Jóravaló politikusok országa

2012. március 22. 15:42

A választónak elég, hogy tudják, jóravaló ember politizál a nevükben.

2012. március 22. 15:42
Golovics József
Leviathán blog

A racionális tájékozatlanság kérdését egy régi bejegyzésemben már érintettem, s itt ki is fejtettem - Downs nyomán - hogy az ideológiák az állampolgárok tudatlanságának és inkompetenciájának ellensúlyozására szolgálnak. Ugyanilyen funkciót tölt be a politikus személye is a nyilvánosság előtt: nem kell feltétlenül tisztában lennie a választónak azzal, hogy a képviselő szakpolitikai megnyilvánulásai mennyire megalapozottak, számukra az is elég, hogy tudják, jóravaló ember politizál a nevükben.

Az LMP-nek most az ügynökkérdés előhúzása kapcsán megvan az esélye arra, hogy egy ilyen pozitív képet alakítson ki magáról. Ez hosszú távon is hasznos lenne számukra, ám a népszavazási kezdeményezés sikeréhez mindenképpen hozzájárulna: mobilizálni tudná az embereket. Még akkor is, ha azok alap esetbensemmilyen véleményt nem tudnának alkotni a népszavazási kérdésről: elmennének pusztán azért, mert a szerintük rendes, jóravaló politikusok kezdeményezése biztosan csak előnyös lehet a számukra.

»Jószándékú« politikusból persze sok volt az elmúlt húsz évben. Talán túl sok is. Az ügynökkérdés jó rendezésével viszont éppen azért szerezheti meg tömegek szimpátiáját valaki, mert ebben a témában nincs meg az az éles ellentét a társadalom bal- és jobboldali csoportjai között, ami szinte minden más kérdés kapcsán megfigyelhető. Magyarországon pedig tényleg ritka az ilyen...

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vértes László
2012. március 23. 16:09
Kedves Golovics József! A blogod a legjobb, amit az utóbbi időben olvastam. Gratulálok. Kár, hogy Facebook-on keresztül lehet kommentálni, én premodern posztmodernként nem vagyok rajta. Tetszik a Leviathan cím, Hobbes a mai politológia szempontjából alapszerző. Az LMP népszavazási kérdéseiről nekem eggyel markánsabb a véleményem, lásd: http://verteslaszlo.blogspot.com/2012/03/melyik-bugyutabb.html Remek gondolat, hogy az LMP az ügynöktörvénnyel nyomuljon, hozzáteszek még 2 ötletet: dugódíj és többsávos adó. Ha erről népszavaztatnának, az nem a süllyesztő felé vinné a pártot. Szív. üdv: Vértes László
Tikva
2012. március 23. 09:22
Ez egy feloldhatatlan paradoxon: jóravaló és politikus.....elgondolkodottunk már azon,hogy milyen ember az,aki az összes villanykaróra saját képét teteti és nyakló nélkül ígér fűt-fát a választásokkor, mert ,hogy és csakis ő az aki minden problémádat egycsapásra megoldja..órákat pózol otthon egy tv szereplés előtt otthon a tükör előtt,vagy éppen "álrejtett" kamera előtt táncol.......és minden gátlás nélkül folyamatosan képes hazudini,ferdíteni,inszinuálni...és fenemód korrupt és élvezi? Sőt büszke mindezen tulajdonságaira??
kjkj945
2012. március 22. 17:57
A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Egyik politikus sem jóravaló, inkább tűzre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!