Alkotmánybíráskodás a kormány szolgálatában

2013. november 04. 08:29

Az AB tévesen állítja párhuzamba a vizsgált jogszabályt a korábbi semmisségi törvényekkel.

2013. november 04. 08:29
Hegyi Szabolcs, M. Tóth Balázs
Szuverén

Tágabb értelemben a törvény célja nyilvánvalóan az is, hogy visszaadja az igazságszolgáltatás jogszerűségébe vetett társadalmi bizalmat, és helyreállítsa a 2006. őszi utáni eljárások során »súlyosan megbillent demokratikus és jogállami egyensúlyt.« Azon nem lamentálunk, hogy milyen politikai jogok sérelmére került sor az eljárásokban, mert erre vonatkozóan utalást sem ismerhetünk meg az AB döntéséből; de azon igen, hogy miből gondolja azt az AB, hogy a jogállami követelményeknek megfelelő büntetőjogi értékelést végzett az Országgyűlés (!) akkor, amikor az utólag megkérdőjelezhető tartalmú rendőrségi vallomásokra alapított ítéletek semmissé nyilvánításáról döntött. Ha ugyanis volt hamis tanúvallomás, akkor az perújítási ok, és a bíróságok feladata a hiba korrigálása. Ha pedig nem volt ilyen, akkor nem világos: miért lehet egy jogállamban indokolt a jogerős bírói határozatok megsemmisítése, és miért országgyűlési képviselők döntenek erről? Ez vajon hogyan járul hozzá a »megbillent demokratikus és jogállami egyensúly« helyreállításához?

Az AB fő érve az volt, hogy a semmisségi törvény analóg a korábban megalkotott semmisségi törvényekkel, amelyek kommunizmus idején, illetve konkrétan az 56-os forradalommal összefüggésben az alkotmányossággal és az alapjogokkal ellentétesen meghozott büntetőítéleteket érintették, és kiállták az alkotmányosság próbáját (a semmisséggel kapcsolatos legrészletesebb érvelés a 1459/B/1992. AB-határozatban olvasható). Véleményünk szerint azonban az AB most alapvetően téves döntést hozott.

A kommunista diktatúra alatt elkövetett jogsértésekkel kapcsolatos analógia alapja csak az lehetne, hogy 2006 őszén a magyar állam éppúgy nem volt jogállam, mint a kommunista diktatúra idején. A 2006-os eseményeket értékelő, az AB által is hivatkozott jelentések azonban ezt nem támasztják alá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PGuszti
2013. november 07. 00:57
Az "igazságszolgáltatás" magának kereste a bajt, amikor 2006-ban rendőrök nyilvánvalóan hamis tanúvallomása alapján futószalagon tartóztattak le ártatlan emberek tömegét az ügyészség és legalábbis az elsőfokú bíróságok közreműködésével. Ezt az égbekiáltó igazságtalanságot korrigálni kellett. Az igazságszolgáltatásban nem volt rendszerváltozás: az MSZMP-s bírák tömege aktív, vezető pozícióban van, és a legkisebb reformkísérletre egész Európát Magyarországra uszítják. Ugyanakkor az igazságszolgáltatás alig működik, vérlázító ítéletek és ítéletek elmulasztása történik.
Zokni
2013. november 06. 09:22
Ez Balsai élete fő műve. És ő lett alkotmánybíró! Ez óriási. Ebben az esetben nem rablóból lesz a legjobb pandúr, hanem egy elmeintézeti ápoltból lesz a legjobb tudományos akadémiai elnök. Legfeljebb, majd helyet csinálnak a kartondobozának az asztala alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!