Az angliai zavargások az Egyesült Államokat is figyelmeztetik – üzen a neves brit elemző

2024. augusztus 09. 11:25

Bizonyos problémákat egy ideig el lehet fedni, még a bűnözés, a terrorizmus és a rendbontás legszörnyűbb eseteit is, de a buborék előbb-utóbb kipukkad – állítja Douglas Murray.

2024. augusztus 09. 11:25
null

Nyitókép: Drik/Getty Images

Ha valamelyik szövetségesed kezd szétesni, azt észre kell venned. És megtudni, hogy miért – írja Douglas Murray a New York Postban. Az elemző az elmúlt héten kirobbant angliai zavargásokat vette górcső alá és azt írta, a történteknek komoly tanulságai vannak Amerika számára, amelyeket az itteni politikusoknak tudomásul kellene venniük.

Murray emlékeztet, hogy a zavargások azután kezdődtek, hogy három – 6, 7 és 9 éves – kislányt halálra késeltek, akik egy táncpartin vettek részt. A southporti lakosok közvetlenül az eset után sokkot kaptak, dühösek voltak, és kerestek valakit, akit hibáztatni lehet. A szerző szerint Nagy-Britanniában, akárcsak Amerikában, ha úgy gondolják, hogy egy bűncselekménynek faji háttere van, akkor a hatóságok még óvatosabbak azzal kapcsolatban, hogy milyen információk kerülnek nyilvánosságra.

De ha az emberek úgy érzik, hogy az információkat eltitkolják előlük, dühösek lesznek. Ezúttal a hatóságok egyértelműen visszatartottak egy információt a gyanúsított személyazonosságáról, ezért teljesen megbízhatatlan forrásból hamarosan pletykák terjedtek az interneten. Egy pletyka szerint a támadó egy muszlim volt, aki csak nemrég érkezett az egyik illegális bevándorlóhajón, amely folyamatosan özönlik Nagy-Britannia déli részére. Bár rengeteg bűncselekményt követtek el illegális bevándorlók, ez nem ilyen eset volt. 

Ezúttal a megdöbbentő bűncselekményt elkövető személy a ruandai migránsok 17 éves fia volt. Indítéka egyelőre nem ismert.

A szerző azt állítja, az Egyesült Királyságban – talán még inkább, mint Amerikában – nagy ellenszenvvel viseltetnek a szabályszegő illegális migrációval szemben. A legrosszabb az, hogy – Amerikához hasonlóan – az összes illegálisan érkezett itt marad. A törvény inkább védi őket, mint a helyieket.

A hatóságok szállodákban szállásolják el az illegális bevándorlókat és nem tesznek semmit azért, hogy megbüntessék azokat az embereket, akik az országba való behatolással megszegik a törvényt.

Ugyanakkor a legális migráció történelmi csúcsra emelkedett. A 2010-ben hivatalba lépett brit konzervatív kormány, amely azt ígérte, hogy a legális migrációt évi 100 ezer alá csökkenti, idén év elején távozott hivatalából, és a legális migráció egy év alatt meghaladta a 700 ezer főt.

Douglas Murray egy másik problémára is felhívja a figyelmet. Azt állítja, a bár a kormányzat a 2008-as gazdasági válság óta új munkahelyeket teremtett, 

ezeknek az állásoknak a túlnyomó többsége, mintegy háromnegyede külföldi születésű munkavállalóknak jutott.

Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, nemcsak a déli határon átáramló illegális bevándorlók millióival – akik a feketepiacon alákínálnak az amerikai munkavállalóknak –, hanem az általános foglalkoztatási statisztikákban is. A külföldön született munkavállalók száma az elmúlt négy évben rohamosan nőtt, tavaly a teljes amerikai munkaerő 18,6 százalékát tették ki. 

A szerző leszögezi, hogy a munkahelyteremtés a Biden–Harris-korszakban teljes egészében a külföldön született munkavállalókat érintette pozitívan, miközben az USA-ban született munkavállalók száma nem tért vissza a COVID előtti szintre.

Ahogy az Egyesült Királyság megmutatta, bizonyos problémákat egy ideig el lehet fedni. Még a bűnözés, a terrorizmus és a rendbontás legszörnyűbb eseteit is. De a buborék előbb-utóbb kipukkad, és senki sem tudja, hogy mi fogja ezt okozni. A szerző azt írja, a tömeges legális és illegális migráció mindig kihívást jelent egy ország társadalmi struktúrája számára. Bárki, aki látni akarja, hová juthat Amerika pályakorrekció nélkül, most megnézheti Nagy-Britanniát.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 276 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ne szájalj
2024. augusztus 09. 14:16
Nem kell is kell olyan messzire visszamenni a tortenelemben. Kb 30 evvel ezelott valt kette Timor keleti es nyugati reszre, mert ugyanaz a populacio egyik fele muszlim, a masik meg kereszteny lett, es nem tudtak egymas mellett elni bekeben. Persze csak a hulyek nem latjak, hogy a nagy vallasok/ideologiak nem kompatibilisek egymassal.
polárüveg
2024. augusztus 09. 13:50
I. Kr.sz.e. kb 3,5 ezer éve tűntek fel először Egyiptomban és Mezopotámiában az akkor éhező gazdasági menekülteknek tűnő migránsok, az ún. "feketefejű" népek. Egyiptomi birodalomban egy idő után zavaros, széteső helyzet alakult ki, széteső pályára került többször is a beköltözők kifosztó kereskedelmi gyakorlata, őslakosok vallásának elleni akcióik, egyiptomi szokások gúnyolása miatt, elsősorban a déli országrészekben. Az utolsó, véglegesnek tűnő szétesési hullámot a megszállónak címkézett hükszószok érkezése akadályozta meg, akik "rendbeszedték" az országot, és fenntartották az egyiptomi kultúrát és birodalmat.
polárüveg
2024. augusztus 09. 13:49
II. Mezopotámiában, Sumériában először segédmunkákat könyörögtek az ellátásért a migránsok, majd a magaskultúra szintjét felhasználva azonos jogokat. Ez biztosította, hogy a király pohárnokává válhatott egyikük, aki a királyt megmérgezve puccsot hajtott végre, megalapítva az akkád birodalmat. Olyan jogrendszert, olyan társadalmi viszonyokat hoztak létre, hogy a magaskultúrájú gazdag őslakosok 2-3 emberöltő alatt elszegényedtek, anyagi javaik a beköltözők kezére kerültek, és a családoknak az életbenmaradásukhoz a gyermekeiket örök rabszolgaságra kellett eladniuk. Végül szolgák és rabszolgák lettek az őslakosok a beköltözők terrorja alatt. (Valakinek egyéb történelmi kor ismerős, pl. napjaink?) A fajkeveredést az őslakosokra kirótt kötelező templomi prostitúcióval is biztosították, nemcsak a rabszolgák és a szomszéd népektől hadjáratokkal szerzett nők "zabi" (Zab-folyó menti) gyerekeivel.
bondavary
2024. augusztus 09. 13:49
Ha a kormányzat nem áll az őslakosok pártjára, akkor az őslakosok fognak lépni. A ruandai bevándorlók már itt született fia csak erősíti, hogy a bevándorlóktól, a bevándorló hátterűektől nem várható semmi jó, nem várható a beilleszkedés. Az pedig csak olaj a tűzre, ha a rendőrség ezek után is az őslakosság ellen lép fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!