 21:08
Inkább írj a Szombatba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!