Mi a közös a szekszárdi rozéban és az amerikai nagykövetben?
2015. november 09. 16:56
Van egy együttműködésünk (de nevezzük inkább önkénteskedésnek) az Antall József Tudásközponttal, melynek keretében borkóstolókat szervezünk egy olyan rendezvénysorozatukhoz, melynek keretében a hazánkban állomásozó ismertebb nagykövetekkel folytatnak beszélgetéseket. Ennek első állomásaként Colleen Bellhez, az Egyesült Államok budapesti nagykövetéhez hoztuk közelebb a szekszárdi vörösöket.
2015. november 09. 16:56
p
0
0
0
Mentés
After the event: wine-tasting courtesy of Mandiner.bor - ez a megtisztelő sor zárta az Antall József Tudásközpont Diplomata Klubjának október 1-i rendezvényének angol nyelvű Facebook-meghívóját. (Magyar nyelvű nem volt.) A vendég Colleen Bell amerikai nagykövet volt, akivel Adam LeBor, a The Economist magyarországi tudósítója beszélgetett az ELTE Gólyavár nevű épületében. Hogy odabent pontosan mi hangzott el, azt mi két dologból nem tudtuk sajnos meghallgatni: egyrészt nem volt sajtónyilvános a rendezvény, másrészt a borkóstolót készítettük elő Abay Gergellyel, Dúzsi Tamás szekszárdi pincészetének budapesti képviselőjével. A tervem ugyanis az volt, hogy a külföldi borversenyeken és boros kiállításokon egyik legaktívabban szereplő magyar családi pincészetet, a szekszárdi Dúzsi Tamásékat mutatjuk be Colleen Belléknek.
A kóstoló napján az öccsét Geisenheimbe, a borászati egyetemre beiratkozni szállító ifj. Dúzsi Tamás választása alapján egy 2014-es cabernet sauvignon rozé és egy 2011-es birtokbor került az asztalra, illetve még egy merlot, egy kékfrankos és egy kadarka is becsúszott a sorba. Utóbbi a szervezők jelzésének volt köszönhető, miszerint túl kevés bort hoztunk: bár 24 palack még megengedő kóstolási mennyiségekkel számolva is bőven elég 150 embernek, időközben kétszer annyi vendég jelezte részvételét.
Nem volt más választásunk, mint a rendezvény kezdete előtt fél órával taxiba ülni, elhajtani Dúzsiék budapesti borboltjába, bepakolni szinte mindent, amit látunk, és visszasietni a Múzeum körútra kipakolni a borokat és várni a közönséget.
Egy állófogadáson a bor vagy az étel mindig másodrangú – ez persze nem baj, mindennek megvan a helye, de legfőképpen szerepe. Az amerikai vendégeket viszont kifejezetten érdekelték a borok, a szervezők közlése szerint még nem nagyon fordult elő olyan, hogy egy órán keresztül ott maradjon a meghívott nagykövet a rendezvényt követően.
Colleen Bell és kísérete viszont pont ezt tette, a nagykövet figyelmét mondjuk a vele fotózkodni akarók kötötték inkább le, férje viszont egy brit újságíróval együtt végigkóstolta a Dúzsi-borokat, amiket Abay Gergely mutatott be nekik. „Nagy általánosságban elmondva, a pincészet borairól esett szó, illetve amit azon az estén kóstolt. Legjobban a birtokbor ízlett neki” – mesélt utána Abay Gergely. Szó esett a szekszárdi borvidékről is, kóstoltatás közben kihallottam a kakaspörkölt szót.
A borok a közönségnek is tetszettek, volt, akinek annyira bejött az egyik tétel, hogy ott helyben venni akart belőle. Folytatása következik.
Donald Trumpot beiktatták az Amerikai Egyesült Államok 47.elnökének és máris számos nagy horderejű rendeletet aláírt. Egy biztos Trump elnöksége alatt a világ teljesen más lesz, mint eddig volt.