A kommunizmus bukása nem igazolás a kapitalizmusra

2013. november 26. 11:17

Azt hiszem, hogy én csak tettem mindig a dolgomat, s igyekeztem felismerni azokat a történelmi fordulópontokat, amelyeken lépni érdemes. Interjú.

2013. november 26. 11:17
Pozsgay Imre
MNO

Még ellenfelei is kénytelenek egymás közt elismerni, hogy ha ön nincs, talán egészen másként, megalkuvóbban, lassabban vagy brutálisabban alakult volna a rendszerváltás folyamata. Hiszen belülről tompítani tudta az állampárton belüli keményvonalas szándékokat. Nem lehet, hogy ezt nem tudják megbocsátani önnek a politikai kútmérgezők mind a mai napig?

Ha erre kimerítően válaszolnék, az majdnem önméltatás lenne. Azt hiszem, hogy én csak tettem mindig a dolgomat, s igyekeztem felismerni azokat a történelmi fordulópontokat, amelyeken lépni érdemes.

Annak idején a Magyar Nemzet is szerepet kapott ebben a lépéssorozatban, hiszen a lakiteleki nyilatkozat ebben a lapban jelent meg először 1987 őszén.

Igen, főként az akkori főszerkesztő-helyettes, Tóth Gábor leleményességét dicséri, hogy meg tudta jelentetni a dokumentumot 1987. november 14-én. Tehát ennek is szinte napra a huszonhatodik évfordulóját ünnepelhetjük. Érdekes, de jellemző módon Kádár Jánosnak egy különösebb rossz szava sem volt addig amiatt, hogy részt vettem a lakiteleki összejöveteleken. Amikor azonban megjelent egy napilapban, tajtékzott és pártfegyelmit akasztott a nyakamba. Pontosan tudta: azzal, hogy elolvashatta a fél ország, egészen más hatást fejt ki, és már nem lehet a szellemet a palackba visszatuszkolni. Ezzel ami addig csak száznyolcvan renitens gondolkodó értelmiségi összejövetele volt, onnantól meghatározó nagypolitikai eseménnyé vált.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rumata
2015. október 06. 16:18
A csupán pártiskolai diplomával Pozsgay elképesztően alacsony szellemi színvonalát jól jelzi, hogy a kommunizmus bukásáról beszél. Holott köztudott, hogy a keleti blokkban sohasem volt kommunizmus, hanem csupán baloldali diktatúra. Aki pedig még ilyen elemi dolgokkal sincs tisztában, attól nem meglepő, hogy folyamatosan hülyeségeket beszél, vagy szimplán hazudik.
Messire
2013. november 26. 21:05
Az volt a javaslatom, hogy a megbékélést elősegítendő állítsák bíróság elé – ne akasszák – azt az ötven-száz embert, akinek tényleg vér csorog a tenyeréből. Őket tegyük ki a kirakatba. Ezt Antall úgy utasította el, hogy „nem érett a világhelyzet”. ...Fideszre nyilván nem is illik rá, de azért ők elfogadták az MSZP által cserbenhagyott értékeket. Szolidaritás, leszakadók iránti különleges felelősség, az állam szerepének elismerése. A Fidesz felismerte ezeknek a jelentőségét. http://fn.hir24.hu/itthon/2009/02/20/pozsgay_fidesz_jott_at Ez a száz véreskezű manikűrös üldözi ma is.
6qwasyx
2013. november 26. 20:43
Imre bácsi! Fogd be a pofád és menj a picsába!
nimród
2013. november 26. 20:30
Azt az igazságot pedig nem Pozsgay találta ki, hogy a kommunizmus bukása nem igazolás a kapitalizmusra, hanem II. János Pál pápa. Pozsgay csak idézte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!