Élénkülő nemzetközi turizmus, növekvő árbevétel az idegenforgalomban

2023. április 14. 13:56

Februárban a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az előző havi jelentős, 18,6 százalékos növekedés után stagnált. Emögött azonban eltérő folyamatok húzódnak meg: a külföldi vendégéjszakák száma 17 százalékkal növekedett, míg a belföldieké 13 százalékkal csökkent. Mindemellett a magyar idegenforgalmi ágazat bevétele 42 százalékkal nőtt.

2023. április 14. 13:56
null

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

A külföldi vendégéjszakák növekedésében szerepet játszhat az, hogy a koronavírust követően még nem teljesen állt helyre a nemzetközi turizmus, ám – mint a mai adat is mutatja – fokozatosan közelítünk hozzá. 

A külföldi vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 247 ezer vendég összesen 686 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 83 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 17 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 65 százalékát regisztrálták.


A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 13 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 305 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 694 ezer volt. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A forgalom a panziókban 17, a közösségi szálláshelyeken 19 százalékkal csökkent a 2022. februárihoz viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 27, illetve 17 százalékát regisztrálták..

A nemzetközi turizmus helyrerázódását a KSH alábbi ábrája is alátámasztja, mind Budapesten, mind a fővároson kívül látványosan nőtt a külföldiek aránya. Érdemes kiemelni, hogy

a budapesti idegenforgalom láthatóan kezd felébredni a járvány utáni lefojtásból. 

(Forrás: KSH, 2023.04.14.)

A külföldi turisták újbóli érkezése abból a szempontból is kedvező, hogy javítja hazánk exportbevételeit és így a folyó fizetési mérleg egyenlegét. A korornavírust megelőzően a turizmusból hazánknak jelentős exporttöbblete volt – ennek visszaállása pedig kívánatos. A beérkező turisták számának növekedése általános, minden kontinensről többen érkeztek, mint egy évvel korábban. Kevesebben érkeztek ugyanakkor Oroszországból, Ukrajnából, Csehországból és Franciaországból.

(Forrás: KSH, 2023.04.14.)

A kereskedelmi szálláshelyek forgalma tekintetében mindenképp érdemes kiemelni, hogy

az összes bruttó árbevételük közel 30 milliárd forintot tett ki, azaz folyó áron 42 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakánál.

A Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 7,6 százalékkal többet, 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.


 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!