Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Abortusz-szabályozás: tévhitek, tudatlanság, alkotmányellenesség - interjú Raffai Péterrel

2013. november 06. 17:33

Az abortuszt legalizáló rendelet életbe lépése után a születések száma a korábbinak mintegy kétharmadára csökkent. Interjú.

2013. november 06. 17:33
Raffai Péter
Családháló

- Kelecsényi Nándorral készült munkájukban azt állítják, ma közel 3,5 millióval többen lennénk, ha az 1956-os rendelet, amely lehetővé tette az on request típusú abortuszokat, nem lép érvénybe. Hogyan kapták meg ezt az eredményt?

- A rendelkezésre álló adatok alapján megnéztük az ‘56 előtti népesedési irányt, s ebből készítettünk egy előrejelzést, feltételezve, hogy a szabályozás nem változik meg. Eredményként azt kaptuk, hogy ebben az esetben az abortált a magzatoknak csak egy részét abortálnák, másik részük meg sem foganna, a maradék pedig megszületne. Amit elkészítettünk, egy olyan modell, amelynek  paraméterei változtathatóak, tehát bárkinek lehetősége van arra, hogy az általunk megadott képletekkel újraszámolja az eredményeket.

- A tanulmányt érték kritikák is. Az egyik fő ellenérv az volt, hogy attól, hogy az abortusz-szabályozást szigorítják, még nem lesz kevesebb a terhességmegszakítás, hiszen a nők illegálisan is elvégeztetik az abortuszokat.

- A tanulmányunk semmit nem mond arról, mi történne, ha az abortusz-szabályozást ma szigorítanák. Ugyanakkor elképzelhetetlennek tartom, hogy illegálisan is véget vetnének minden harmadik várandósságnak. Semmi nem igazolja azt sem, hogy ‘56 előtt a nők illegálisan ennyi abortuszt végeztek el. Ha ez így lenne, akkor abból az következne, hogy az abortusz legalizálását követően a demográfiai trend nem változik. Ehhez képest a rendelet életbe lépése után a születések száma a korábbinak mintegy kétharmadára csökkent.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cirmicica
2013. november 06. 18:56
Már megint a másik végéről fogják meg a dolgot. manapság, amikor válogatni lehet a mindenféle fogamzásgátló tabletta, óvszer, meg egyebek közt, veszettül fel van világosulva mindenki, hogy-hogy nem tudja elkerülni a teherbeesést?
rommy
2013. november 06. 18:44
alapvetően támogatom az abortuszt.mi,magyarok annyi gyereket vállalunk amennyit feltudunk nevelni tisztességesen,-nem a 16 purdés cigányokra gondolok,ők akkor sem mennének abortuszra,ha kötelező lenne-tehát csak magunkat szopatnánk az abortusz eltörlésével tágabb értelemben pedig kiszüljük lassan a földet,persze ebben nem mi vagyunk felelősek
kjkj945
2013. november 06. 18:20
http://lhp.hu/cs_olvas.php?a=15583 Az 1953. február 8-án kiadott rendelethez Ratkó Annának valójában már nem volt köze. „Asszonynak szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség!” A törvény megtiltotta az abortuszt, bevezették a gyermektelenségi adót (az adóalap 4 %), rögzítették az anyák, terhes nők és gyermekek védelmét. Szülés előtt 12 hét fizetett szabadságot és a szülés után hat hónap szoptatási időt biztosítottak. Népszaporulat A terhesség-megszakítás tilalmát 1956 júniusában oldották fel, a gyermektelenségi adót pedig az 1956-os forradalom után törölték el.
vigyor
2013. november 06. 18:19
Nnnnna, okoskodó pasi...felejtős.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!