„A tolerancia gyönyörű ruhájába bújtatott rasszizmusra” figyelmeztet Nemes Jeles László

2019. május 12. 18:56

A rendező szerint Franciaországban a legrosszabb az antiszemitizmus.

Interjút adott a The Guardiannek Nemes Jeles László, az Oscar-díjas Saul fia rendezője, az interjút a Neokohn szemlézi.

Nemes kifejti: korábban az angliai antiszemitizmus miatt aggódott, mostanra viszont arra jutott, hogy Franciaországban a legrosszabb a helyzet. „A zsidóellenes érzések határozottan léteznek, és elsősorban baloldalról jönnek — ez pedig igen összezavaró. Nem hiszem, hogy az emberek megértik, mennyire káros is ez” – mondja, hozzátéve: „mikor elköltöztem Magyarországról Franciaországba, annyira megkönnyebbültem, hogy többet nem kell félnem az intoleranciától. Akkoriban az ilyen nézeteket elutasították, vagy legalább elnyomták. Manapság viszont sok iskolában félnek a tanárok, hogy a holokausztról beszéljenek, mintha egyfajta verseny zajlana a szenvedésért… Mára túlléptünk a kritikus ponton”.

A rendező a nyugat identitáspolitikát is ostorozza az interjúban: „Sosem neveztek korábban »fehér férfinak«, de most már fehér férfi lettem, aki történetesen kelet-európai és zsidó. És azt akarják, hogy csak a magamfajta emberekről beszéljek. Ez szétszabdalja az emberiséget — és lényegében nem más, mint fordított rasszizmus. Úgy működik ugyanis, mint a rasszizmus, ám közben a tolerancia gyönyörű ruhájába csomagolja magát. És ez különösen veszélyes”.

Nemes Jeles a technológiai fejlődéssel szemben is bizalmatlan: „Nagyon is úgy hiszem, hogy egy olyan magabiztos társadalom, mint a miénk, igazából az öngyilkosságra készül… Annyi képességet veszünk ki az elménkből, és adunk át a gépeknek — ilyesmire eddig nem volt példa… Szeretnék tévedni, de azt hiszem, hogy a demokrácia és az internet nem összeegyeztethetőek. Az új technológia utat ad a sötét oldalunknak, és mi ezt nem vesszük észre”.

vissza a teljes nézetre