Újabb fokozatba kapcsolt a háború? Napok óta dúlnak a harcok Kurszknál, íme a részletek!

2024. augusztus 09. 20:04

A legfrissebb hírek szerint az orosz védelem összeomlott Kurszkban, az atomerőmű közelében az ukránok. Az ukrán hadsereg meglepetést okozott azzal, hogy betört Oroszország területére, napok óta folynak a harcok Kurszk régióban.

2024. augusztus 09. 20:04
Kurszk atomerőmű

Nyitóképünkön a kurszki atomerőmű Fotó: Getty Images

Három napja tart a Kurszk megyében található Szudzsa ostroma: a városközpont súlyos károkat szenvedett, a település körül minden tele van elhagyott autókkal, menekülő civilekkel. Az ukrán hadsereg augusztus 6-án meglepetésszerű támadással mélyen behatolt Oroszország területére, Kurszk megyébe. A legfrissebb hírek szerint az előrenyomulást az orosz alakulatok megállították, de a háború 2022-es kitörése óta hasonló támadásra még nem volt példa. 

Elemzők szerint a támadás célja az lehet, hogy eltereljék az oroszok figyelmét a frontvonalról, és így csökkentsék a nyomást az ukrán védőkön, akik csak nehezen tudnak kitartani. Ezzel az a gond, hogy az oroszok sokkal nagyobb emberi tartalékokkal rendelkeznek, továbbá ez még jobban széthúzza az így is foghíjas ukrán védelmi láncot. A New York Times elemzője szerint

operatív és stratégiai szempontból ez a támadás teljesen értelmetlen. 

Ez inkább csak az emberállomány és felszerelés pocsékolása – amelyekre máshol égető szükség lenne.

Ezt is ajánljuk a témában

Összeomlott az orosz védelem?

A legfrissebb hírek szerint összeomlott az oroszok védelme Kurszkban. Szudzsát elfoglalták az ukrán katonák és három irányba is megindultak Oroszország belterületei felé. Zelenszkij rohamlövészei már több mint 30 kilométerre vannak a határtól – számolt be a Porfolio.hu. A Rybar, Oroszország legnépszerűbb háborús think-tankje friss térképet közölt, melyen jól látható, hogy kifejezetten szorult a helyzet Kurszk megyében, mert

  • az ukrán hadsereg elfoglalta Szudzsát, egy 5000 fős kisvárost,
  • az ukrán katonák három irányban is áttörték az orosz védvonalakat és elindultak Oroszország belső területei felé,
  • ukrán katonák vannak 30 kilométerre a határtól, elhagyták már Malaja Loknyát és Martyinovkát is,
  • az ukrán hadsereg már 20 települést ellenőriz Oroszország nemzetközi határain belül, köztük egy várost.

Washington nem aggódik

Nem tart attól az Egyesült Államok, hogy az orosz területek elleni ukrán támadás a konfliktus további eszkalációjához vezetne – írja az Ukrajinszka Pravda. Sabrina Singhre, a Pentagon szóvivője azt közölte, Ukrajna az elfoglalt területeit akarja visszaszerezni a megszálló orosz csapatoktól, a kurszki régió elleni támadás illeszkedik az ukrán hadsereg tervéhez. A szóvivő ugyanakkor emlékeztetett,

Washington továbbra sem támogatja, hogy az ukrán csapatok Oroszország belső, az orosz-ukrán határtól távol eső területeit támadják.

Hozzátette: a kurszki hadművelettel Ukrajna megteszi, amit kell ahhoz, hogy sikereket érjen el. Az Egyesült Államok pedig továbbra is támogatja felszerelésekkel és más módon Kijevet. 

Az Európai Bizottság szóvivője korábban – hasonlóan a washintoni állásponthoz – azt közölte, Ukrajnának joga van az önvédelemhez, beleértve az orosz területek elleni támadást is.

Vlagyimir Putyin provokációt emleget

Az orosz elnök is reagált a támadásra, amely lépéskényszerbe hozta Moszkvát. Putyin szerint a kurszki akció provokáció, amelyben ártatlan civilekre támadtak rakétákkal az ukrán fegyveresek.

A régióban található a kurszki atomerőmű, a létesítmény védelmét a beszámolók szerint megerősítik az oroszok, mivel az ukrán csapatok néhány fős alakulatai 20-40 kilométerre is megközelíthették az atomerőművet. 

Az energiapiac megérezte a támadást.

A londoni ICE tőzsde adatai szerint a gáz ára Európában a csütörtöki kereskedés kezdetén elérte a 2024-es év legmagasabb szintjét, miután Ukrajna ágyúzni kezdte az orosz határ menti Szudzsa városát az oroszországi kurszki területen. Volodimir Zelenszkij asszisztense szerint az oroszországi Kurszk elleni támadásuk célja nem más, minthogy megzavarják az Európába tartó ukrán gáztranszitot. A Washington Post szerint ilyen feltételezés már az elmúlt napokban is felmerült, de hivatalosan senki nem erősítette meg. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandolini
2024. augusztus 11. 17:46
A haldokló is halála elött még erőre kap.
lajajakab11
2024. augusztus 10. 16:24
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** mordor ura, a mű-cár parancsa: VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelmű prolik válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
Vladiszláb
2024. augusztus 10. 10:00
Ezt illenék valami ütőssel viszonozni. A kijevi reptér beszántása, méltó válasz lehetne, ha már ilyen pancserek voltak. Tippem szerint a nácik az atomerőművet akarják megrongálni, élvezik a pusztítást, mint egykoron hitler katonái.
konstantinapolyi
2024. augusztus 10. 07:46 Szerkesztve
Akitlosz 2024. augusztus 10. 00:17 Kurvára nincs így. Tovább tartanak a harcok Toretsk és Pokrovsk irányában is. Mellesleg az oroszoknai mindegy, hol verik agyon az ukránokat, tehát ez nem igazi stratégiai előny.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!