Egymás szemébe nézve

2013. szeptember 04. 16:21

Az RMDSZ-t jelenlegi, illúzióromboló állapotában is Ceausescuval vagy Rákosival párhuzamba hozni, bármily tetszetős is, de erőltetett, alaptalan és történelmietlen.

2013. szeptember 04. 16:21
Borbély Zsolt Attila
Borbély Zsolt Attila
itthon.ma
„Bayer Zsolt azt írja, hogy 2009-ben pálfordulás történt volna, amikor Tőkés László elfogadta Markó Béla ajánlatát arról, hogy az erdélyi magyar összefogás jegyében vezesse a közös - igen, tudom, RMDSZ-es - listát. »Képzeld el, László, - írja Bayer - mi lett volna, ha Márton Áron vagy Mindszenty József „plurális egységre” lépett volna Ceausescuval vagy Rákosival, vagy mi lett volna, ha 2008-ban például Orbán Viktor „nemzeti összefogásra” lépett volna Gyurcsánnyal.« A valóság sajnos nem ennyire egyszerű. Az RMDSZ komprádor politikájáról több kötetre valót írtam már az elmúlt két évtizedben, mindazonáltal a párhuzam súlyosan sántít. Az RMDSZ-t jelenlegi, illúzióromboló állapotában is Ceausescuval vagy Rákosival párhuzamba hozni, bármily tetszetős is, de erőltetett, alaptalan és történelmietlen. 

Az RMDSZ eddig minden választáson elnyerte az erdélyi magyar érvényes szavazatok több mint 80%-át. Ez egy olyan tény, amin jó lenne változtatni, de melyet figyelmen kívül hagyni képtelenség. Sikeres autonómiapolitikát Erdélyben középtávon csak úgy lehet folytatni, ha az autonómia körüli nemzeti konszenzusba bevonjuk az RMDSZ-t, ha rákényszerítjük az RMDSZ-es elitet, hogy vállalja fel saját, egykoron együtt megfogalmazott, de ma is érvényben levő autonomista programját. Ellenkező esetben lehetünk mi az igazság bajnokai, de a közösség ügyében egy tapodtat sem fogunk előrehaladni. Ezt célozta az RMDSZ-en belüli autonomista utóvédharc (amit Bayer hatásvadász módon azzal intéz el, hogy Toró Markóval fényképezkedett az RMDSZ-es ernyő alatt, miközben őt kitiltották Romániából, megfeledkezve arról, hogy éppen Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt álltak ki mellette a román parlamentben kitiltásának idején) és ezt célozta az EMNT, majd az EMNP politikája is. Vélhető, hogy ez lebegett az MPP elnökének lelki szemei előtt is, amikor a 2008-as választásokon közös, MPP-RMDSZ indulást sürgetett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!