A sárkány valósága

2012. október 04. 07:19

Az emberiség lassan meghalad mindent, ami emberi, s ami még odakötözi őt a transzcendenshez. S amikor majd mindent „meghaladunk”, akkor leszünk „nem emberek” többé. Csak nem lesz senki, aki erre rádöbbenjen.

2012. október 04. 07:19
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Ady még azt kérte: »Ne bántsátok a legendákat. Csak azokat tudjuk bizonyosan.«

Szerb Antal pedig ezt vallotta: »Ha mélyebben magunkba nézünk, a sárkánynak több realitása van, mint a repülőgépnek. Ha a repülőgépek mind kipusztulnának, a következő nemzedéknek már nem volna képzete a repülőgépről. De sárkányok mindig lesznek, amíg emberek élnek a földön.«

Ezek persze mind-mind régi ízű mondatok. Olyan ódon gondolatok kifejezői, amelyeket már »meghaladott« az emberiség.

Az emberiség lassan meghalad mindent, ami emberi, s ami még odakötözi őt a transzcendenshez.

S amikor majd mindent »meghaladunk«, akkor leszünk »nem emberek« többé. Csak nem lesz senki, aki erre rádöbbenjen.

A Népszava és a lap karikaturistája, Pápai Gábor sem döbben rá.

Ők már meghaladták az emberi ügyeket, dolgokat, bánatokat és örömöket. Meghaladtak minden hagyományt, minden múltat és históriát, és legfőképpen minden mítoszt és legendát.

Ők és követőik a repülőgépek realitásában élnek. Sárkánnyal dolguk nincsen. A mítoszok tiszteletétől kirázza őket a hideg, mert a szabadságról mindössze annyi jut eszükbe, hogy az tagadása mindennek. S hogy a szabadság valami olyasféle dolog, ami soha nem érhető el a maga teljességében, de törekedni kell rá.

Mire majd elérik a szabadság teljességét, addigra fog széthullani a világ. S majd jönnek a sárkányok. A mítoszok és legendák. Persze csak akkor, ha valaki mégis túléli ezeket a nyomorultakat…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2012. október 05. 15:23
Tudtam en :) Huuu most majdnem rament a kapcsolatunk.
sky.net
2012. október 04. 14:47
az emberiség egy része max , az sem halad meg semmit önmagán túlit pl hogy tudná meghaladni , csak kizárja a tudatából, : ez transzcendens vakság ... hinduknál májá stb hamvas szépen leírja Jézus is utalt rá : ezek nem tudják mit csinálnak ... ezért van ingyér kegyelem mert vak ember (aki nem tudja hogy nem lát) perszehogy setét gödörben köt ki az emberek tömegei úgy menetelnek át a sötét oldalra hogy észre sem veszik hova keverednek lelkesednek mint pl hülye nácik, önigazolják jóléttel és fogyasztással ideológiai, faji vallási hatalmi kiválasztottság fölénnyel ...vagy amivel akarják ..az tökmindegy a transz- c kötődések elveszítése , vagy elutasítása a sötétséget jelenti , és azmeg pontosan úgy működik ahogy a náci rendszer előbb befogja, csábítja/ kényszeríti önigazoltatja integrálja pl civilizációs rendszerré szervezi az embert , aztán mikor megvan öncélúan felhasználja saját törvényei szerint ezzel rendszerint végül tönkreteszi, kiszolgáltatja önmagának elpusztítja ... vagyis a transz c vakság megszünteti önmagát , olyan helyzetbe hozza az embert hogy kényszerűen, kényszer és erőszakos körülmények hatása alatt szembesül -mert mást nem tud csinálni- a realitásokkal ... akkor persze már a sötét már célját elérte mert az emberi egzisztencia úgyis az összeomlás határán van, csak azért kapja meg a tisztán látás utolsó kikényszerített lehetőségét egy pillanatra hogy még jobban szenvedjen attól amit látni kénytelen : önmaga helyzetét az elvesztegetett létezése tökételes értelmetlenségét, a felesleges önkínzást, amit művel (másokon, vagy önmagán keresztül pl)
HattoryHanzo
2012. október 04. 10:12
Ser Bayer, mi itt Westeros ősi földjén, a Hét Királyság ege alatt hasonló problémákkal szembesülünk már jó ideje. Királyvárban, a Vörös Erődben található Vastrónuson bitorló bitorlót követ, mióta Ser Jaime Lannister, a Királyölő végzett felkent uralkodónkkal. A Targaryen-ház bukása óta tartja magát a nézet, hogy a sárkányok kihaltak. De vagyunk még maroknyian, akik tudjuk, hogy Viharbanszületett Daenerys Targaryen, a Sárkányok Anyja bement a tűzbe halott férje, Khal Drogo máglyájánál, és pirkadatra megszületett a három sárkány: Viserion, Rhaegal és Drogon. És azt is tudjuk, hogy bár közelít a tél, és a Mások felébredtek, de Daenerys sárkánya hátán fog visszatérni, elfoglalja méltó helyét a Vastrónuson, és végez mindenkivel, ki ellenszegült, legyen bár lakhelye a Vas-szigetek, vagy Égikert. Tűz és vér! Ez a jelmondatunk.
Secnir
2012. október 04. 10:05
tisztázzunk valamit: 1. Ady most akkor nem pfejj? meg nem komenista? meg nem Károlyibarát? 2. Szerb Antal nem egy homofób zsidó, aki most, hogy idézni kell tőle józsidó, amúgy pfejj, mocskosbuzizsidó? 3. a karikatúra az ugye valaminek a kifigurázása. egy vicc. egy poén. milyen személy az, aki egy viccet, egy poént komolyan vesz? (itt szeretném felidézni Szenes Iván örökérvényű szövegét: "Akinek humora van mindent tud! akinek nincs, az mindenre képes...")
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!