Az én olimpiám

2012. augusztus 03. 10:43

Mivel dr. Sőni nyilvánvalóan Schönből magyarosította a nevét, még Izrael is „bejelentkezhet” Rebecca-Rebekáért. Az volna az igazi mulatság.

2012. augusztus 03. 10:43
Aczél Endre
Galamus

„Arra például, amit a romániai születésű, ott iskolázott, mind a román, mind az amerikai válogatott kinevelésében, felkészítésében halhatatlan érdemeket szerző magyarok (Károlyi, majd Brestyán) véghez vittek, büszkék lehetünk. De még egyszer leírom: Rebecca Soni, aki a mellúszás kétszeres királynője lett csütörtökön, se nem Károlyi, se nem Brestyán. Nem Erdélyben született, nem ott járt iskolába, nem emigrált. Csak a szülei, Kolozsvárról persze. Amerikában mindenki vagy mindenkinek a szülei, nagyszülei jöttek valahonnan: az újgenerációsok mind amerikaiak, hiába próbálják őket »kisajátítani«. Épp ezért viccesnek gondolom, hogy Deák Horváth Péter még csütörtökön is konokul Sőni Rebekát emlegetett; még viccesebbnek, hogy 24 óra alatt – állítólag egy nézői levél nyomán – ő meg a szerkesztői rájöttek, hogy Soni nem »Szőnyi«, hanem Sőni. Nos tisztelt uraim és hölgyeim, ehhez nem kellett volna kivárni a nézői levelet. Tudniillik a Wikipédián egy kattintással kideríthető, hogy az 1987-ben, Amerikában született Rebecca (és ekként, nem pedig Rebekaként anyakönyvezett) úszónő híres-neves nagypapája dr. Sőni Pál, irodalomtörténész, kolozsvári egyetemi tanár (+1981).

Ez Romániában olyannyira nyilvánvaló volt már egy évvel ezelőtt is, hogy a sanghaji úszó-világbajnokság után (ahol Soni bajnok lett) a Sportvox névre hallgató romániai sportportálon egy Mihai Gotiu nevű újságíró »Románia elveszített egy világbajnokot« címmel közölt szomorú írást, arra hivatkozva, hogy Sőni (ő helyesen írta le) szülei kolozsváriak voltak. Na igen. Ha maradnak, és nem emigrálnak, ha Rebecca Kolozsváron születik, akkor… Mint látni, verseny van. Egy amerikait románok is, magyarok is a magukénak akarnak tudni; az előbbiek a szülők eredeti, helyi illetékessége, az utóbbiak származás okán. De vigyázat! Nem akarok cinikus lenni, de mivel a csernovici (bukovinai) születésű, majd Kolozsvárra költöző dr. Sőni nyilvánvalóan Schönből magyarosította a nevét (erdélyi barátaim ezt határozottan megerősítik, folytattam némi kutatást), még Izrael is »bejelentkezhet« Rebecca-Rebekáért. Az volna az igazi mulatság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Királyvizet Károlyira
2012. augusztus 08. 19:08
szerintem meg NYILVÁNVALÓAN Szőnyiből románosodtt el a név, te szar acsádi
9821
2012. augusztus 05. 13:03
Ennek a baromarcúank ajánlom azt a cikket, amit ettől függetlenül találtam, mikor Rebeccáról keresgéltem. Gondolom mindenki tud annyira angolul, hogy megérti az egészet, de legalább is, a leglényegesebb mondanivalóját. "Moving to the states didn’t mean the Soni’s would adopt the typical American culture in their lives, however. “They definitely brought over a lot of their culture, a lot of their traditions,” Soni said. “I don’t think I got the traditional American childhood, but I don’t think that’s a problem at all. I love the way that we grew up and the culture and the history that they gave us.” aztán: "A few examples of Soni’s upbringing were a lack of TV most of the time, home-cooked meals every day (the family never ate at restaurants) and trips to Hungarian churches. " "Of course, there were times when the Soni’s Hungarian culture seemed to get in the way. " De hogy egyáltalán ne foglalkoztak volna magyar gyökereikkel-ez világosan látszik, hogy nem igaz... Persze, nyilván nem kell túldimenzionálni a szituációt, Amerikában él,de hogy ekkora hisztit miért kell csapni azért mert megosztotta velünk ezt az információt a közvetítő??? Én személy szerint örültem neki nagyon, mert amúgy az átlag ember honnan tudna információkat a különböző sportolókról?
gudmen
2012. augusztus 03. 20:31
Acsádi te Te etalon senkiházi...ajánlom figyelmedbe! http://sportgeza.hu/2012/london/cikkek/megint_amerikanak_nyert_aranyat_az_evezos/
Biszku békésen teniszezik...
2012. augusztus 03. 19:45
Szegény Acsádi annyira várja -hiába- az izraeli aranyat, hogy a maradék józansága is elillant. Gyurta Dani nyilatkozatai előtt magyar ember csak tiszteleghet.Még Szőnyi Rebeka is aki "csak" annyira magyar mint a szülei és az anyanyelve. Pár éve szabadkozott az amerikai sajtóban a magyar akcentusa miatt, amit azzal indokolt, hogy otthon és azokban a magyar közösségekben ahol gyakran megfordul kizárólag magyarul beszélnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!