Burgundiában

2012. május 04. 13:09

A borász bemutatkozás után rögtön elnézést kér - éppen akkor jött meg néhány hordója - és 5 percre eltűnik, hogy ellenőrizze a helyi kádár munkáját.

2012. május 04. 13:09
Bortársaság

„Thibault Liger-Belair (Nuits-St Georges, Richebourg) régi-régi kereskedő család, történelmi gyökerekkel. Organikus, biodinamikus borászkodás, apró területeken, a legjobb dűlőkben. Saját borkészítési technika, amelynek lényege: válogatott, egész fürtökben, tartályban, 12 fokra hűtve, ahol 1 hét után magától kezd erjedni a szőlő - nagyon lassan, csontszárazra. Préselés után, kén nélkül fejti a ház alatti hűvös pince hordóiba, ahol csak tavasszal indul meg az almasavbomlás. Így végig természetes CO2 védi a borokat az oxidációtól. Ettől lesznek élők, különlegesek, így marad meg bennük, ami a borász számára a legfontosabb: a termőhely egyedi karaktere. A kedves, köpcös figura, melegítőben, munka közben fogadott minket a családi kastély mellett épült borászatában. Bemutatkozás után rögtön elnézést kér - éppen akkor jött meg néhány hordója - és 5 percre eltűnik, hogy ellenőrizze a helyi kádár munkáját. Feszes menetrend, de nyoma sincs feszültségnek, kapkodásnak. Ilyen vidék ez.

Ennyi az egész - zárja sokszor mondandóját - mintha minden, amit tesz, a legtermészetesebb volna. Mintha semmi érdem, semmi említésre méltó nem lenne abban, amit megteremtett - így csinálja ezt itt mindenki. Pincéjében minden egyszerű, sallangmentes, mégis elegáns, mint maga Burgundia. Előre jelzi, hogy a tervezett egy óra nem lesz elég, felhívja a következő vendéglátónkat és odaszól, késni fogunk. Gyorsan el is száll a nála töltött idő, hihetetlen érdekes a sztori és nagyon jók a borok. 6,5 hektár, 9 parcellában, a legkisebb terület a 0,1 hektáros Vosne-Romanée 1er Cru. Biodinamikusan, ahol csak lehetséges, lovakkal és ekével művelt szőlő, organikus borok minimális beavatkozással készítve. Szigorú filozófia minden apró részletben, így a hordóhasználatban is: egyéni stílusára hangolva, neki készíti őket a helyi kádár, éppen csak megpörkölve a dongák belsejét. Az újhordók aránya sosem haladja meg az 50%-ot és nem használ háromévesnél régebbieket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!