Svájcot, Új-Zélandot és a briteket is előzi a magyar gyermekgondozási rendszer, de van hova fejlődni

2021. augusztus 12. 08:04

Az UNICEF, az ENSZ gyermekekkel foglalkozó szakosított szervezete friss jelentést adott ki a gyermekgondozási rendszerek helyzetéről a világ magas jövedelmű országaiban. A 41 országból álló listán Magyarország alulról súrolja a középmezőnyt, ami leginkább a bölcsődei rendszer máig nem orvosolt hibáinak és alacsony hozzáférhetőségének tudható be.

2021. augusztus 12. 08:04
null
Admin

Luxemburg, Izland és Svédország vezeti az UNICEF által kiadott friss, a gyermekgondozási rendszereket értékelő rangsort, Norvégia és Németország pedig épphogy lecsúsztak a dobogóról. Az utolsó helyeket Ciprus, az Egyesült Államok és Szlovákia foglalják el.

Magyarország eredménye összessítésben a 24. helyre volt elég,

közvetlen előttünk a horvátok vannak, utánunk a chileiek következnek.

Az ENSZ gyermekekkel foglalkozó szervezetének elemzői négy szempont mentén értékelték a gyermekgondozási rendszereket a magas jövedelmi kategóriába eső országokban. Vizsgálták egyfelől a gyermekszületés utáni anyasági és apasági fizetett szabadság idejét, a bölcsődei és óvodai ellátásban részesülő gyermekek arányát, illetve ezek költségeit, a gyermekgondozás minőségét pedig a gyermek-pedagódus aránnyal, illetve az óvodai és bölcsődei dolgozók minimálisan elvárt végzettségével értékelték.

A magyar helyezés az egyes indikátorokat külön-külön értékelve három esetben is jobb, mint az összesített helyezés.

A minőséget illetően 16., a megfizethetőség terén 20., míg a gyermekszületés utáni szabadságok vonatkozásában 11. helyre került Magyarország.

Ami viszont a gyermekgondozási rendszer hozzáférhetőségét illeti, ott eléggé leszerepeltek a magyarok: ezen a téren az utolsó harmadba, a 36. helyre kerültünk – ennek lehetséges okaira még vissza fogunk térni. Aki tovább böngészné a többi ország részletes helyezéseit, ebben a táblázatban megteheti. (A cikk a táblázat után folytatódik.)

Nagyon kevesen használják ki az apasági pótszabadságot, miután gyermekük születik

A szülőket megillető szabadságok terén szerepelt a legjobban Magyarország: a vizsgált országok közül Magyarországon a negyedik legmagasabb összesítve az anyákat és apákat a gyermekszületés után megillető szabadság ideje. Ennek azonban legnagyobb részét – ahogy Japán kivételével az összes országban – az anyáknak járó szabadság teszi ki, Magyarországon az apák mindössze 5-7 napnyi fizetett apasági pótszabadságra jogosultak a gyermekek számától függően. Ráadásul

nemcsak alacsony az apákat megillető szabadnapok száma, de ezt kevesen is veszik igénybe.

A 2002-ben bevezetett gyermekszületés utáni apasági pótszabadságot a magyar apák alig több mint egyötöde veszi igénybe, míg például a szomszédos Szlovéniában ugyanez az arány nagyjából 90 százalékos.

A szülői szabadságok lejárta után a vizsgált országok túlnyomó többségében az a tendencia figyelhető meg, hogy a szülők egyre inkább nem csak maguk gondoskodnak a gyermekükről. Hazánkban például 2011-ben még a szülők 70 százaléka mondta azt, hogy kizárólag ők nevelik a három évnél kisebb gyermeket, 2019-re ez az arány viszont 50 százalék alá csökkent. Az azonban, hogy nem kizárólag a szülők foglalkoznak a gyermekükkel, nem jelenti – főleg nem Magyarországon – a bölcsődei ellátás népszerűségének berobbanását. Ehelyett itthon az jellemző, hogy a szülők informális gyermekgondozást  vesznek igénybe – ez gyakorlatilag azt takarja, hogy megkérik a szomszédot, az idősebb testvért vagy a nagymamát, hogy vigyázzon kicsit a kölykökre. Ebben Magyarország majdnem listavezető, a magyar gyerekek körülbelül 40 százalékát gondozták így, ennél csak a román érték magasabb.

Apák gyerekeikkel a Millenáris Széllkapu Park szökőkútjánál 2021 áprilisában. (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)
Apák gyerekeikkel a Millenáris Széllkapu Park szökőkútjánál 2021 áprilisában. (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Van hova fejlődnie a hazai bölcsődei hálózatnak

Az előzőekből már sejthető, hogy a bölcsődei szolgáltatások igénybevétele nem túlságosan elterjedt Magyarországon.

A három év alatti gyermekek kevesebb mint ötöde részesült bölcsődei ellátásban 2017-ben

– az ugyanakkor kiemelendő, hogy az adatok szerint nálunk legalább nincs nagy különbség a bölcsődei ellátás igénybevételének terén a családok jövedelmi helyzete alapján a vizsgált országok többségével ellentétben.

Ehhez kapcsolódóan azt is vizsgálták az elemzők, hogy mennyibe kerül a szülőknek a gyermekgondozás: Magyarországon egy átlagos jövedelmet kereső család az átlagfizetés 9 százalékát, míg egy egyedülálló, alacsony jövedelmű szülő nagyjából a jövedelmének 6 százalákát kell, hogy gyermekgondozásra költse. 

Szintén mutatkozik fejlődési lehetőség a gyermek-pedagógus arány terén,

mivel a magyar a adat itt is csak a középmezőnyre volt elég. Itthon jelenleg nagyjából 12 gyermek jut egy óvodapedagógusra, a listavezető Izlandon és Új-Zélandon ez az arány mindössze 5-6 fő pedagógusonként.

Bölcsi-gyorstalpaló: segítünk eligazodni az elnevezések rengetegében

A bölcsődékről beszélve nem árt, ha tisztában vagyunk az alapvető fogalmakkal, mivel könnyen összezavarodhatunk a különböző bölcsődetípusok közt bogarászva. A gyermekvédelmi törvény 2017-es változása óta 2 intézményi és 2 szolgáltatási formát foglal magában a bölcsődei ellátás, melyet a 20 hétnél idősebb, de 3 évnél fiatalabb gyermekek vehetnek igénybe. Az egyszerűen csak bölcsődeként emlegetett intézmények a hagyományos, kisgyermekekkel foglalkozó intézményeket takarják. Ezekben a csoportlétszám 12-14 kisgyermek, akikre két kisgyermeknevelő és egy dajka vigyáz. A mini bölcsőde a hagyományostól annyiban tér el, hogy itt a csoportlétszám legfeljebb 7-8 fő, így főként a kisebb településeken találkozhatunk ezzel a megoldással.

A bölcsődei intézményrendszeren kívül ma már találkozhatunk munkahelyi bölcsődékkel is, melyek esetében a munkáltató biztosít bölcsődei szolgáltatást a nála dolgozók gyermekeinek. Emellett pedig vannak úgynevezett családi bölcsődék is. Ilyet lényegében bárki nyithat, akár a saját otthonában is, a feltétel csupán egy 100 órás tanfolyam elvégzése, mely után legfeljebb 5 gyermeknek nyújtható bölcsődei szolgáltatást ily módon.

A bölcsődékről beszélve nem árt, ha tisztában vagyunk az alapvető fogalmakkal, mivel könnyen összezavarodhatunk a különböző bölcsődetípusok közt bogarászva. A gyermekvédelmi törvény 2017-es változása óta 2 intézményi és 2 szolgáltatási formát a bölcsődei ellátás, melyet a 20 hétnél idősebb, de 3 évnél fiatalabb gyermekek vehetnek igénybe. Az egyszerűen csak bölcsődeként emlegetett intézmények a hagyományos, kisgyermekekkel foglalkozó intézményeket takarják. Ezekben a csoportlétszám 12-14 kisgyermek, akikre két kisgyermeknevelő és egy dajka vigyáz. A mini bölcsőde a hagyományostól annyiban tér el, hogy itt a csoportlétszám legfeljebb 7-8 fő, így főként a kisebb településeken találkozhatunk ezzel a megoldással. A bölcsődei intézményrendszeren kívül ma már találkozhatunk munkahelyi bölcsődékkel is, melyek esetében a munkáltató biztosít bölcsődei szolgáltatást a nála dolgozók gyermekeinek. Emellett pedig vannak úgynevezett családi bölcsődék is. Ilyet lényegében bárki nyithat, akár a saját otthonában is, a feltétel csupán egy 100 órás tanfolyam elvégzése, mely után legfeljebb 5 gyermeknek nyújtható bölcsődei szolgáltatást ily módon.

A beharangozott bölcsődefejlesztés, ami máig várat magára

Emlékezetes, hogy 2019 februárjában Orbán Viktor bejelentette a hét pontból álló úgynevezett családvédelmi akciótervet, mely többek közt tartalmazta, hogy a kormány 2022-re 70 ezerre szeretné növelni a bölcsődei férőhelyek számát. Mindez egy régóta fennálló problémára jelentene választ, ugyanis a bölcsődét igénybe vevők alacsony aránya – lásd fentebb az UNICEF adatait – jellemzően nem annak tudható be, hogy a szülők elutasítanák a bölcsődéket, hanem hogy egyszerűen nincs Magyarországon elegendő bölcsődei férőhely, illetve hogy azok eloszlása a települések közt nem megfelelő.  Évente gyermekek ezreinek – 2020-ban pontosan 3244 – felvételi kérelmét utasítják el férőhelyhiányra hivatkozva. Emellett 2020-ban 32 590 bölcsődés korú gyermek élt olyan településen, ahol nem volt helyben elérhető bölcsődei ellátás.

Mindez pedig komoly terhet jelent a szülőknek is,

hiszen így csak később tudnak visszatérni a munka világába, ha nem tudják megoldani a gyermekük elhelyezését.

Nem teljes kudarc: hétből hat a családvédelmi akcióterv mérlege

A fentebb idézett bejelentésen Orbán a bölcsődefejlesztésen kívül további hat intézkedést is beharangozott. Ilyen volt például a tízmilliós babaváró hitel bevezetése, a csok felhasználhatóságának kiterjesztése, vagy a négygyermekes anyák szja-mentessége. Ezen kívül Orbán bejelentette a nagyszülői gyed bevezetését, a nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatást és azt is, hogy a második gyermektől kezdve minden gyermekszületéskor az állam átvállal majd a szülők jelzáloghiteléből egy-egy részletet. Ezek az intézedések azóta valóban meg is valósultak, így a családvédelmi akcióterv hét pontjából már csak egy várat magára: a bölcsődei férőhelyek megnövelése.

A fentebb idézett bejelentésen Orbán a bölcsődefejlesztésen kívül további hat intézkedést is beharangozott. Ilyen volt például a tízmilliós babaváró hitel bevezetése, a csok felhasználhatóságának kiterjesztése, vagy a négygyermekes anyák szja-mentessége. Ezen kívül Orbán bejelentette a nagyszülői gyed bevezetését, a nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatást és azt is, hogy a második gyermektől kezdve minden gyermekszületéskor az állam átvállal majd a szülők jelzáloghiteléből egy-egy részletet. Ezek az intézedések azóta valóban meg is valósultak, így a családvédelmi akcióterv hét pontjából már csak egy várat magára: a bölcsődei férőhelyek megnövelése.

A nagyvolumenű bölcsődefejlesztésből egyelőre ugyanakkor nem sok látszik: Orbán ígérete szerint 2019-ben 10 ezer új bölcsődei férőhelyet kellett volna átadni, a KSH adatai szerint azonban abban az évben mindössze kicsit több mint 1500 férőhellyel bővült az ellátás, így 2020 május végére 50 208 bölcsődei férőhely volt Magyarországon. Bár a 2021. májusi adatok a KSH egyelőre még nem tette közzé, semmi nem utal arra, hogy a koronavírus-járvány alatt berobbant volna a bölcsődei férőhelyek száma. Így pedig

nehéz elképzelni, hogy a kormány képes volna az idei év végére elérni a saját maga elé kitűzött célt.

Ez már csak azért is tűnik elképzelhetetlennek, mert a KSH éves adatai szerint nagyjságrendileg 2009 és 2019 között növekedett annyival a bölcsődei férőhelyek száma (ráadásul ebben egy 2017-es törvényváltozás is benne van, mely csak a statisztika szintjén hozott növekedést a családi napközik átnevezésével), mint amekkora növekedést Orbán 2019 és 2022 között akart elérni.

A bölcsődefejlesztés legfrisebb számait és a vállalt határidő betartását illetően kérdéseinkkel megkerestük a családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatalát. Ha választ kapunk, cikkünket frissíteni fogjuk.

Az UNICEF által kiadott teljes dokumentumot itt érheti el.

(Címlap: Gyerekek játszanak a Szigetmonostori Bölcsőde udvarán 2019. augusztus 26-án. MTI/Mohai Balázs)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. augusztus 25. 09:56
És megint megy a faszméregetés! Csak nem megint ellopnak valamit?
Locomotive
2021. augusztus 14. 10:22
Tiszta elmebeteg vagyok... Gendergondozást olvastam gyermekgondozási helyet. Ahahaha ;-((((
diós guba
2021. augusztus 14. 10:21
A család és a gyermek nevelés támogatása az szintiszta fasizmus, a legsötétebb vészkorszakot idézi, ellenben a gyerekek buzulgattatása az a fényes boldog jövőt jelenti.
VakzKommondor
2021. augusztus 14. 10:20
Annyira szánalmas ez a kissebrendűségi hazug értelmetlen álságos versengés Mi jobbak vagyunk mindenkinél, nálunk van a legtöbb olimpiai érem, nóbel díj anyám fasza. Mi teltházas meccset rendezünk. mi mi Ezek a kispöcsú frusztrált ostoba faszok, ilyen orbán, szíjártó , kocsis , kovács, alapjogokért alapítványos senkik stb stb stb . Látogassanak már el a jános kórházba, vagy bármelyik vidéki faluba. Pusztulás szegénység és tanulatlanság. De még pesten se találni egy olyan utcát ami nincs telehányva. Előztük svájcot, ja. Csoda, hogy az Emirátusok még gazdagabbak nálunk. Szánalmas ez az egész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!