Háború kezdődik? Amerika hadihajókat és vadászgépeket telepít Libanonhoz, közben mentik az állampolgáraikat

2024. augusztus 04. 16:51

Fokozódik a helyzet keleten.

2024. augusztus 04. 16:51
null

Nyitókép: A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít az észak-izraeli Felső-Galilea felett 2024. augusztus 4-én hajnalban. Az izraeli hadsereg szerint a Gázai övezetet uraló Hamásszal szövetséges libanoni Hezbollah síita szervezet több mint 50 rakétát lőtt ki izraeli állásokra. MTI/EPA/Atef Szafadi

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Svédország, Franciaország, Olaszország, Kanada és Jordánia felszólította állampolgárait, hogy minél hamarabb hagyják el Libanont, mivel egyre több járatot töröltek vagy függesztettek fel az ország egyetlen kereskedelmi repülőterén, Bejrútban – számol be a BBC. 

Egyes jegyárak az egekbe szöktek, de nem volt jele pániknak a reptéren.

Az Egyesült Államok bejrúti nagykövetsége közleményben közölte, hogy azok, akik úgy döntenek, hogy Libanonban maradnak, készítsenek vészhelyzeti terveket, és készüljenek fel arra, hogy hosszabb időre ott kell maradniuk.

A Pentagon közölte, további hadihajókat és vadászgépeket telepít a térségbe, hogy segítsen megvédeni Izraelt Irán és a Hamász esetleges támadásaitól. Irán ugyanis „súlyos” megtorlást helyezett kilátásba Izrael ellen, mivel a zsidó államot teszi felelőssé a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Haníjehnek a szerdai teheráni meggyilkolásáért. Izrael nem kommentálta a történteket.

A helyzetet súlyosbítja, hogy vasárnap reggel két ember meghalt egy késeléses támadásban az izraeli Holon városában. A támadót később „semlegesítették” – közölte a rendőrség.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2024. augusztus 04. 18:37
Reméljük a hohol bűnözőknek már lószar sem jut.
rasdi1
2024. augusztus 04. 18:21
Na, Ursula, "kösd fel a gatyát"! A Közel-Keletre koncentrálva az USA otthagyja Ukrajnát, Z. majd Brüsszelben veri az asztalt a kieső amerikai támogatás pótlására Európából.
nempolitizalok-0
2024. augusztus 04. 18:13
Sajnos az amerikaiak nagyon károsak a világbékére.
Tasi János
2024. augusztus 04. 17:38
Már a 2001 szeptember 11.-ei ön-terrortámadást IS annak az érdekében hajtották végre a rühes patkányok, hogy 7 országot lerohanhassanak "bosszúból", az akkori terv alapján 5 éven belül! A 7 országból már csak Libanon és Irán maradt hátra. A többi ötöt már feldúlták... youtube.com/watch?v=7ARtGrSrvCA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!