Az egész világ felfigyelhet Kína Magyarországgal kapcsolatos álláspontjára

2024. július 11. 11:52

A pekingi egyetem professzora szerint alaptalanul vádaskodnak Orbán Viktor békemissziójának ügyében, Európának pedig stratégiai autonómiára, együttműködésre és nyitottságra van szüksége.

2024. július 11. 11:52
HUNGARY-CHINA-POLITICS-DIPLOMACY

Nyitókép: AFP/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor békemisszióját és Magyarország fellépését azzal bélyegezték meg Nyugaton, hogy aláássa az Európai Unió egységét. Az alaptalan vádak ellenére Budapest diplomáciai erőfeszítései azt jelzik, hogy az EU-n belül még maradtak olyanok, akik remélik, hogy az EU stratégiai döntéshozatalát a racionális pragmatizmus irányába terelhetik – írja a Global Times.

A kínai portál úgy látja Orbán Viktort, mint egy kormányfőt, aki azt gondolja, hogy Európának autonóm politikára van szüksége, és nem szabad, hogy mindenben az Egyesült Államokat kövesse.

Magyarország diplomáciai erőfeszítései megfelelnek annak az igénynek, hogy Európa megerősítse stratégiai autonómiáját

– mondta Cui Hongjian, a Pekingi Külügyi Egyetem regionális és globális akadémiájának professzora, aki szerint Budapest a keleti nyitás koncepciójával lehetőségeket és együttműködéseket teremtett a diplomáciában. Hangsúlyozta, a jelenlegi viharos nemzetközi helyzetben pontosan ennek kellene lennie az európai közösség fő elvárásának, tehát az együttműködésnek és a nyitottságnak.

A szakértő úgy véli, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy az EU kitörjön a meglévő politikai tehetetlenségből, és azon kevés állam közé tartozik, amely közvetlenül kommunikál Oroszországgal is.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Almassy
2024. július 11. 17:14
"aláássa az Európai Unió egységét" Ettől a kifejezéstől már kezd hányingerem lenni. A EU-ból Szaros Birodalom lett, ahol az egység a "joga van kussban lennit" jelenti.
Mich99
2024. július 11. 15:25
Makaróni és Májashurka, hol van a ti "stratégiai autonómiátok"?!
csapláros
2024. július 11. 15:20
gilou-au-clavier 2024. július 11. 13:29 ..."Csak a reptéri vasút ne kínai legyen. Szigetüzemű magasvasút sokszoros áron, hitelre, a legnagyobb baromság. Hatalmas a csönd róla... "... Hát, ha NAGY A CSÖND, akkor NINCS reptéri vasút, se sziget üzemű, se másmilyen, semmilyen hitelre. DE ez az agyadig már nem jutott el, balfasz szarfaszú Isten barma! Csak a süket RÁGALMADAT lököd tovább arról ami nincs !!! Orvos látott már, bugris mesüge ???
Akitlosz
2024. július 11. 15:10
Nem új frakciót kellene szervezni az EU-ban, hanem új államszövetséget az EU helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!