Banai: A gazdasági bővülés fedezetet jelent a bérek további emelkedéséhez

2018. május 23. 17:12

Ha a magyar gazdaság a következő években is fenn tudja tartani a 4 százalék körüli vagy afölötti növekedést, akkor a bővülés fedezetet adhat a bérek további emelkedéséhez – mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán, a keresetek január-márciusi alakulásának adatait kommentálva.

2018. május 23. 17:12
null

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán azt közölte, a márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 12,4 százalékkal nőttek a keresetek az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A márciusban és az első negyedévben egyaránt 2,0 százalékos inflációval számolva a reálkereset emelkedése 9,1, illetve 10,2 százalékos volt éves összehasonlításban.

Az államtitkár felidézte, 2013 óta a magyar gazdaság bővülése minden évben meghaladta az Európa Unió átlagát, tavaly 4 százalékos volt a GDP növekedése, és erre az évre is 4 százalék fölötti bővüléssel kalkulál a minisztérium.

Az államtitkár kiemelte, területileg kiegyensúlyozott a bérek növekedése, az ország minden megyéjében kétszámjegyű volt a bruttó keresetek emelkedése. Ágazatonként vannak érdemi különbségek, erre példaként az egészségügyet hozta fel, ahol bruttó bérek növekedése jelentősen meghaladta az átlagot január-márciusban az előző év azonos időszakához képest.

Banai Péter Benő a keresetek emelkedésének okai között említette, hogy a 2016-os hatéves bérmegállapodás eredményeképpen nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, a gazdasági bővülés miatt erősödött a munkaerő iránti kereslet, valamint béremeléseket hajtottak végre a közszférában is.

A Pénzügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a tavalyi évet és az idei első negyedévet figyelembe véve több mint 20 százalékkal emelkedtek a keresetek a nemzetgazdaságban, ami tovább segíti a felzárkózást az európai bérekhez.

A tárca felhívta a figyelmet, hogy nemzetgazdasági szinten

2017-re a nettó keresetek reálértéke a családi kedvezmények figyelembevételével átlagosan 36,3 százalékkal nőtt 2010-hez képest.

A többgyermekes munkavállalók keresetének reálértéke az átlagosnál is jobban emelkedett, így a kétgyermekeseké csaknem 46 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig mintegy 65 százalékkal nőtt 2010 és 2017 között.

A kormány kezdeményezésére elfogadott hatéves bérmegállapodás a várakozások szerint tovább ösztönözheti a munkavállalási hajlandóságot és hatékonyan segítheti a magyar munkaerő megtartását is – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. május 24. 23:07
Csak állami propaganda a "bérszáguldás". Egyrészt nem a valódi béreket nézik, hanem ilyen gyerekek után járó pénzekkel számolnak, másrészt nem is akkora az infláció, amekkorának az állam mondja.
Akitlosz
2018. május 24. 23:04
Na és mi a helyzet a gyermektelen munkavállalók keresetével? Az embereket a munkájuk után kellene megfizetni, nem a gyerekeik után.
Akitlosz
2018. május 24. 23:02
Ja, 2%-os inflációval számolva. A tényleges infláció magasabb a hivatalosnál. Nem csak jelenleg, 1946. óta. Egy év alatt talán nem tűnik fel a hivatalos és a valós infláció mértéke közötti különbség, de hosszú távon nyilvánvaló az óriási különbség. Az államnak anyagi haszna van az inflációból. Attól van infláció, hogy az állam folyamatosan fedezetlen új pénzt hoz forgalomba, hogy így az adóbevételein felül extra bevételhez jusson. És abból is anyagi haszna van az államnak, hogy alacsonyabbnak állítja be a valóságosnál az inflációt. A kiadásokat alacsonynak számolt inflációval tervezik és fizetik, miközben a magasabb inflációból több adó, ÁFA, jövedéki stb. folyik be. Régi trükk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!