„Ideálisnak nem nevezhettük Sztankovics helyzetét” – Hajnal Tamás a Mandinernek

2024. március 17. 05:56

A Ferencvárosi TC sportigazgatója lapunknak exkluzív interjút adott, amelyben a szerb vezetőedző helyzetéről, személyes motivációjáról és a nyári Európa-bajnokságról is elmondta a véleményét.

2024. március 17. 05:56
Szabó Péter

Fotó: MTI/Illyés Tibor

***

Hajnal Tamás büszke lehet játékos pályafutására: a ferencvárosi nevelésű, 59-szeres válogatott középpályás légiós évei alatt német bajnoki címet ünnepelhetett a Jürgen Klopp vezette Borussia Dortmunddal, Német Kupa-győztes lett a Schalkéval és német Szuperkupa-aranyérmes szintén a dortmundiakkal. A magyar válogatottban közel 10 éven át volt meghatározó játékos.

Miután 2015-ben hazatért, a fővárosi zöld-fehérekkel is felért a csúcsra, majd a visszavonulása után belevetette magát a munkába a Ferencváros labdarúgócsapatának koordinátoraként, sportigazgatójaként.

Ezzel egy időben elindult a csapat felemelkedése is: a gárda letaszíthatatlan az NB I-es trónról, és bebetonozta magát a nemzetközi kupák csoportkörébe.

Egyszer a Bajnokok Ligája, háromszor az Európa-liga, míg legutóbb a Konferencia-ligában halmozta a bravúrokat – a legutóbbi két alkalommal ráadásul tavasszal is folytathatta szereplését az aktuális sorozatban.

Játékosból sportigazgató, sportigazgatóból edző?

Sosem egyszerű lezárni egy sikerekkel kikövezett játékos pályafutást, Hajnal esetében azonban gördülékeny volt az átmenet a pályáról a sportigazgatói pozícióba, mert régóta tudatosan készült a feladatra. Ráadásul szeretett sportága, valamint klubja közelében maradt és aktív részesévé vált a zöld-fehérek sikereinek.

„A pályán zajló események mellett mindig is érdekelt a labdarúgás pályán kívüli része. Az edzői szakma rendkívül összetett tudomány, ezért is végeztem el a pro licenszes edzői képzést, szakmailag érdekesnek és izgalmasnak tartom a játékosok fejlesztését. Nem zárom ki a lehetőséget, hogy egyszer edzőként is kipróbálom magam. De talán ennél is jobban foglalkoztat a háttérben zajló folyamatok kombinációja, az érdekel igazán, milyen komplex hatással lehet a menedzsment a klub működésére” – kezdte Hajnal Tamás a Mandinernek adott interjújában, majd hozzátette:

A pályafutásom alatt Németországban megfogott a klubok működésének struktúrája, Dortmundban, Stuttgartban és a Karlsruhénál is láttam, milyen egységes hármasként kell működnie az elnök, a sportigazgató és a vezetőedző triójának.

Már akkoriban foglalkoztattak ezek a hatások és vonzóvá tették számomra a sportigazgatói kihívást” – erősítette meg a sportvezető, aki azt is elárulta, hogy a Fradi struktúrájában korábban még nem létezett ez a szerepkör, neki kellett kialakítania és felépítenie ennek a működését.

„Komoly kihívásnak tartottam, és bízom benne, hogy az eredmények azt mutatják, hogy megbirkóztam a helyzettel. Sosem szerettem magamat értékelni, főleg nem a nyilvánosság előtt, ezt játékosként is meghagytam másoknak, de örülök és

roppant megtisztelőnek tartom, hogy a Fradit szolgálhatom és része lehetek ennek a nagyszerű projektnek.

Felemelő érzés ebben a közegben dolgozni, Kubatov Gábor elnök úrral, Nyíri Zoltán ügyvezető alelnökkel és Orosz Pál vezérigazgatóval nagy a felelősségünk, de az elszántságunk is hatalmas. A belső motivációm óriási, mindig fejlődni akarok, továbbra is tanulni szeretnék és a legjobbamat nyújtani” – fogalmazott Hajnal.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, nyáron Sztanyiszlav Csercseszovot a BL-selejtező kudarca után azonnal menesztették a Népligetből, a csapat irányítását pedig előbb Máté Csaba, majd a szerb Dejan Sztankovics vette át, akivel ismét megérte a kupatavaszt a Ferencváros.

„Dejannak nem volt egyszerű dolga, amikor átvette a csapatot. Ideálisnak nem nevezhetjük a szituációt, szeptembertől december közepéig szinte folyamatosan heti két meccsünk volt, így nem akadt olyan hét, ahol megszakítás nélkül tudott volna a csapattal dolgozni. Éppen ezért tudatosan, okosan kellett adagolni a változásokat, amelyek nagy része jól sikerült.

Látszik is, hogy a téli felkészülés után jó úton jár a csapat, tavasszal az összes bajnokiját megnyerte a gárda, a kupában is továbbjutottunk, egyedül az Olympiakosz elleni nemzetközi párharc miatt lehet bennünk hiányérzet”

– tekintett vissza a korábbi középpályás.

Ezt is ajánljuk a témában

Bajnoki cím és Eb-szereplés

Nagy kérdés, hogy mi lehet a következő lépcsőfok a Ferencváros számára, de a sportigazgató fejében természetesen már megfogalmazódtak az elképzelések.

„Az évek alatt óriási fejlődés ment végbe, az elmúlt öt évben pedig a nemzetközi áttörés is bekövetkezett.

Most már nem túlzás kijelenteni, hogy európai szinten újra számot tevő klubnak számítunk. Innentől nagy lépéseket tenni már nem egyszerű dolog.

Látni kell, hogy a versenytársaink nagy része sokkal komolyabb lehetőségekkel bír. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy folyamatosan tartani tudjuk ezt a szintet, és előre is tehessünk lépéseket, adott esetben egy bravúr is megjelenjen. Óriási a versenyhelyzet, de tartani akarjuk a lépést” – hangsúlyozta Hajnal Tamás, aki elárulta a következő hónapokra vonatkozó elvárásait is:

„Természetesen szeretnénk megvédeni a bajnoki címünket, de el kell ismerni, hogy

a Paks idén kemény vetélytárs, amely minden tiszteletet megérdemel.

Mindent megteszünk, hogy zsinórban hatodszor is bajnokok legyünk, illetve szeretnénk bejutni a kupadöntőbe is. Ha pedig már ott vagyunk, szeretnénk azt is megnyerni. Bízom benne, hogy nagyszerű tavaszt játszanak és jó formában lesznek a válogatott játékosaink, jó állapotban mennek majd az Európa-bajnokságra, hogy sikeresen képviselhessék Magyarországot a nyári tornán!” – zárta gondolatait Hajnal Tamás.

Ezt is ajánljuk a témában

A válogatott szünet előtt vár még egy feladat a zöld-fehérekre a címvédés felé vezető úton:

vasárnap a kisebb hullámvölgyben lévő Puskás Akadémia látogat a Groupama Arénába, a felcsúti csapat az elmúlt évek alapján a listavezető mumusának számít.

A szezonban már negyedszer találkoznak a felek, eddig egy döntetlen és egy felcsúti győzelem mellett egy kínkeserves, hosszabbításban kiharcolt MK-továbbjutást tartogatott a párosítás a Ferencváros számára. Hogy ezúttal mire mennek egymással, vasárnap délután kiderül!

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­ö­­­g­­­ö­­­s­ ­l­á­­n­y­­o­k­­ ­­v­á­r­­­n­­a­­k­­­ ­­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
galancza-2
2024. március 18. 13:18
Az Olimpiakosz minimum 8-at rúgott volna a paksnak, de a szerb Csukaricski ellen sem szerzett volna egy szaros pontot sem a paks.
galancza-2
2024. március 18. 13:17
Akik magyar játékosokat,"edzőket" követelnek a Fradiba, azok gondolkodjanak el azon hogy a Kecskemét hazai szakival, játékosokkal nyáron kiesett egy lett csapattól a Konferencia-ligából. A betegesen agyoncsodált Paksi játékosok ( háhn, bognát szabó) totálisan megbuktak fél év alatt Szlovákiában,Cipruson, Törökországban. A Fradi nyáron máté csabával a konferencia ligában magyar nb2-es szintű ír, máltai, litván ellenfelek ellen "vitézkedett". A fciban 90%.ban az győz akinek nagyobb a kültségvetáse.Ez alapján a Fradi idei kupaszereplése is kiváló volt.A Fradi döntetleneket játszott olasz,belga csapatokkal.Ezek a paksot hülyére verték volna inden meccsen.Amúgy utálom hajni tomeszt,mert kussol arról hogy a hazai szakik kivétel nélkül futballgyilkos patkányok,és faxrajzoló sanyi bá' a kedvenc "edzője". hajn tomesz játékosként a válogatottban egyetlen komoly ellenfél ellen sem játszott jól. Jónéhány megalázó vereségünknek tevékeny részese volt,pl: holland 1-8, román 0-3, Moldova 0-3,stb.
szedap-2
2024. március 17. 13:31
Patyomkin klub, patyomkin vezetésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!