Közel áll az MSZP-hez Vértes András (2009)

2018. december 10. 15:51

A 2002-2006-os ciklusban a Vértes András vezette GKI gyakran a Pénzügyminisztériumnál is optimistább előrejelzéseket tett közzé a gazdaság helyzetét illetően.

2018. december 10. 15:51
Index

„Egyes forrásaink szerint a 2005-ös áfacsökkentés, majd a részben ennek köszönhetően is megborult költségvetés helyreállítására bevezetett szolidaritási adó egyik ötletadója is Vértes András, az MSZP új miniszterelnök-jelöltje. A piaci elemzők jelentős része elfogultnak tartja intézetét, a GKI-t, az e kérdés körüli legélesebb vitát Járai Zsigmond robbantotta ki az Indexen.

A szocialista elnökség kedd esti ülésén váratlanul előhúzott miniszterelnök-jelölt, Vértes András hosszabb ideje az MSZP egyik, belső körökhöz is közel álló gazdasági tanácsadója. A piacon a szocialista kormányokhoz közelebb állónak minősített GKI első embereként a párt élén történt korábbi változások sem módosítottak beágyazottságán. Őt tartják egyebek között a 2005-ös áfacsökkentés és a 2006-ban született szolidaritási adó ötletgazdájának is. Szakmai körök többször is kikezdték a GKI munkáját, az egyik olyan intézetnek tartva azt, melynek munkatársaira úgy tekintenek, mint »the political economists, who are more political than economists«, azaz gazdaságpolitikusok, akik inkább politikusok, mint gazdasági szakemberek.

Az Index által kedd este, Gyurcsány Ferenc bejelentése után elért több piaci elemző, portfoliókezelő általános megrökönyödéssel fogadta az új jelölt nevét, miközben többen azt idézték fel: a 2002-2006-os ciklusban a Vértes András vezette GKI gyakran a Pénzügyminisztériumnál is optimistább előrejelzéseket tett közzé a gazdaság helyzetét illetően.

(...)

Vértes szerint az adóssághelyzetünk relatív értelemben még javul is, mivel több európai országban jobban megugrik az államadósság-állomány, mint nálunk (az azonban nem mindegy, hogy ott gazdaságösztönző, bankkisegítő csomagok miatt emelkedik az adósság, addig idehaza ilyen gazdaságserkentő csomagok nélkül lódul meg az adósság, reagált a másik két előadó Vértes ezen kijelentésére). És tévedés azt gondolni Vértes szerint, hogy 1 millió új munkahely megteremthető Magyarországon.”

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. május 23. 08:49
Mint közgazdász nulla a Vértes gyerek. Vagyonát vigécként Amway-termékekkel szerezte. Szégyen, de ha akart volna Magyarország miniszterelnöke is lehetett volna Gyurcsányék kasztingoltatták. Annyi esze volt, hogy kifarolt belőle. A GKI vezetése alatt arról hírhedt, hogy soha egyetlen általuk leközölt számot nem sikerült eltalálniuk, még a trendeket sem!
catalina9
2019. május 23. 08:48
Vértes elvtárs igazi balos, hazudik reggel délben, meg éjjel..beltagja a libsibrancsnak" "..Harminc közéleti személyiség azt sürgeti, hogy a demokratikus ellenzéki pártok vezetői álljanak egy színpadra március 15-én. A felhívást, amelyet Radnóti Sándor esztéta juttatott el kedden az MTI-hez, aláírta mások mellett Bitó László közíró, Bócz Endre jogász, volt fővárosi főügyész, Csepeli György szociológus, korábbi informatikai államtitkár, Erős Ferenc pszichológus, Heller Ágnes filozófus, Ormos Mária történész, Parti Nagy Lajos író, Vásárhelyi Mária szociológus, VÉRTES András közgazdász és Závada Pál író…....." micsoda nevek....uramisten!
catalina9
2019. május 23. 08:48
...Az a jó Vértesben, hogy rendkívül optimista, így akkor sem aggódott különösen, amikor az előző kormány idején rajta kívül már minden épeszű ember tudta, hogy sürgős kiigazításra lenne szükség. Ahogy 2009-ben egy konferencián fogalmazott: bajaink java része csak a bírálók „negatív, önsorsrontó hozzáállásából” fakad. " szerencsére a szavazók rájöttek, hogy itt nem önsorsrontásról van szó, hanem a Vértesek, Lengyel Lászlók, TGM-ek, Heller Ágnesek, Horn Gáborok nemzetrontásáról...
Volo
2019. január 25. 13:15
Te nagyon buta egyed vagy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik