Így hagyta állva a magyar gazdaság a versenytársait: megerősödve nézünk a globális kihívások elé

2023. január 13. 10:07

Magyarország elmúlt 12 évének gazdasági sikereit egyértelműen megmutatja a teljes gazdaság volumenének alakulása. 

2023. január 13. 10:07
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Egy ország gazdaságának talán legfontosabb, de mindenképpen az elemzők által az egyik leginkább követett mérőszáma a GDP alakulása. Ez a mutató a teljes gazdasági teljesítmény alakulását segít megérteni. Az indikátor gyors emelkedése kiváló hír az adott ország állampolgárainak szemszögéből, hiszen egy erősebb gazdaság több munkahellyel, magasabb bérekkel, jobb életminőséggel jár. 

Az elmúlt 12 évben hazánk gazdaságpolitikája jelesre vizsgázott, ha a hozzánk hasonló méretű gazdaságok viszonylatában elemezzük. Az 1. ábra mutatja azon ötös GDP-pályáját, amely Magyarországot és a rá ebben az időszakban méretben leginkább hasonlító másik négy országot tömöríti. A számértékek az OECD adatbázisából származnak, mely a gazdasági mutató értékét konstans 2010-es dollárban, vásárlóerő-paritáson méri. 

1. ábra.
1. ábra.

2010-ben hazánk lényegében holtversenyben utolsó volt az ötösön belül Finnországgal együtt. A magyar GDP értéke ekkor 238 milliárd dollár volt, mely csak hajszállal volt magasabb a finn 232 milliárd dollárnál. 

Dánia 261 milliárd dolláros GDP-je volt az ötös harmadik legjobb értéke, mely 10 százalékkal volt magasabb a magyar mutatónál. Portugália már egy másik ligának tűnt 320 milliárd dolláros szintjével, mely 35 százalékkal volt magasabb a mi értékünknél. Az ötös első helyén pedig Görögország állt, 355 milliárd dolláros GDP-vel, mely állam 49 százalékkal vezetett előttünk. 

Az elmúlt években Magyarország kiválóan teljesített. 2018-ban magunk mögé utasítottuk a görögöket, 2022-ben pedig az OECD várakozásai szerint a dánokat is lehagyjuk. Eközben köröket vertünk a 2010-ben még velünk egy szinten álló finnekre is. 

2022-re Magyarország tekintetében 323 milliárd amerikai dolláros GDP-t vár az OECD. Ez az ötös második legmagasabb értéke. Ennél többet csupán a hozzánk hasonlóan 10 millió fős portugál gazdaság termelt, mely 344 milliárd dolláros mutatójával továbbra is előttünk áll, ám most már csupán 6 százalékkal. 

Dániát tavaly már egyértelműen megelőzte a magyar gazdaság. Az északi állam 320 milliárd dolláros GDP-je egy százalékkal van a miénk alatt. Az ötös korábbi legnagyobb gazdasága, Görögország most már csupán árnyéka régi önmagának. 301 milliárd dolláros GDP-jük nem csak a magyar érték alatt van (körülbelül 7 százalékkal), hanem a 2010-es saját mutatójuknál is sokkal alacsonyabb. 

Az ötös utolsó helyén továbbra is Finnország áll, ám a helyezése immár egyértelműen legrosszabb, holtversenyről szó sem lehetett 2022-ben. Nyelvrokonaink 260 milliárd dollárt termeltek a múlt évben. Ez az érték közel 20 százalékkal van a magyar mutató alatt. 

Összefoglalás

Egy gazdaság teljesítményét a hozzá földrajzilag és méretben is hasonló államok azonos időszaki produktumához képest lehet és érdemes mérni. Magyarország tekintetében az elmúlt 12 évre négy másik állam, Dánia, Finnország, Görögország és Portugália adja a legjobb viszonyítási alapot ilyen tekintetben. 

Hazánk teljesítménye kiemelkedő volt mind a négy másik országhoz mérve. Dániára 11 százalékot vertünk a vizsgált időszakban, azaz évente átlagosan közel 1 százalékponttal volt magasabb a magyar növekedés, mint a dán. Finnország esetében 17 százalék volt a különbség, ugyancsak a mi javunkra. 

Portugáliára 28 százalékot vert a magyar gazdaság a vizsgált 12 évben. Ez évente több, mint 2 százalékpontos növekedési különbség. Végül Görögországhoz képest 56 százalékkal volt erősebb a hazai gazdasági teljesítmény. Ez évente átlagosan 4,5 százalékpontnál is nagyobb magyar többletteljesítményt jelentett. 

 

Tíz adalék a magyar gazdasági növekedéshez

György László, gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos korábban megjelent cikke a magyar gazdaságpolitika jövőjének 10 pilléréről szólva ma is aktuális. A magyar kormány ambiciózus célt tűzött ki maga elé 2030-ra: Magyarországot 2030-ra azon 5 európai ország közé szeretné elvezetni, ahol a legjobb élni és egyúttal dolgozni is, mindezt válságkezelés közepette.

 

A fentiek fényében egyértelműen kijelenthető, hogy 2010 és 2022 között a magyar fiskális és monetáris politika csillagos ötösre vizsgázott.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik