Papírforma

2011. november 27. 22:47

A második kerületi voksolás után most éppen a Jobbik és az LMP temetése, illetve a Fidesz és az MSZP megdicsőülése várható – ami politikai értelmezésnek elmegy, de szakértőinek alapos kontárság.

2011. november 27. 22:47
Török Gábor
törökgáborelemez

„Gyakran hallani az aktuális győztesek részéről, hogy az időközi választás sokkal pontosabb képet ad a politikai erőviszonyokról, mint bármely közvélemény-kutatás. Sajnos ez a kijelentés nettó hülyeség: míg utóbbiak az egész országra reprezentatívak (ha jól végzik a munkájukat a kutatók), előbbiek egy adott körzet, település lakosainak véleményét tükrözik csupán. A nagy következtetésekkel tehát érdemes óvatosan bánni: közismert, hogy a Fidesz közel tíz éve nem veszített időközin, holott közben két alkalommal is alulmaradt országos választáson. S hogy egy régebbi példát is hozzak: 1991-ben három helyen tartottak időközi voksolást, Budapesten az MSZP nyert, Szerencsen az MDF által támogatott független jelölt, Kisbéren pedig sorra érvénytelen lett a szavazás. Akkor melyik volt az országos tendencia? Pár hete Püspökladányban a Jobbik alázta az MSZP-t, a második kerületben fordítva történt. Akkor melyik most az országos tendencia?

Szakmailag tehát csak egyetlen eljárás korrekt: ha az adott település eredményeit hasonlítjuk össze az ugyanott született korábbi eredményekkel, s a következtetéseinknél nem terjeszkedünk a kerület határain kívülre. Az egyéni választókerületi adatokból tehát nem olvasunk ki országos tendenciákat, de az országos trendek érvényesülését értelemszerűen vizsgálhatjuk a kerületi adatokban. Ha így járunk el, a meglepő egyből várhatónak, az eltérő rögtön érthetőnek látszik majd.

Hiszen mi is történt? Két, régóta jobboldalinak számító körzetben, Püspökladányban és a második kerületben – természetesen a tavalyi választásnál lényegesen alacsonyabb részvétel mellett – a kormánypárt meg tudta őrizni jelentős fölényét. Ez azonban nem jelenti azt – bár minden bizonnyal és politikailag érthető módon a Fidesz erről beszél majd -, hogy tévednek azok a kutatások, amelyek szerint a párt országosan minden második szavazóját elvesztette már. Ez a komoly visszaesés utáni támogatottság - amely az ellenzéki pártok alapvetően stagnáló adataival párosul - ugyanis bőven elég ma a Fidesznek arra, hogy alacsony részvétel mellett (a biztos pártválasztók döntésével) relatív többséggel szinte mindenhol nyerjen. Kormánypárti jelöltet ma legfeljebb a korábbi baloldali fellegvárak valamelyikében tudna az ellenzék megszorítani, s még ott is csak úgy, ha politikusai és szavazói is képesek és fogékonyak lennének az együttműködésre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2011. november 28. 02:23
Ez a temetés jó duma, de vajon hol van ma az országban olyan temető, ahol ez a két konglomerátum békésen megférne egymás mellett az ......urnákban..DDDD
marko11
2011. november 27. 23:03
Papírforma? Pedig nagyon sok "baloldali" "szakértő" remélte, hogy most aztán tényleg...jön a narancsos bukta. Hát, nem jött!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!