Taking on the big six energy giants is not a leftwing delusion

2013. október 30. 13:41

Conservatives in Britain could, if they were smart, learn a lesson from Fidesz's brand of economic Gaullism.

2013. október 30. 13:41
Neil Clark
The Guardian

In another European country, a political leader has been getting far tougher with profiteering energy companies than Miliband has suggested. In this country, the government has imposed a cut of over 20% in energy bills — a 10% reduction came into force in January, a further 11.1% cut will be implemented in November. It is also drafting a bill that would ban utility companies from paying dividends to shareholders. The aim of the government is to return natural monopolies to the public sector, to operate on a non-profit basis. »We must once and for all bring an end to the era where energy providers can ride roughshod over people,« the country's leader declared.

So where is this bastion of socialism in Europe, and who is the wild-eyed leftist who is leading it? Step forward Viktor Orbán, the prime minister of Hungary. The man who has declared war on profiteering energy companies is none other than the fiercely anti-communist leader of the centre-right Fidesz party. (...)

Conservatives in Britain could, if they were smart, learn a lesson from Fidesz's brand of economic Gaullism, yet their commitment to market forces and the financial backing the Conservative party received from the City, means that they're likely to stay wedded to the current unpopular and discredited model. That's even when Thatcherite figures from the 80s and 90s such as Sir John Major and Peter Lilley are calling for changes.

The hysterical reaction to Miliband's extremely modest plans for a price freeze demonstrates just how out on a limb the UK is. In the genuinely democratic postwar era it would have been unthinkable that our utilities would one day be privately owned (and for a large part owned by foreign companies), and would then hit households and businesses with above-inflation rises year after year, and that the UK government would simply sit back and do nothing. But that's where we've got to.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2013. október 31. 01:43
Nekem tetszenek az eredeti alatt összegyűlt hsz-ek is. "I don't see it ever happening because the big six would simply threaten to pull the plug and the government would cave in, explaining that if they don't jack up prices and taxes, the nasty Europeans would shout at them. The Hungarians seem to take a more pragmatic view and have demonstrated evidence of testicular fortitude." :)
kjkj945
2013. október 30. 17:41
Ilyen például a rezsicsökkentés is, amely Csehországban is megvalósult egy 10 százalékos mérséklés formájában, és Bulgáriában is sor került egy kisebb mértékű árcsökkentésre. Mindezt a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője is megerősítette az M1 reggeli műsorában, Németh Szilárd azt mondta, Magyarország „ragadós példa” lett. Az energia- és közmű-szolgáltatási szektor teljes privatizációja és az ennek nyomán meredeken emelkedő energiaár nem egyedülálló jelenség Európában, de a kontinens erős országai szigorú szabályokkal kordában tudják tartani ezeket a szolgáltatókat. Ugyanezek a cégek azonban csak a privatizációs időszak 15 éve alatt hivatalosan 1040 milliárd forintot, Csepel 90 évnyi költségvetését vitték ki Magyarországról, miközben Európában 2010-ig a magyarok fizették a legtöbbet, a villanyáramnál pedig másodikok voltunk a csehek előtt - hangsúlyozta. A Gyurcsány-Bajnai-kormány ideje alatt ráadásul még a gáztározókat is privatizálták, és Európában egyedülálló módon nem a kormány, hanem az E.ON és az orosz gázszolgáltató határozta meg a gáz árát, ezért egyszerűen nincs más lehetőség, mint visszavásárolni a német céget – jelentette ki a politikus. A gázüzletágra szánt 260 milliárd forintot sokalló megjegyzésekre úgy reagált, a cég ára piaci körülmények között ennyi, ha pedig nem kerül állami kézbe, a rezsicsökkentés fenntarthatatlan lesz. De ez veszélybe kerülne akkor is, ha visszatérnek azok, akik 2002-2010-ben 15-ször emeltek rezsiárat, és minden döntésükkel a szolgáltatóknak kedveztek, ezért van az, hogy a rezsicsökkentés mögé alkotmányos garancia kell – tette hozzá. Németh Szilárd a Ma reggelben emlékeztetett arra is, hogy több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt. (A cégek a csökkentést végrehajtották, de ezt nem jelezték megfelelő módon a számlán.) A számlaképre vonatkozó új szabályozás hatálybalépése óta majdnem 56 ezer számla akadt fenn a rostán, és mivel a szolgáltatóknak minden egyes hibás számla után 10 ezer forint kötbért kell fizetniük a fogyasztóknak, ez országosan összesen 556 millió forintot jelent. A kormánypárti politikus szerint mindez "elég komoly felhívás" a cégeknek: a törvények nem azért vannak, hogy csak úgy legyenek, azokat be is kell tartani. A számlákat megfelelően kell kiállítani és be kell mutatni rajtuk a rezsicsökkentésből adódó megtakarítást. Arra a felvetésre, hogy a magas bírságok nem teszik-e tönkre a közműszolgáltatókat, Németh Szilárd azt válaszolta: szerinte az érintett cégeknek ilyenkor meg kell keresniük a felelősöket, és el kell búcsúzniuk tőlük.
Molenaar
2013. október 30. 14:23
Furcsa, hogy a címkék, kategóriák, fogalmak azért vannak, hogy a gondolkodást segítsék, mégis olyan mintha egyeseknél gátolná. Az állami és magánmonopóliumokról végre lehetne egy izgalmas és érdekes vitát folytatni. Talán lenne egy igazi európai ügy. :)
Ouroboros
2013. október 30. 14:01
„Taking on the big six energy giants is not a leftwing delusion” Oh, but it is. Never mind the label Fidesz stick on themselves. As Orbán said: ‘Pay attention to what I do, not to what I say.’ Using that standard, his party is no more right-wing than it is centre, which is not much. It pains me to see that a respectable left-wing newspaper fails to expose Orbán for the sham he is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!