Hernádi a börtönről: Ha ezen keseregnék, akkor hosszában vágnám fel az ereimet

2021. október 27. 18:46

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség még 2013-ban vádat emelt Hernádi Zsolt ellen, miután nyomozásuk arra jutott, hogy a MOL azért vehette át 2009-ben az INA nevű horvát energiacég felett az irányítást, mert Hernádi lefizette Sanader akkori horvát kormányfőt. Kedden a horvát bíróság jogerősen is börtönbüntetésre ítélte a Mol-vezért.

2021. október 27. 18:46
null
Fekete Kíra

Ahogyan már korábban megírtuk, a horvát Legfelsőbb Bíróság ítéletet hozott a MOL-ügyben és elutasította a két vádlott – Ivo Sanader horvát kormányfő és a Mol vezérigazgatója, Hernádi Zsolt – fellebbezését, helybenhagyta a korábbi ítéletet. 

Bűnös vagy nem bűnös?

A magyar Központi Nyomozó Főügyészség még 2011-ben rendelt el nyomozást az ügyben ismeretlen tettes ellen és megállapította, hogy a MOL részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást megszüntette. 2013-ban

a magyar bíróság megtagadta Hernádi Zsolt ellen kibocsátott európai elfogatóparancsának végrehajtását,

melyet a horvát ügyészség adott ki. Ivo Sanadert hat év letöltendő börtönre ítélték 10 millió euró kenőpénz elfogadása miatt, Hernádi Zsoltnak pedig vesztegetés miatt kell két évet a rácsok mögött töltenie a horvát bíróság ítélete alapján. Az ítélet jogerős.

Nem utazhat külföldre: hiányzik neki Erdély és a Felvidék

Hernádi a Makronómnak adott márciusi interjúban arról is beszélt, hogy a nemzetközi körözés miatt már jó ideje nem utazhatott külföldre:

Túl kell lépni rajta. Ahhoz hogy ne haljon bele az ember, és túl tudja tenni magát rajta, a vallás biztosan segít. De persze hiányzik Erdély, a Felvidék és néhány más hely a régióban. Ez a mi hazánk, a Mol otthona, ezt ismerjük. Pontosan tudom, hogy mi történik most Zágrábban, Pozsonyban, Varsóban, Bukarestben vagy bárhol a régióban, ismerem a folyamatokat, a kormánytagokat, a változások mögötti okokat. Bitang jó érzés, amikor az ember ismeri a környezetét.”

A vallás stabilitást ad

„Húsz éve vezetem a Molt, elég multikulturális környezetben élek. Azt tapasztalom, hogy a vallásos embereknek stabilabb az értékrendjük.

Értékrend az, hogy magunkénak érezzük a céget, mintha a tulajdonosai lennénk. Könnyebben fogadunk be új értéket, ha már van stabil értékrendünk. Persze létezik betonszilárd­ságú értékrendű nem vallásos ember is, ahogy olyan hívő is, akinek az értékrendjéről inkább ne beszéljünk.”

Nem egyesítik, hanem egyben tartják a kárpát-medencei gazdaságot

„Nem így fogalmaznék, mert még esetleg a revizionizmus vádjával illetnének, inkább úgy, hogy a Mol egyben tartja, ami egyben van.

És ez nem Magyarországról szól, hanem Közép-Európáról.

Hála Istennek, az unión belül egyre kevésbé fontosak az országhatárok. A Kárpátok alatti közép-európai területen mi vagyunk a meghatározó vállalat. Célunk, hogy a szomszédos országokban is legyen gazdasági jólét, hiszen az mindannyiunknak jó. A közös cél a közép-európai jólét. Amennyi szállal csak lehet, kapcsolódjunk össze, úgy tudjuk a legjobban megőrizni magunkat. Közép-Európa a helyieken kívül senkit nem érdekel; meg kell tanulnunk tehát megvédeni az értékeinket. Egy barátom mondta, hogy nincs még egy olyan része a földnek, ahol a szomszédos országokban élők annyit tudnának egymásról, mint Közép-Európában. Moszkvának anno az volt az érdeke, hogy ne kapcsolódjon össze a térségünk, ma az a cél, hogy tanítsuk egymást, és nyissuk fel a szemeket. Ez saját misszióm is, hogy újra megtanuljuk egymást szeretni.”

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2021. november 08. 16:55
Nyugoggyá le! Felcsúti per se lesz meg még a Fideszesek se fognak a Jakabpeti irodája előtt sorba üldögélni Te ezeket az ócska dumákat kajálod ? Tejóisten
Rocktoberi
2021. november 08. 16:54
Horvátországban még vannak koncepciós perek? Ki az a hülye aki beveszi, hogy Hernádi pénzt adott Sanadernek? Megtalálták a pénzt? Csupa kérdés.
Imre Debrecen
2021. november 08. 16:54
Értem! Jellemző, ha elfogytak az érvek, akkor fasisztáztok...... A kamu ellenzék, meg annyira külföldről van irányítva, hogy teljesen mindegy mit írsz róla. Libsi-bolsi trükközés!
Leskelődő
2021. november 08. 16:53
Hiába terelget itt a ménkű hosszú hablatyolásaival, mert valóban Gyurcsány az, aki megérdemelné a letöltendő börtönbüntetést. Jó hosszút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!