A melegházasság és -örökbefogadási jog ellen

2013. április 18. 11:25

A természetnek (teremtésnek, evolúciónak, stb.) köszönhetően férfiak és nők vagyunk; a két nem kiegészíti egymást, és ketten tudnak életet adni egy új személynek.

2013. április 18. 11:25
N'Jala ezredes
Konzervatórium

„Nos, nézzük, miért is ragaszkodnak sokan – függetlenül a magyar alkotmánytól – a szuverén.hu által »szélsőségesen konzervatívnak« titulált házasság- és családfelfogáshoz. Tényleg megváltoztathatatlan a homoszexuális irányultság? Minden rendben a melegpárok által nevelt gyerekekkel? Hallottak már Richard Cohenről és Mark Regnerusról? Nem? Épp itt az ideje.

A félelmek szerint a homoszexualitás bírálata a homoszexuális emberek elleni diszkriminációhoz, negatív társadalmi légkörhöz, netalántán gyűlölethez vezet. Nos, ez alapján a kereszténység puszta kritizálása is a keresztények elleni diszkriminációhoz, irányukban negatív társadalmi légkörhöz vezet.

A jogfejlődési tendenciák fontos dolgok. Kérdés, mennyiben vehető üdvösnek a jog valamilyen „fejlődése”. Részünkről például jogfejlődésnek vennénk, ha a gyűlöletbeszéd-törvények visszaszorulnának, és egy libertáriusabb szabályozás lépne a helyükre. A szuverén.hu szerzői az EJEB gyakorlatára hivatkoznak. Szívük joga, bár nekem mindig furcsa, amikor az egyes tekintélyeket, például a római dogmatikát elvető, szabadgondolkodó liberálisok új tekintélyeket és dogmatikákat fabrikálnak maguknak. Amúgy meg: miért Németország és az EJEB a példakép, miért nem Texas, Olaszország és Ausztrália? A világ azon 13 országa (plusz az Egyesült Államok pár állama), ahol bevezették az azonos neműek házasságát, az lenne a követendő forradalmi élcsapat?

Miért fontos, hogy az állam miként definiálja a házasságot? A jog nem csupán követi a társadalmi realitásokat, hanem mércét is állít, azaz hol több, hol kevesebb sikerrel nevel. Ezért fontos, hogy miről milyen törvényt hoz az állam, mit állít normatívnak. Amúgy elég furának találom, hogy miközben mást sem hallunk a emberi jogi lobbi részéről, mint hogy a hagyományos házasság elavult intézmény, aközben mégis egy ilyen elavult intézményhez való jogot követelnek az azonos neműek számára. Természetesen a váláshoz való joggal együtt.

A természetnek (teremtésnek, evolúciónak, stb.) köszönhetően férfiak és nők vagyunk; a két nem kiegészíti egymást, és ketten tudnak életet adni egy új személynek. Két férfi vagy két nő erre nem képes. Mivel a Homofóbia Magyarországon című kötetben találkoztam olyan felvetéssel, hogy miért nem lehet elismerni a négyszülős családmodellt, hiszen négyen többet tudnak adni a gyereknek, mint ketten, mégegyszer leszögezem: a természet jóvoltából két nem létezik. Nem három, nem négy, nem kilenc, hanem kettő. Gyermeket két ember tud nemzeni, egy férfi és egy nő, nem pedig három vagy öt. Míg a Szuverén cikke a társadalmi realitásokra hivatkozik, én a részemről hadd hivatkozzak az emberi természet realitásaira. A felhők felett lebegő emberi jogok helyett hadd részesítsem előnyben a természettörvényt. Lehet, hogy a történelem folyamán egyes kultúrákban időnként más, barátságnál többet jelentő kapcsolattípusok is elismertek voltak az férif-nő-házasságon kívül, de egy biztos: sosem voltak azonos szinten kezelve a férfi-nő-házassággal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fedor
2013. április 19. 09:49
Máshol a konzervatívok is másképp gondolják: "A konzervatív Reagan elnök özvegye, a 92 éves Nancy Reagan is támogatja a melegházasságot - mondta el az egykori first lady lánya. Korábban Laura Bush és Hillary Clinton volt first lady-k is kiálltak a házassági egyenlőség mellett. Ma már nem csak a közvélemény, hanem a szenátorok többsége is támogatja a melegházasságot. Mivel a fiatalok 70-80 százaléka a házassági egyenlőség pártján van, ezért több konzervatív kommentátor is elismerte: a melegházasság országos jogi elfogadása csak idő kérdése. http://www.huffingtonpost.com/2013/04/17/patti-davis-nancy-reagan-gay-marriage_n_3100166.html A melegházasság pártivá válásnak egyébként a fő oka az, hogy az emberek megtudják valamelyik ismerősükről, rokonukról, hogy meleg. http://www.usatoday.com/story/news/politics/2013/03/20/gay-marriage-pew-poll/2003545/" https://www.facebook.com/toleranstarsadalomert
Fedor
2013. április 18. 16:58
Hasonló módon érveltek 150-200 éve a polgári házassággal szemben is az akkori konzervatívok...
ottapont
2013. április 18. 15:50
A család és a három személyű egy Isten nem ugyanaz a kategória és ez a topic nem is Istenről szól, gondoljunk azokra akik nem hisznek benne. Ez nem a keresztény rovat. További jó napot mindenkinek,mennem kell.
silvester
2013. április 18. 15:47
Módosítani kell azeu.szabályain.Aki meleg házasodhasson a hűtővel,aki hideg hazasodhasson a kályhával,radiátorral,gázkonvektorral vagy nappal.Mi az hogy,miért is nem?.Vivien Rinding-ding meg önmagával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!