Kemény Dénes a Mandinernek: Fontos, hogy ne égjünk le!

2024. január 03. 21:03

A háború mindent borított, de így is az olimpiai kvóta a cél a hölgyeknek, a férfiakra a párizsi indulási jog birtokában más kihívások várnak a januári Európa-bajnokságon és a februári világbajnokságon.

2024. január 03. 21:03
Szabó Péter

Történelmi év vette kezdetét 2024-ben a vízilabdázók számára, a sportágban ugyanis korábban soha nem fordult még elő, hogy egy esztendőn belül Európa-bajnokságot, világbajnokságot és olimpiát is rendezzenek. Az eredetileg Izraelnek szánt Eb-t a háború miatt két másik országba költöztették, a világbajnokságnak februárban Katar ad majd otthont, nyáron pedig Párizsban kerül sor az olimpiára.

Az izraeli tornát végül két vízilabda Európa-bajnokságra bontották: a nőkét Hollandiában, egészen pontosan az eindhoveni Pieter van den Hoogenband Uszodában rendezik meg, míg a férfiak kontinenstornájának Horvátország ad otthont, Dubrovnikban és Zágrábban. A magyar válogatott utóbbi helyszínen ugrik majd medencébe.

A hölgyeknél ez lesz az első Eb, amelyen 16 ország válogatottja vesz részt, két divízióra osztva zajlik majd a küzdelem. A magyar női vízilabda-válogatott célja minden külső körülménytől függetlenül egyértelmű: kvótát szerezni a párizsi olimpiára! A mezőnyből a vb-győztes hollandoknak és a vb-döntős spanyoloknak már megvan a biztos olimpiai repülőjegyük, de mivel az Eb-ről csak egy válogatott kvalifikál, így a Mihók Attila és Cseh Sándor vezette nemzeti együttesnek mindenkit, vagy legalábbis mindenki mást meg kell előznie – hiszen amennyiben olyan csapat végez részvételt jelentő pozícióban, amely már kvalifikált a fukuokai vb-ről, a következő helyezett jut ki Párizsba.

„Három mérkőzést játszhattunk az Európa-bajnokság előtt, miután tornán ezúttal nem szerepeltünk, nagyon megbecsültük ezeket az alkalmakat. Egyik hivatalos meccsen sem tudtunk az általunk ideálisnak gondolt felállásban szerepelni, mert mindig közbeszólt valami betegség vagy egy kisebb sérülés, de nem panaszkodom, mert ezzel együtt is

kialakult az a csapat, amelyről azt gondoljuk, eséllyel vág neki az Európa-bajnokságnak”

– fogalmazott Mihók Attila a szövetség honlapján.

CSEH Sándor; MIHÓK Attila
Mihók Attila (b) és Cseh Sándor, a női vízilabda-válogatott társkapitányai a medence partján
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A két ünnep között teljesített barcelonai mini edzőtábor után a válogatott január 3-ig még itthon készült, akkor utazott Eindhovenbe, ahol az új, kétdivíziós lebonyolítási rend alapján először január 5-én a görögökkel, majd másnap a házigazda, vb-címvédő hollandokkal, végül január 7-én a horvátokkal mérkőzik a csoportban.

„Az olimpiai kvóta kiemelten fontos a sportágunkban,

szeretnénk kiharcolni a helyünket a válogatottal Párizsban.

Átéltük már, hogy milyen az utolsó pillanatban kivívni a kvalifikációt, most már az Eb-n meg akarjuk oldani a kijutást. Ez élet-halál kérdés lesz – jelentette ki a Mandinernek Kurucz-Gurisatti Gréta.

Kemény-vélemény a Mandinernek:

„A fiúkkal ellentétben, a lányoknál más helyzet van. Három erős csapat pályázik a három, még kiadó olimpiai helyre. A magyaroknak ez kicsit olyan lesz, mint műkorcsolyában a kötelező kűr, menetből ki kell pipálni. Két esély van ennek teljesítésére, ezzel mindenki tisztában van. Ha már most, az Eb-n megszerezzük a kvótát, egyszerűbb lesz a vb-n a helyzetünk. Szóval most a nemzeti csapatokon van a fókusz, nagyító alá kerültek: a klubjátékosok napközben készülnek, este pedig bekapcsolják a tévét, hogy szurkoljanak!” – jelentette ki dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség korábbi elnöke, a férfi válogatottal többek között háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány.

A magyar női vízilabda-válogatott Európa-bajnoki kerete:
Kapusok: Magyari Alda, Neszmély Boglárka
Mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Keszthelyi Rita, Kuna Szonja, Kurucz-Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Mahieu Géraldine, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szabó Nikolett, Szilágyi Dorottya, Tiba Panna, Vályi Vanda

 

Rendkívül fiatal átlag életkorú csapattal szerepel a horvátországi Eb-n a magyar férfi vízilabda-válogatott
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A férfiak horvátországi tornáján mindenféle nyomás nélkül játszhat a Varga Zsolt vezette válogatott, miután a fukuokai világbajnokságot megnyerte, már biztos a helye a párizsi ötkarikás játékok mezőnyében. Ennek megfelelően fiatalok kaphatnak bizonyítási lehetőséget a medencében: abszolút újonc ugyan nincs ebben a csapatban, de a keret fele még nem vett részt világversenyen, sőt, néhányan decemberben debütáltak a felnőttek között.

„A jelenlegi lebonyolítás nagy kihívás, nemcsak nekünk, hanem az összes válogatott számára. Ebben a kérdésben

mi azt a megoldást találtuk a legjobbnak, hogy fiatalabb kerettel utazunk a Eb-re, ezzel pedig lehetőséget adunk azoknak a játékosoknak, akik az elmúlt években utánpótlás szinten már letettek valamit az asztalra”

– mondta az M1 aktuális csatornának Varga Zsolt szövetségi kapitány, aki hozzátette, vannak elvárásai a fiatal csapattal szemben is, amely szerinte lépésről lépésre haladva a lehető legjobb játékkal akár meglepetést is okozhat.

A zágrábi Európa-bajnokság január 4-én kezdődik, az első nap a görögökkel csatázunk, január 6-án a grúzokkal, míg 8-án az olasz válogatottal ugrunk majd medencébe. A csoport első két helyezettje jut majd tovább a negyeddöntőbe, a második kettő a nyolcaddöntőben folytathatja.

A nemzeti csapat kapitánya Pohl Zoltán lesz, aki a nagy visszatérő, Hárai Balázs támogatására is számíthat. A ferencvárosi bekk a csapattól az alacsony átlagéletkornak megfelelően lendületes és gyors játékot vár.

„Óriási megtiszteltetés, de egyben hatalmas kihívás ez a pozíció. Picit meglepett, hogy rám gondolt Varga Zsolt szövetségi kapitány, de nagy büszkeséget jelent a csapatkapitányi poszt. Nagyon nehéz csoportban vagyunk az Eb-n, de mindenki ellen nyerni akarunk. Fontosnak tartom, hogy fegyelmezettek maradjunk, jeleskedjünk a védekezésben, mert csak úgy van esélyünk, ha kevés gólt engedélyezünk az ellenfeleinknek. 

Sűrű a program, az Eb után egyből jön a vb, de fő célunk természetesen az olimpia!

– hangsúlyozta az M1 mikrofonja előtt Pohl Zoltán.

Kemény-vélemény a Mandinernek:

„A férfiak bátran, nyugodtan játszhatnak, a párizsi kvóta birtokában nincs velük szemben követelmény a helyezést, az eredményt illetően. Egy kísérleti csapat utazik Horvátországba, a játékosokra elsősorban egyénileg vár feladat, hogy megragadják az alkalmat, és hosszabb távon is helyet követeljenek maguknak a válogatottban. Elsősorban tehát a tapasztalatszerzés a cél. A tavaly nyári vb-arany után két fontos hetük lesz az évben, az pedig a párizsi olimpia! Ebben a sportágban semmi mással nem lehet összehasonlítani az olimpiát, nem véletlen, hogy csak négyévente van. Most az Eb-n, és a katari vb-n is fontos azonban, hogy ne égjünk le, mert az elbizonytalaníthatja a csapatot és erősítheti az ellenfeleket. Zágrábban ott leszek a lelátón, szurkolok majd a mieinknek!” – fogalmazott dr. Kemény Dénes.

 

A magyar férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki kerete:
Kapusok: Bányai Márk, Gyapjas Viktor
Mezőnyjátékosok: Burián Gergely, Fekete Gergő, Hárai Balázs, Kovács Péter, Molnár Erik, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Szeghalmi Zsombor, Tátrai Dávid, Varga Vince, Vigvári Vendel, Vigvári Vince, Vismeg Zsombor

Nyitókép: Hegedüs Róbert/MTI

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2024. január 03. 22:34
Jó ötlet, csak a fiatalok a helyén kezeljék majd az eredményt.
tapir32
2024. január 03. 21:56
A győzelem előtt hinni, utána inni kell!
tapir32
2024. január 03. 21:38
A nők megszerzik a kvótát! Laposra vernek mindenkit! Hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!