Olaf Scholz figyelmeztet: Európának tétovázás nélkül képesnek kell lennie válaszolni Oroszország fegyverkezésére

2024. szeptember 05. 21:29

„Bűnös hanyagság lenne, ha ezt válasz nélkül hagynánk” – fogalmazott a kancellár.

2024. szeptember 05. 21:29
Federal Chancellor Scholz's summer press conference

Nyitókép:  BRITTA PEDERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A német kormány jelentős lépést tett az ország és Európa légvédelmének megerősítésére azzal, hogy szerdán hadrendbe állította az első IRIS-T légvédelmi rendszert a Hamburg közeli Todendorfban – írta meg az Infostart a The Defence Post nyomán. Az eseményen Olaf Scholz német kancellár hangsúlyozta, hogy Oroszország az elmúlt években felgyorsította fegyverkezési programját, különös tekintettel a rakéták és cirkálórakéták telepítésére. A Kalinyingrádi exklávé területére telepített orosz fegyverek mindössze 530 kilométerre vannak Berlintől, ami a kancellár szerint a fegyverzetkorlátozási megállapodások megszegését jelenti.

Scholz egyértelművé tette, hogy 

Németország és Európa nem nézheti tétlenül az orosz fegyverkezést: „Bűnös hanyagság lenne, ha ezt válasz nélkül hagynánk.” 

Az IRIS-T üteg, amelyet hadrendbe állítottak, a 2022-ben indított Sky Shield Initiative része, amelyhez már 22 ország, köztük Magyarország is csatlakozott. A Bundeswehr összesen hat IRIS-T SLM rendszert rendelt a Diehl Defence vállalattól 950 millió euró értékben, amelyeket 2027 májusáig szállítanak le.

Az IRIS-T rendszer az egyik legkorszerűbb légvédelmi technológia, amely eddig csak Ukrajnában volt hadrendben. Németország, mint Ukrajna második legnagyobb támogatója, már négy ilyen rendszert szállított Kijevnek, és további nyolcat ígért. A német kancellár kiemelte, hogy az Ukrajnába küldött IRIS-T rendszerek eddig több mint 250 rakétát, drónt és cirkálórakétát lőttek le, ezzel számos életet megmentve.

Scholz arra is figyelmeztetett, hogy Európa nemcsak a védelmi rendszereit kell, hogy fejlessze, hanem növelnie kell a precíziós rakétáinak számát is, hogy ne maradjon el Oroszországtól stratégiailag fontos területeken. Hangsúlyozta, hogy Európa legfőbb feladata a béke biztosítása és a háború elkerülése. „Nyilvánvalóvá kell tennünk, hogy minden ellenünk irányuló fegyveres agresszió súlyos következményekkel járna a támadóra is” – mondta a kancellár. Scholz beszéde egybecseng Washington és Berlin júliusi bejelentésével, miszerint 2026-ban megkezdik az amerikai Tomahawk cirkálórakéták németországi telepítését.

 

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. szeptember 08. 17:23
Kell a pénz a multiknak és ők adnak is helyette - O C S K A V A S A T -
Mandolini
2024. szeptember 06. 17:24
Éledeznek a fasiszták! Újra Moszkva? Kisfiam, nem lesz ebből baj?
Csigorin
2024. szeptember 06. 15:47
scholzi hurka azt probalja levezetni, hogy ha Oroszorszag a sajat teruletere telepit raketakat az sokkal kozelebb van Nemetorszaghoz, mint Oroszorszaghoz az, ha Amerika telepit Nemetorszagba. Ez az a berbokki matek lehet ahol a 360 fokos fordulat 180.
Lajoss
2024. szeptember 06. 15:08
Mindent is az orosz agresszor ellen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!