Demokratúra

2010. augusztus 04. 14:57

Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy a nép/többség nem dönt mindig jól.

2010. augusztus 04. 14:57

„Adott esetben dönthet jól a nép, ám a kérdés az: azért jó a döntés, mert a nép hozta, vagy maga a döntés jó? És ha egy esetben a döntés jó, garancia-e ez arra, hogy ez minden esetben így lesz? Avagy: miért lenne a többségnek mindig igaza?

Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy a nép/többség nem dönt mindig jól. És ha általános alapelvvé tesszük a "nép szentségét", hogyan előzhetjük meg tévedéseit? Az abszolutizált demokráciával szemben nem csupán az az érv létezik, hogy "a nép hülye", hanem az is, hogy az egyéni tévedések lehetőségét nem mossa el az, ha a döntéseket az egyén helyett egy többség hozza (a felelősség kérdéséről nem is beszélve, ami viszont ezzel eltűnik). A szakralizált nép demokrata képe utópikus, és így jogosnak kell tartanunk de Maistre erre vonatkozó megjegyzéseit.

Nem állítom, hogy igaztalan az, hogy a közember sokszor bölcsebb, mint valamelyik elit (a liberálisnál mindenképpen). Viszont nem is ugyanazt jelenti a demofil és a demokrata. Mondhatjuk, hogy Burke is többre tartotta a nép bölcsességét, mint a philosopheok okoskodásait. Sokan vagyunk ezzel így. Ám ebből még nem következik, hogy egy doktrína alapján történő többségi döntést ideológiai alapon elfogadnánk, és általánosítanánk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2010. augusztus 05. 09:14
Le kell váltani....a népet!
crm114
2010. augusztus 04. 18:19
"a nép/többség nem dönt mindig jól. " Sőt: senki sem dönt mindig jól. Thank you, Cpt. Obvious! "A szakralizált nép demokrata képe utópikus" Egyáltalán nem szükséges szakralizálni a népet és utópiákat gyártani ahhoz, hogy valaki a demokráciával elégedett legyen. Ez itt egy békésmártoni árnyékboksz. "doktrína alapján történő többségi döntést" Ez nem elírás? Tudtommal a tömeg pont attól okosabb bizonyos értelmiségieknél, hogy nem "doktrína alapján történő" döntést hoz, hanem primitív módon értékeli, hogy jól kormányzott-e a kormány (="jobb lett-e nekünk") és ez alapján dönt.
marós
2010. augusztus 04. 17:47
A nép azok szerint nem dönt jól, akik kiestek a hatalomból, mert a nép megutálta öket.
várúr
2010. augusztus 04. 17:18
Benjamin Franklin mondása jutott eszembe. Egy embert át lehet baszni. Sokszor egymás után. Sok embert is, ugyanúgy. De sok embert sokszor átbaszni nem lehet. Ezért ment(ek) Gyurcsány és bűntársai a lecsóba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!