Reuters: Oroszország kínai motorokkal gyárt kamikaze drónokat

2024. szeptember 13. 22:53

Európai hírszerzési jelentésekből kiderült, hogy több mint 2500 ilyen drón készült az elmúlt egy évben.

2024. szeptember 13. 22:53
Drone story

Nyitókép: Yves Choquette / AFP

Oroszország tavaly kezdte meg egy új, hosszú hatótávolságú támadó drón, a Garpiya-A1 gyártását kínai motorok és alkatrészek felhasználásával, amelyet már az ukrajnai háborúban is bevetettek – derült ki egy európai hírszerzési ügynökség két forrásából és a Reuters által látott dokumentumokból

Az IEMZ Kupol, az orosz állami fegyvergyártó Almaz-Antey leányvállalata, több mint 2500 ilyen drónt gyártott 2023 júliusa és 2024 júliusa között.

A Garpiya létezéséről, amely kínai technológiát alkalmaz, eddig nem számoltak be. A drónokat katonai és polgári célpontok ellen vetették be Ukrajnában, ahol súlyos károkat okoztak az infrastruktúrában és áldozatokat szedtek. A hírszerzési források szerint a Garpiya hasonlít az iráni Shahed drónokra, de számos különleges jellemzője van, például egyedi csavarozható uszonyok és Limbach L-550 E motorok, amelyeket Kínában gyártanak.

Ezt is ajánljuk a témában

A Reuters megvizsgált egy szerződést, amelyet 2023 első negyedévében írtak alá az orosz védelmi minisztérium és a Kupol között egy új dróngyár létrehozásáról. A drónok gyártására egy volt cementgyárat használnak Izsevszkben, amelyet a Kupol 2020-ban vásárolt meg. A hírszerzési ügynökség szerint a gyártáshoz szükséges alkatrészeket kínai beszállítók, köztük a TSK Vektor és több más kínai cég biztosította.

Az Egyesült Államok és NATO is aggodalmát fejezte ki Kína orosz védelmi iparhoz nyújtott támogatása miatt. 

Bár Peking azt állítja, hogy szigorúan ellenőrzi a potenciális katonai felhasználású termékek exportját, és elkötelezett a béketárgyalások mellett, egyes források szerint a kínai cégek továbbra is alkatrészekkel látják el Oroszországot. 

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a múlt héten arra kérte Kínát, hogy hagyjon fel Oroszország támogatásával az ukrajnai háborúban, amely jelentős szerepet játszik a konfliktus folytatásában.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tompika-2
2024. szeptember 14. 17:48
Te jó ég! Ennyire hülye fordítót, vagy ezret hord már a hátán a föld, bár inkább nyelné el! Uszony. Persze! Meg békatalp. Hogy a f.szba kell egy ilyen egy repülő eszközre?
erdeymarton89
2024. szeptember 14. 13:47
uki meg usa cucc.. és
Kiscsiga
2024. szeptember 14. 11:58
Elméletileg az U. S. A A szövetségesünk. Bár ilyen szövetséges mellett nincs szűkségünk ellenségre
Kiscsiga
2024. szeptember 14. 11:54
De hát a fUckránok is használnak kinai komponenst az nem baj??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!