Így teljesítettek az őszi szezonban a topligákban játszó magyar labdarúgók

2023. december 28. 06:02

Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos berobbant a Pl-ben, Sallai Roland a válogatottban szuper volt, de klubjában kevesebb dicsőség jutott neki, Szalait mellőzték, Schäfer András, Willi Orbán és Gulácsi Péter meggyógyultak, Nego formába lendült. Összefoglalónk.

2023. december 28. 06:02
Kerkez Milos, a magyar válogatott játékosa a Németország elleni Nemzetek Ligája mérkőzésen
Pálfy Dániel Ábel

A magyar labdarúgó-válogatott nyáron szintet lépett, hiszen Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos a Premier League-be, Loic Nego és Szalai Attila pedig a francia és a német bajnokságba igazolt, az 5 topbajnokságban játszó magyarok számát ezzel 8-ra emelve. De nézzük hogyan teljesítettek az elmúlt fél évben legjobbjaink az európai foci legmagasabb szintjén! 

Szoboszlai Dominik

Egyértelmű, hogy a 2023/2024-es labdarúgóidény legjobban teljesítő játékosa a válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik volt. A még mindig csak 23 éves klasszis nyári átigazolásakor számos kétkedő hang (vagy rosszabb) is megjelent, kétségbe vonva, hogy a játékos képes lesz-e felvenni a Premier League ritmusát és egyáltalán megütni a mércét a világ egyik legerősebb csapatában. Szoboszlai Dominik azonban eddigi játékával minden ilyesféle kétséget eloszlatott. A teljesítményéről itt most nem közlünk részletes statisztikai összegzést – ez egy másik cikkünk témája lesz, ám mutatóba azért összeszedtük a legfontosabb adatokat. 

A leghihetetlenebb talán, hogy mivel a Transfermarkt.de idei teljesítménye alapján jócskán megemelte a játékjogának értékét, e 75 millió eurós összeg pedig elég volt ahhoz, hogy 

Szoboszlai jelenleg a Liverpool két legértékesebb játékosának egyike

(Luis Díaz szintén 75 milliót ér). 

A mértékadónak mondott portál becslését persze helyén kell kezelni (az összeg nem feltétlen arányos a játékos aktuális tudásával, hiszen a játékosban rejlő potenciális is értéknövelő tényező, így a fiatalabb kor előnyt jelent az értékelésnél) – senki nem gondolja, hogy Szoboszlai jobb játékos, mint Messi vagy Ronaldo – de arra mindenképp jó, hogy egy labdarúgó közelmúltbéli teljesítményének minőségét jelezze. 

Különösen akkor, ha egy játékos értéke ilyen meredeken emelkedik, mint Szoboszlaié (egy év alatt 35 millióról 75 millió euróra. 

Szoboszlai ezzel a Transfermarkt adatai szerint a 35. legértékesebb játékos a világon,

 a 7. legértékesebb a középső középpályások közt, és a 16. legértékesebb a Premier League-ben (azt már hozzá sem kell tenni, hogy a legértékesebb magyar labdarúgó).

Szoboszlai Dominik értékének növekedése a Transfermarkt.de labdarúgópiaci portál szerint
Szoboszlai Dominik értékének növekedése a Transfermarkt.de labdarúgópiaci portál szerint
Forrás: Transfermarkt

Szoboszlai Dominik 25 mérkőzésen lépett pályára a Liverpool mezében. A Premier League-ben 19 alkalommal szerepelt, azaz minden bajnokin lehetőséget kapott, 18-szor kezdőként, csak a félév végén a Burnley ellen ült a cserepadon a mérkőzés kétharmadáig. Az angol ligakupában mindhárom mérkőzésen játszott, egyszer csereként állt be, kétszer kezdő volt. Az Európa-liga csoportkörében 3-szor jutott szóhoz, 3 alkalommal pedig pihentette Klopp. 

A pihentetést itt valóban szó szerint kell érteni, hiszen a Liverpool három fronton kell helyt álljon, ezért az edző kénytelen folyamatosan rotálni a csapatot. Az látszik, hogy Jürgen Klopp számára az angol bajnokság a prioritás, és az El-ben – legalábbis eddig, a nem túl erős csoportbéli ellenfelekkel szemben ezt tette – inkább pihenteti legjobbjait, és a tartalékoknak ad lehetőséget. Nem mellesleg Szoboszlai a Liverpool legtöbbet futó játékosa, így (bár kiválóak az edzéseredményei) érthető, hogy edzője inkább pihenteti néha, minthogy egy esetleges sérülést vagy a labdarúgó teljesítményének romlását kockáztassa. 

A magyar válogatott csapatkapitánya eddig 4 gólt szerzett és 3 gólpasszt adott a Liverpool mezében,

Szoboszlai bizonyította, hogy fantasztikus rúgótechnikával rendelkezik, hisz háromszor a tizenhatoson kívülről talált be látványos gólokat szerezve. Nem csoda, hogy a vörösök szurkolói egyre többször hasonlították az általa is tisztelt Steven Gerrardhoz. 

Szoboszlai válogatott mezben is bizonyított, hiszen amellett, hogy ő szervezi a csapat játékát, és támadó középpályás létére a védekezésből is kivette a részét, a nemzeti együttes által idén rúgott 18 gól kétharmadában közvetlenül is szerepet játszott, hiszen adott 5 gólhoz vezető kulcspasszt, 3 gólpasszt, és szerzett 4 találatot: egyet bődületes szabadrúgásból Bulgária ellen, egyet büntetőből Litvánia ellen, az utolsó kettőt pedig a Montenegró elleni zárómeccsen, két percen belül, megfordítva a mérkőzést. 

Kerkez Milos

Másik Premier League-játékosunk szintén büszke lehet az őszi teljesítményére, hiszen 20 évesen stabil kezdőjátékos lett a Bournemouth-ban. Igaz, időközben volt egy kis megingása, de összességében jó teljesítményt nyújtott, különösen azt figyelembe véve, hogy nagyon fiatal játékosról beszélünk, aki az európai szinten a második vonalhoz sorolt Eredivise-ból érkezett a világ jelenleg legerősebb bajnokságába. A teljesítményét jelzi, hogy az ő játékojágának értéke is emelkedett, jelenleg 20 millió euróra becsülik, amit az egy évvel ezelőtti 7 millióhoz viszonytva szintén komoly növekedés.

Ennél is nagyobb elismerés, hogy 

Kerkez Milost jelölték a híres olasz sportnapilap, a Tuttosport Golden Boy díjára, amellyel az év legjobb 21 év alatti, Európában játszó labdarúgójának teljesítményét ismerik el.

 Kerkezt a tizedik helyen jelölték az elismerésre, azaz Európa tíz legjobb ifjú játékosa közt tartják számon. 

Ami a statisztikákat illeti, Kerkez esetén bonyolítja a helyzetet, hogy a Bournemouth egyik mérkőzését újrajátsszák, mert az ellenfél csapatkapitánya összesett a pályán és a bíró úgy döntött, hogy véget vet a meccsnek. Emellett az is befolyásolja a helyzetet, hogy Kerkez decemberben egy edzésen sajnos sérülést szenvedett, így az őszi szezon utolsó két mérkőzésén nem szerepelt, és valószínűleg minimum két hónap szünetre kényszerül. Tehát amennyiben ezekkel a meccsekkel nem számolunk, 16 mérkőzésen 15 alkalommal szerepelt a Bournemouth mezében a bajnokságban. 

A magyar válogatott balhátvédje tízszer volt kezdőként szerepelt, ötször volt csere, és kétszer cserélték le (mindkétszer a mérkőzés második félidejében). Kerkez a bajnokságban rúgott egy öngólt, és szerzett egy gólt is, első mérkőzésén pedig a mérkőzés legjobbjának választották meg, és december közepén bekerült a Premier League heti legjobb játékosaiból összeállított csapatába. A válogatottban jellemzően kezdett, és általában jól játszott, de Bulgária ellen például óriási könnyelműséget követett el, ami jelzi, hogy fejben még érnie kell. 

Budapest, 2023. szeptember 10.
Sallai Roland gólöröme a Magyarország - Csehország barátságos labdarúgó-mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. szeptember 10-én.
MTI/Illyés Tibor
Sallai Roland ellentmondásos helyzetben - a válogatottban csodálatos teljesítmény, a Freiburgban kevés játékperc
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Sallai Roland 

A magyar labdarúgó-válogatott támadója ellentmondásos helyzetben van, hiszen a válogatottban kiválóan teljesít, klubjában azonban hiába játszik jól, nem mindig kapja meg a lehetőséget, amit megérdemel. 

Sallai Roland életét egészségügyi problémák nehezítették az elmúlt időszakban – tavasszal egy súlyos szemsérülés miat műtétre kényszerült, októberben pedig épp a legjobb formában volt, amikor egy ismét – könnyebben – megsérült,

 és a válogatott utolsó két meccsén nem is szerepelhetett. 

Ez azonban csak az egyik dolog, ami hátráltatta, mert klubjában nem emiatt játszott kevesebbet, mint amennyit teljesítménye indokol. Sallait korábban is volt hogy mellőzte edzője. az őszi szezon elején még megkapta a bizalmat, rendszeresen kezdőként játszott a Bundesligában, a német kupában és az Európa-ligában. A mérkőzések vége felé rendszerint lecserélték, de egy Sallaihoz hasonlóan rengeteget futó labdarúgónál ez nem olyan különleges. 

Jól is játszott, egy mérkőzésen gólt szerzett és gólpasszt jegyzett a kupában, kétszer betalált az El-ben és egy-egy gól és gólpassz volt a mérlege a bajnokságban. Októberben óriási gólt rúgott a válogatottban a szerbek ellen, majd két nappal később a Bochum elleni bajnoki mérkőzésen izomsérülést szenvedett, és ezért négy meccset kihagyott. 

A visszatérését követetően viszont főleg csereként kapott csak lehetőséget,

 csak a téli szünet előtti utolsó meccsen kezdett. 

Sallai klubja a Freiburg elég vegyesen teljesített az ősszel, voltak nagy győzelmei – például az Európa-liga csoportmeccsein az Olmpiakosz és a Topolya ellen egyaránt 5-0-ra nyertek, a bajnokságban és a kupában azonban sokszor kisebb csapatok ellen szenvedtek vereséget. Egy biztos, Sallaival a csapatban a meccsek 61,2 százalékán nyertek, 5,5 százalékán remiztek és 33,3 százalékát vesztették el, nélküle azonban 16,6 százalék volt a győzelem, 33,3 százalék a döntetlen és 50 százalék a vereségeké. Mindez egyértelműen jelzi, hogy mennyire fontos tagja egyesületének. 

Természetesen Sallai a magyar válogatottnak is kulcsembere, a kezdőcsapat egyik legbiztosabb tagja. Idén fényesen bizonyította, hogy érdemes erre. Minden mérkőzésen kezdőként szerepelt, mindkét idei válogatott találatát jelölték az Eb-selejtezők aktuális fordulójának legszebbje címére. Litvánia ellen a Puskás Arénában ő biztosította be a 2-0-s végeredményt, egy nagyjából 25 méterről megeresztett védhetetlen jobblábas lövéssel.

Szeptemberben pedig szintén itthon egy fantasztikus labdaátvételt követően ballal rúgott óriási gólt Szerbiának.  

A szépségüknél is fontosabb, hogy mindkét gólját a meccsek kulcsfontosságú pillanataiban szerezte, hiszen a litvánok elleni találattal a magyar csapat gyakorlatilag lezárta a mérkőzést, a szerbek ellen pedig alig egy perccel a vendégek egyenlítő gólját követően talált be, ezzel megnyugtatva a mieinket, és egyben demoralizálva az ellenfelet. Ez is mutatja, hogy Sallai nyomás alatt mennyire jól teljesít. Nem csoda, hogy a sérülés ellenére 2 millió euróval emelte a becsült értékét a Transfermarkt, amely jelenleg 12 millió euró. 

Ezt is ajánljuk a témában

Loic Nego

A magyar válogatott 32 éves jobboldali középpályása nyáron Székesfehérvárról a francia bajnokság első osztályába feljutott Le Havre-be igazolt, és kiváló teljesítményt nyújt új egyesületében. Az első félév 17 bajnoki mérkőzésén 13 alkalommal kapott lehetőséget, 10-szer kezdőként, 3-szor csereként, és eddig 3 gólpasszt adott. Jelentős szerepe van abban, hogy a frissen feljutott Le Havre fél év elteltével a bajnokság középmezőnyében szerepel.

A francia középpályás a magyar válogatottban is kiváló teljesítményt nyújtott – a szeptemberi Szerbia elleni belgrádi meccsen kezdő volt, és élt a lehetőséggel, nagyon jól játszott. Ezzel be is játszotta magát a kezdőcsapatba – bár ebben lehetett némi szerepe Bolla nyári meccshiányának is – és bizonyította is, hogy ott a helye. A szerbek elleni hazai visszavágón két gyönyörű gólpasszt is adott – egyet Varga Barnabásnak, egyet pedig Sallai Rolandnak. 

Luxembourg, 2022. november 16.
Szalai Attila, a magyar labdarúgó-válogatott tagja (b) és Marco Rossi szövetségi kapitány sajtótájékoztatót tart a másnapi Luxemburg - Magyarország barátságos mérkõzés elõtt a Luxembourg Stadionban 2022. november 16-án.
MTI/Kovács Tamás
Rossi egyik kulcsembere
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szalai Attila 

Szalai Attila helyzete némileg hasonlít Sallai Rolandéhoz. A válogatott védelmének kulcsjátékosa nyáron a német bajnokság középmezőnyéhez tartozó Hoffenheimhez szerződött, ám a klubváltás egyelőre nem tűnik a legjobb döntésnek, ugyanis új csapatában csak elvétve kap játéklehetőséget.  Mindez elég meglepő, mert bár kezdetben volt egy-két apró hibája – köztük egy vétlen öngól – a klub bevallottan a védelem vezéreként számolt vele, jelenleg is ő az egyesület egyik legértékesebb labdarúgója.

Emellett a többi hátvéd sem teljesít valami kiemelkedően, ezt jelzi, hogy a bajnokság 7. helyén álló Hoffenheim legutóbbi öt mérkőzésének mérlege két vereség, két döntetlen, és mindössze egy győzelem. Szalai ősszel mindössze négy mérkőzésen lépett pályára, és kétszer le is cserélték, nem csoda, hogy játékjogának becsült értéke 15 millióról 10 millió euróra csökkent. 

A válogatottban viszont továbbra is alapembernek számít, egyike volt a kevés játékosnak, aki minden meccsen kezdett, és Dibusz mellett egyedüliként minden meccset végig is játszott. A szerbek ellen volt egy szerencsétlen öngólja, de egy gólpasszt is jegyzett. 

Willi Orbán

Az RB Leipzig és a magyar válogatott védelmének vezére, Willi Orbán őszi teljesítményét sajnos nem tudjuk hosszan elemezni, mert a kiváló formában játszó hátvéd szeptemberben komolyabb térdsérülést szenvedett, ezért az őszi szezonban mindössze négy mérkőzésen szerepelt. Orbán tavasszal kiérdemelte a Lipcse csapatkapitányi tisztségét. Természetesen klubjában és a válogatottban is alapember, természetes, hogy a sérüléséig minden meccset végigjátszott. 

A magyar labdarúgó-válogatottban idén szintén nagyon jól teljesített, Szerbia ellen idegenben Lang Ádám passzából ő szerezte a győztes gólunkat – de ennél is lényegesebb, hogy védőként kitűnően játszott. Örömteli hír, hogy a 31 éves labdarúgó a napokban elkezdte az edzéseket, a közeljövőben pedig ismét játékba lendülhet. 

Gulácsi Péter

Az RB Leipzig másik magyarja, Gulácsi Péter helyzete sem egyszerű. A kapus egy 2022 novemberében elszenvedett súlyos sérülés következtében nagyon hosszú kihagyást követően augusztus végén tért vissza, időközben azonban a kiesése miatt leigazolt posztriválisa oly jól teljesített, hogy edzője bármennyire is becsüli, a bajnokságban eleinte csak a padra ültette le, így a korábbi csapatkapitány a háttérbe szorult. 

Gulácsi kálváriájáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A Bundesligában végül ősszel egyszer sem szerepelhetett. A kupában két mérkőzést játszott ugyan, de a Bajnokok Ligájában is inkább riválisa kapott lehetőséget. Edzője azonban szeretett volna lehetőséget adni neki, hogy ismét játékba lendüljön, és úgy tervezte a Bl-csoport első helyéről döntő mérkőzésen a Manchester City ellen már ő kezd, de az élet közbeszólt, Gulácsi megint megsérült, szerencsére csak könnyebben. 

A magyar kapus december közepén a Bajnokok Ligája legutolsó csoportmeccsén a svájci Young boys elleni 2-1-re megnyert meccsen tért vissza végül, és csapatkapitányként 90 percet játszott, és kiválóan teljesített, többek közt egy elképesztő védéssel segítve a csapatot. Gulácsi jövője egyelőre bizonytalan, és Dibusz Dénes jó teljesítménye következtében a válogatottban is a háttérbe szorult, de remélhetőleg tavasszal elég lehetősége lesz, és ténylegesen visszatér!

Ezt is ajánljuk a témában

Gulácsi Péter visszatért – de marad is?

Győztes meccsen jó teljesítményt nyújtva tért vissza az RB Leipzig együttesébe a sérülése miatt közel egy év szünetre kényszerült Gulácsi Péter. Időközben azonban komoly posztriválist kapott Lipcsében, így kérdésessé vált a jövője.

09 December 2023, Berlin: Soccer: Bundesliga, 1. FC Union Berlin - Borussia Mönchengladbach, Matchday 14, An der Alten Försterei. Berlin's Andras Schäfer (l) and Christopher Trimmel thank the fans after the win. Photo: Andreas Gora/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL German Football League and the DFB German Football Association, it is prohibited to utilize or have utilized photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequential images and/or video-like photo series. (Photo by Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Schäfer András visszatért
Forrás: Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Schäfer András

A magyar válogatott középpályása Gulácsihoz hasonlóan nagyon hosszú ideig volt sérült, így idén ősszel mindössze négy meccsen szerepelt az Union Berlin együttesében. Schäfer András még 2022 őszén sérült meg, és mikor úgy tűnt, hogy meggyógyult újabb sérülést szenvedett, és az is kérdéses volt, hogy folytatni tudja-e karrierjét. 

A magyar labdarúgó azonban óriási lelkierőről tett tanúságot, és sikerült felépülnie. Schäfer november végén játszott újra egyesületében, első három alkalommal csak csereként, negyedszerre viszont kezdett, és majdnem végig játszott a meccsen. A középpályás jól is teljesített mind támadásban mind védekezésben, bár látszott, hogy sokszor hiába érkezik jól a kapu elé, társai nem neki adják a labdát. Remélhetőleg a tavaszi félévéről alaposabb értékelést adhatunk majd!

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. december 28. 19:34
Ha a kulcsjátékosainkat a klubjaik mellőzik, nehezen fognak formába lendülni az EB-re.
Töki
2023. december 28. 14:33
Sztárok a játékosaink!!!
Hurex
2023. december 28. 12:17
Sallai ááááááááááááááááááááááááááááááá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!