Brüsszelben már tudják, mikor döntenek Magyarország ajánlatáról

2024. január 10. 09:27

Napokon belül célegyenesbe kerülhet Magyarország javaslata, amely alapján minden évben felül kellene vizsgálni Ukrajna finanszírozását az 50 milliárd eurós segélycsomagért cserébe. A Politico szerint ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor rendszeresen követelhet majd váltságdíjat az Európai Bizottságtól.

2024. január 10. 09:27

Pénteken születhet döntés Magyarország kompromisszumos ajánlatával kapcsolatban, melynek értelmében nem akadályozza meg, hogy az Európai Unió négy éven keresztül összesen 50 milliárd euróval támogassa Ukrajnát, de csak azzal a feltétellel, hogy a finanszírozást minden évben felülvizsgálják – írja a Politico.

A brüsszeli lap szerint ez valójában lehetővé tenné, hogy Orbán Viktor minden évben váltságdíjat kérjen az Európai Bizottságtól, azaz engedményeket kényszerítsen ki Brüsszeltől annak érdekében, hogy ne vétózza az újabb és újabb kifizetéseket. A portál azt írja,

az uniós diplomaták ezt a magyar miniszterelnök álláspontjának enyhüléseként értelmezik, ám többen is attól tartanak, hogy az évenkénti felülvizsgálat nem biztosítana kellő kiszámíthatóságot Ukrajnának.

A Mandiner megkeresésére Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár leszögezte, Magyarország üdvözli, hogy az Európai Bizottság jól halad a B-terv kidolgozásával, amely szerint Ukrajna támogatását az európai uniós költségvetésen kívül kell megoldani. „Ami nekik a B-terv, az Magyarországnak az A-terv" – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Miguel Medina

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palinka-0
2024. január 11. 03:29
Nem osztottak lapot a váltságdíjakhoz. Ne okoskodjanak, ne makacskodjanak, végre kell hajtani az utasítást, amit Brüsszelből kapnak!
alexandrosz-2
2024. január 10. 19:15
Hahaha, a vétótlan köpcös geci megint alaposan átbassza a népét. Mennek a tizmilliárdok a hoholoknak hitelböl, mint eddig is.
Tommaso
2024. január 10. 16:19
A jogállamot hirdető (szélső)jobboldali politikusok hatalomra kerülve valójában lebontják a jogállamot. Erre ékes bizonyéiték Orbanisztán Pártállami Diktatúrája. Még az ALKOTMÁNY-t is sajátságos PÁRT- ALAPFECNIvé alakiják át, amit - jogsértően - évente módositgatnak. A törvény előtt - a jogok tekintetében - különbséget tesznek magyar, és magyar állampolgár között. Ami az egyiknek a törvény szerint szabad, az a maásik magyarnak TILOS. Ilyen aljasság sehol a Galaxisban máshol nem fordul6 elő.
Hangillat
2024. január 10. 15:10
Demo gratia democracy helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!