Konszolidáció híján

2013. május 26. 09:42

A diktatúrát követő első szabad választás óta majdnem annyi idő telt el, mint amennyit a Horthy-korszak kitesz.

2013. május 26. 09:42
Tamáska Péter
Magyar Hírlap

A hallgató többség társadalma érdekes elegy. Miért hallgat? Miért fél? Mert a hallgatás és a »semmivel sem egyet nem értés« a fegyvere. Az elit korrupciója és verbális gátlástalansága gyorsan eléri a társadalmi piramis alját, s furcsa cinkosságot szül a mélyben: »Bolond lennék, ha én abban a helyzetben nem ugyanezt csinálnám, mint ők.« De ez nem jelent konszolidációt. Sőt. S ezért a politika történéseit a kisember olyan kíváncsisággal figyeli, mintha egy közlekedési balesetet látna. Hátha az elit befuccsol, és ő, a hallgató többség részeként kívülálló maradhat. Egyfajta jó érzéssel és azzal a gyerekes hittel, hogy becsületesebb, mint azok ott fenn. „Mindez – ahogy Bíró Zoltán még 1992-ben, az Elhervadt forradalom című munkájában írta – oda vezethet, hogy kezdhetjük szinte elölről a történelmet. Visszaköszönhetnek a 19. századi és a 20. század eleji szociális, egyenlőségi és nemzeti függetlenségi mozgalmak.” (Az orbáni politikában már érződik is valami ebből, s miniszterelnökünk akár a névjegyére is írhatná, hogy e két évszázad üdvözletét hozza Brüsszelnek.) A kommunizmust annyit bíráló Milovan Djilas is megjósolta: az ideologikus állam szétesésével a nemzeti és a vallási érzés lesz az egyetlen, amely magával ragadhatja a tömegeket.

Magyarország abban különbözött a többi szocialista országtól, hogy pártvezetése a nemzeti érzést eleve gyanúsnak, veszélyesnek találta. (Ebben csak az NDK volt rokona, bár még Honeckerék is megpróbálkoztak Nagy Frigyes kultuszával. A hanyatló kádárizmus Kun Bélát vette elő a történelmi kelléktárból.) 1989-ben Munkát, kenyeret! című írásában Csurka István ezért jelenthette ki, hogy vazallus elitünk rendkívül kártékony. „Megkezdte a konvertálást, mégpedig a rossz tulajdonságok, az ízléstelenség, a korrupció és a bitorolt javak átszállítását a jövő készülő részvénytársaságaiba.” S hozzá tette: »Ha ez így megy tovább, ha ez a konvertálás sikerül, itt rosszabb világ lesz, hiába lesz „többpártrendszer”, mint volt. És a nemzet lényeges sorskérdései nem oldódnak meg, hanem súlyosbodnak a nagy bajok. A társadalom kettészakad, és a nagy része elmocsarasodik… De az elitnek nagyon jó lesz.« Kasszandrai sorok ezek, egy emberöltő után olvasva őket. (Mint Kossuth Lajos híres Kasszandra-levelének ama kitétele, hogy a kiegyezéssel az ország a történelem által bukásra ítélt Ausztriához köti a sorsát.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. május 26. 11:01
Nem értek egyet azzal az állítással, hogy "a kiegyezéssel az ország a történelem által bukásra ítélt Ausztriához köti a sorsát" még akkor sem, ha a történések látszólag ezt bizonyítja. Szerintem a kiegyezés után azt kellett volna sokkal erőteljesebben megvalósítani ami Széchenyi terve volt. Azonban nem ez történt. Így akár párhuzamba állítható a 1989 utáni történettel is, hiszen sok hasonlóságot találhatunk.
kalhana
2013. május 26. 10:33
Ez a helyzet ( kivéve a Kossuth hasonlatot, aki maga is egy libsi sz@rkeverő volt ).
nick89
2013. május 26. 10:00
A "rendszerváltás" óta exportorientált gazdaságot sikerült létrehozni, vagyis megszüntették a hazai ipart és helyébe betelepítették a multikat ( akik gyakorlatilag nem adóznak) és a kínaiakat (akik gyakorlatilag nem adóznak), a bennszülötteket ellehetetlenítik, adóikat meg állandóan reformálják ( szaporítják és emelik). Pl a Csepel Művek vagy a Ganz-Mávag termelése nagyobb volt 1945 május 26-án, mint 2013 május 26-án. Nekünk meg azt sulykolják: Ne szavazz Bajnaira (a Fideszre, MSZP-re, Jobbikra stb stb) Szavazz ránk! Fidesz-re (MSZP-re, 2014-re, Jobbikra, stb) http:www.//harommajom.hu
KannibálTatárÚr
2013. május 26. 09:58
..."az ideologikus állam szétesésével a nemzeti és a vallási érzés lesz az egyetlen, amely magával ragadhatja a tömegeket." A nemzeti érzés egy nagyon jó tulajdonság, ami segít a nemzet, ország érvényesülésében. Van a nemzeti érzésnek egy vad fajtája, amelyik más nemzetek meghódítására, beolvasztására törekszik. Ez látjuk az EU-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!