Több rendőrt vontak eljárás alá, mint civil tüntetőt

2013. szeptember 17. 18:21

Jelenlétem nyilvánvalóan szimbolikus a tárgyalóteremben, ha 2006-ban a rendőri vezetők mögött álltam, akkor 2013-ban is ott a helyem. Interjú.

2013. szeptember 17. 18:21
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Heti Válasz Online

„Nincs lelkiismeretfurdalása a történtek miatt?

A köztársaság rendjét, alkotmányát védő rendőrség mellett helyesen álltunk ki. A kormánynak az a dolga, hogy vizsgáltassa ki a történteket; a Gönczöl-jelentés ezt szolgálta. Nagyon hosszú szakmai hibalista szerepel az anyagukban, majd a rendőrség részéről elkészített úgynevezett Ignácz-jelentésben is. Ám nem látok olyan momentumot, amely megalapozhatná a rendőri vezetők büntetőjogi felelősségét. Jelenlétem nyilvánvalóan szimbolikus a tárgyalóteremben, ha 2006-ban a rendőri vezetők mögött álltam, akkor 2013-ban is ott a helyem, még akkor is, ha konfliktusos bejutni az épületbe.

Csakhogy az elmúlt hét évben – ahogy ön fogalmaz – a köztársaság bírósága perek tucatjaiban mondta ki, hogy törvénytelen volt az akkori rendőri fellépés, majd tízmilliókat fizettek ki kártérítésként a jogtalan rendőri fellépés áldozatainak. Erős az ellentmondás.

Ha akár egyetlen ember megsérül a rendőri fellépés következtében, az már drámai és tragikus. A jelentéseknek kellett megítélni, hogy elkerülhetetlen és arányos, vagy elkerülhető és aránytalan volt a rendőri fellépés. Az azért legyen világos, hogy több rendőrt vontak eljárás alá, mint civil tüntetőt, rendzavarót.

2006 őszén több száz civilt vettek őrizetbe  majd engedtek szabadon, hiszen jogsértő volt a fogva tartásuk.

Nem, nem feltétlenül azért engedték ki őket, mert jogsértő az őrizetbe vétel, hanem azért, mert már nem álltak fenn az előzetes letartóztatás feltételei.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. szeptember 18. 13:56
WTC bontás Gyurcsány módra! -Rózsa Flores már korábban felkínálja az öszödi CD-t, többek között a Hírtv-nek is de senki sem mozdul rá, mert provokációnak tartják. -Vasárnap mikor midenki otthon van, csudák csudájára egyszerre bemondják az öszödi beszés EGYES részleteit, mindenhol "egyformán" vágva. Merő véletlenségből. -A TV székház előtt rendőrbábok "védik" a székházat, miközben a honvédelmi miniszter egy asztal alatt bújkál az épületben. -A szomszéd utcában kiképzett rendőrőket nem engednek bevetni a csetepatéban. -Merő véletlenségből kiderül, hogy az egyik "ostromló" civilben rendőr, de őt sem fogják le, hanem a kollégái jelentik fel később, mert felismerik egy videón. Így már érthető, hogy miért volt olya béna a "védősereg", nehogy már kollégákat kupánvágják. -Utána hetekig hagyják a hugyos táborozókat érlelődni a parlament előtt, egészen október 23-ig! Miért? -Majd október 23-án felvonul egy egész hadsereg, ugyan ki ellen, a hugyosok ellen? -A rendőrök merő véletlenségből nem viseltek azonosítószámot, így gyakorlatilag nem voltak felelősséfre vonhatóak, és ezt ők jól tudták. -A rendőrség kölcsönkért páncélelhárító fegyvert, ugyan ki ellen? Csak nem az odaállított, beindítható!!! tank ellen? -"A 2006. október 23-án történteket felidézve a dokumentumban az áll, hogy a Parlament környéki tömegoszlatások folyamán, a tömegnek az Alkotmány utcából történő kiszorítása után Pigler István rendőr alezredes egyértelmű javaslatot tett a tömegoszlatás befejezésére, mivel a csoportosulás nagyobbik része az Astoriára meghirdetett, közelgő Fidesz-rendezvény felé vette az irányt. Pigler azonban azt az utasítást kapta Majoros Zoltán rendőr ezredestől, hogy a tömegoszlatást a Deák tér irányába folytatni kell. Pigler még egyszer javaslatot tett az oszlatás felfüggesztésére, de kezdeményezését akkor sem fogadták el. A Bajcsy-Zsilinszky úton haladó rendőri erők folytatták a tömegoszlatást az Andrássy út és a József Attila utca kereszteződésig, ahol Pigler megállította az oszlatást, majd kisebb vitát követően Majoros arra utasította őt, adja át a parancsnokságot a REBISZ Bevetési Parancsnoksága I. Bevetési Osztálya vezetőjének, Gulácsi Sándornak." -A rendőröket kitüntették -ljárást akkor nem indítottak a rendőri vezetők ellen. Gxurcsány és a "véletlenek"
cutcopy
2013. szeptember 18. 06:41
"Több rendőrt vontak eljárás alá, mint civil tüntetőt" Ez csak természetes hiszen a rendőrök jóval többen is voltak mint a zavargók..
zolka50.50
2013. szeptember 17. 23:18
"2006-ban a rendőri vezetők mögött álltam" Be voltál szarva, ugye, Ferenc testvér? Valahová el kellett bújnod.
Taxin
2013. szeptember 17. 23:15
Gibert, a tévészékházat védő, parancsmegtagadást kilátásba helyező parancsnokot miért kellett megkéselni később? Késsel támadtak az MTV székházának védőjére 2009-03-21 08:26:45 Családja kiirtásával fenyegették, majd megkísérelték megkéselni azt a rendőrtisztet, aki 2006 őszén az MTV székházat védő rendőri egységek parancsnoka volt - írta a szombati Népszabadság. Az elsődleges adatok szerint ezt támadói is tudták. Bár még nem egyértelmű, hogy ezért támadtak-e rá vagy csak "egyszerű garázdaságból", Gíber László nyugalmazott rendőr alezredes azt állítja: autója megrongálásával, családja kiirtásával fenyegették, és azzal, hogy még megkapja a magáét azért, amit a Szabadság téren tett - olvasható a lapban. A támadókat az eset után negyedórával Káposztásmegyeren egy parkban elfogták. A támadásnál használt kés is előkerült. A Népszabadság úgy tudja, mindkét támadó büntetett előéletű. Garázdaságért és kábítószerrel való visszaélésért folyt eljárás ellenük. A BRFK javaslatot tett a két támadó letartóztatására, de azt az ügyészség elutasította. ??? He?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!