Baerbock: Nehéz szívvel ment bele a fogolycserébe Németország

2024. augusztus 02. 21:59

A német média szerint alkotmányjogi problémák is felmerülhetnek megállapodással kapcsolatban.

2024. augusztus 02. 21:59
Bundestag - Holocaust remembrance

Nyitókép: DPA Picture-Alliance via AFP

Nagy dilemmát okozó kényes ügy volt az egyes nyugati országok, valamint Oroszország és Fehéroroszország között megvalósítandó fogolycsere-megállapodás – jelentette ki pénteken Annalena Baerbock német külügyminiszter.

A német kormány nem könnyű szívvel hozta meg a döntést”

– fogalmazott Baerbock a BR24 német rádiónak nyilatkozva, különösen arra utalva, hogy az alku keretében el kellett engedni Németországból a gyilkosság miatt életfogytig bebörtönzött Vagyim Kraszikovot, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi magas rangú tisztjét.

Kraszikov 2019-ben Berlin belvárosában meggyilkolt egy korábban Csecsenföldön harcoló hadvezért. A csütörtöki fogolycserében a két oldal összesen 26 embert adott át a másiknak Ankarában. Baerbock elismerte, hogy az ügy heves vitát váltott ki, de a végén megkönnyebbülést hozott.

Ezt is ajánljuk a témában

Olaf Scholz kancellár az Oroszországban bebörtönzött német állampolgárok testi épségének, illetve életének védelmével magyarázta a döntést – írta az infostart.

Kraszikov elengedésével kapcsolatban a kancellár azt hangsúlyozta: „nem volt könnyű a döntés egy életfogytiglani börtönre ítélt gyilkos kitoloncolásáról. A szövetségi kormány számára kulcsfontosságú volt , hogy megvédje állampolgárait, valamint szolidaritást vállaljon az Egyesült Államokkal” – tette hozzá a kancellár.

Egyes német portálok szerint a német jog nem tette volna lehetővé Kraszikov elengedését, mivel a jogszabélyok szerint csak elnöki kegyelemben részesülhetnek, vagy pedig a a büntetés letöltése céljából hazatoloncolás lehetséges. 

A kancellár hangsúlyozta, hogy a döntést alapos egyeztetés és mérlegelés után közösen hozta meg a kormánykoalíció, és egyetértett vele Friedrich Merz, az ellenzéki CDU vezetője is, akit előzetesen tájékoztattak.

(MTI/Mandiner)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2024. augusztus 04. 18:05
Nocsak, Annalena aggódik a német alkotmányjog miatt? Amiatt az alaptörvény miatt (Germanisztánnak nincs alkotmánya, csak egy alaptörvénye amit a nyugati gyöztes hatalmak diktáltak tollba 1948-ban.) , amit ö és büntársai az "Ampel" bünbandában naponta páros lábbal taposnak a sárba? Akkor vegyük úgy Kraszikov elengedését, hogy Oroszországba számüzték... Ott meg az elnök kegyelmet adott neki. Így még a német zsoldos is hazamehetett, akit terrorizmusért ítéltek halálra Fehéroroszországban. Minden egysejtü intelligensebb, mint ez a beképzelt hülye zöld "födiplomata".
snfbvksan
2024. augusztus 03. 15:49
A német iGazságszolgáltatás: Kraszikov egy Németországban idegen, szadista gyilkos megöléséért életfogytot kapott. A németeket gyilkoló migránsok ejnye-bejnyét vagy max. pár évet kapnak a gyilkosságaikért (akár többért is), hogy aztán ugyanott folytathassák szabadulásuk után.
iphone-13
2024. augusztus 03. 15:28
MEHET DUGNI AFRIKÁBA 3000 EURÓÉRT HÁTHA MEGVÍGASZTALÓDIK A RIBANC!
paracelsus-2
2024. augusztus 03. 12:39
Agyhalott kurváknak nem osztottak lapot. Ostoba csicska vagy, bár tényezőnek képzeled magad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!