„Mindegy, hogy mozgáskorlátozott és öt métert se tud futni, akkor is beviszik a seregbe” – kiderült, mekkora a baj az ukránoknál

2024. október 17. 18:13

Új fénytörésbe helyezi az utóbbi időben megszaporodott kényszersorozásokat egy friss ukrán riport.

2024. október 17. 18:13
null

Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Az elmúlt hetekben megszaporodtak a „sorozási razziák” Ukrajnában, egy alkalommal például a kocsmákból szedték ki a harcképes férfiakat, hogy vigyék is őket a frontra. A Strana ukrán hírportál a sorozásért felelős TCC-vel és a védelmi minisztériummal is felvette a kapcsolatot ez ügyben.

Azt írják: ez egyrészről egy „PR-fogás”, amely azt hivatott üzenni mind a hadsereg, mind a társadalom irányába, hogy senki sem érinthetetlen. Mint írják: korábban a TCC-t lefizették az éttermek, bárok, szórakozóhelyek annak érdekében, hogy vendégeiket ne zavarják. Felsőbb utasításra most ezek a juttatások semmissé váltak, ám ez nem jelenti, hogy nem fog visszatérni ez a konstrukció – jóval drágábban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy azonban a portál írja: a PR-fogás csak elkendőzi a kényszersorozások valódi okát: nevezetesen, hogy egész egyszerűen stagnál az új behívottak száma, annak ellenére, hogy a hivatalos kommunikáció szerint háromszorosára ugrott a hadsereg állománya. A hírportálnak megszólaló források szerint erről szó sincs: voltaképpen csak engedtek az egészségügyi követelményekből, ezért eleinte tapasztalható volt némi növekedés, egészen szeptemberig, amikor is a számok ismét zuhanni kezdtek.

Főként abban reménykedtünk, hogy felelősségteljes polgárokról van szó, akik nem fognak bujkálni, ha megkapják a behívót. A valóság azonban mást mutatott”

– fogalmazott az egyik sorozó.

Elmondta azt is: gyakorlatilag piac épült a sorozás elkerülésére, rengetegen olyan vállalkozásnál kerestek munkát, amelyek bizonyos pénzösszeg ellenében megtarthatják a férfiakat, mint munkaerőt. A TCC munkatársa elárulta: hiába vizsgálták ezeket felül, és hiába indultak el az utcai razziák, a korrupció olyan mértékű, hogy az utcáról összeszedett emberek csak 10-15 százaléka megy tovább végül a frontra. 

Akár rögtön leszállhatsz a buszról ami a toborzóirodába visz, ez nagyjából ezer dollárba kerül. Olyan is van, hogy a sorozók havi 500-1000 dollárért biztosítanak, hogy nem jönnek érted újra. (...) A végén aztán csak azok maradnak, akiknek semmi kapcsolata nincs”

– meséli az egyik forrás.

Tovább nehezíti az ukránok helyzetét a már fentebb is említett enyhébb egészségügyi követelmények.

Asztmás, cukorbeteg, drogos, alkoholista, vagy mozgáskorlátozott, aki öt métert se tud futni – mindegy, viszik a kiképzőközpontba”.

Persze, mint azt a forrás elmondta, az a gond, hogy az ilyen emberekkel nem tud mit kezdeni a hadsereg. Így aztán egyik kiképzőközpontból a másikba hurcolják őket. Általában valamilyen házimunkára fogják be őket, míg végül 1-2 hét elteltével elviszik őket a front azon részére, ahol legfoghíjasabb az ukrán haderő. 

A portál továbbá azt is fejtegeti: akár csökkenthetik is a sorkötelezettségi korhatárt (amely jelenleg 25 év). Jelenleg az ukrán vezetés az utcai razziák hatását várja, ám ha világossá válik, hogy még tovább fog húzódni a háború, akkor egyre valószínűbbé válik a korhatár csökkentése.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 17. 19:47
A korhatár csökkentését Amerika forszírozza. Az utolsó ukrán katonáig akar harcolni.
Akitlosz
2024. október 17. 19:45
"Akár rögtön leszállhatsz a buszról ami a toborzóirodába visz, ez nagyjából ezer dollárba kerül. Olyan is van, hogy a sorozók havi 500-1000 dollárért biztosítanak, hogy nem jönnek érted újra. (...) A végén aztán csak azok maradnak, akiknek semmi kapcsolata nincs” Ez nem kapcsolati, hanem anyagi kérdésnek tűnik. Honnan van az ukránoknak havi ezer dollárjuk erre? Képtelenség. Arról nem is beszélve, hogy egy hónapban nem csak egyszer kaphatják el őket az emberrablók.
sexykitty-5000116
2024. október 17. 19:44
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­k­­­e­­l­­­d­­­ ­a­­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­­i­­­ ­p­­u­­­n­c­i­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Beszélgető
2024. október 17. 19:44
Elvileg a háború kezdetekor kiosztottak egy rakat fegyvert a polgároknak. Itt az ideje, hogy használni kezdjék. Irány a majdan tér, lehet megvédeni a hazát az árulóitól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!