Nem finomkodik a Times: Orbánék egyre népszerűbbek, Brüsszelnek szembe kell néznie a valósággal

2024. szeptember 21. 07:49

A bevándorlás jelenleg a legtöbb uniós kormány előtt álló fő kihívás – olvasható a neves brit lap hasábjain.

2024. szeptember 21. 07:49

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Az 1990-ben aláírt schengeni szerződés az Európai Unió egyik alapkövévé vált: garantálja, hogy az emberek és az áruk szabadon mozoghatnak a 29 aláíró államban, beleértve a nem uniós tag Norvégiát, Izlandot, Liechtensteint és Svájcot is, határellenőrzés nélkül. Ez a sokat hangoztatott szabadság hamarosan véget érhet – írja a Times.

Már most is egyre több ország vezet be ideiglenes rendőri ellenőrzést a határain, nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva, ahogy azt a szerződés lehetővé teszi – mutat rá a portál, hozzátéve, hogy Németország a legutóbbi tagállam, amely ezt megtette, és ezzel „megdöbbenést keltett” a szomszédos államokban.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint a portál megjegyzi: Ausztria, Dánia, Franciaország, Olaszország, Dánia, Norvégia, Szlovénia, Svédország és Svédország is kérelmezte már az ilyen korlátozások bevezetését.

Mindannyian ugyanazért a nyomós okért tették ezt: a világ minden tájáról ellenőrizetlenül érkező migránsok számának hatalmas növekedése miatt – írja a Times.

Migráció, migráció, migráció

2009-ben a schengeni térségben az első alkalommal menedéket kérők száma 263 935 volt, ami különösen Franciaország, Olaszország és Görögország számára jelentett kihívást. 2013-ra ez a szám 431 300-ra, a következő évben pedig 629 935-re emelkedett. Ezt követően a szíriai polgárháború kitörésével, valamint a Közel-Kelet és Afrika nagy részén tapasztalható zavargásokkal hatalmas beáramlás következett be. 2016-ban mintegy 1,3 millióan igyekeztek menedékjogot kérni Európában, nagyrészt Németországban.

Angela Merkel kancellár megnyitotta a kapukat több mint egymillió ember előtt, amit akkoriban humánus gesztusként dicsértek, de ma már naivnak és politikailag katasztrofálisnak tartanak – véli a brit lap. Aláhúzzák: a bevándorlás jelenleg a legtöbb uniós kormány előtt álló fő kihívás.

Régimódi idealizmus vs. választói igények realitása

A Mandiner is beszámolt róla, hogy Orbán Viktor politikáját követte Hollandia, amikor az ország nyíltan szembeszállt az Európai Bizottsággal. A Times „példátlan lépésként” írja le, hogy a holland kormány szerdán hivatalos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból.

Egy ilyen lépés, valamint az a fenyegetés, hogy megtagadják a menedékjogot bárkitől, aki a határaikra érkezik, a schengeni térség gyors felbomlását eredményezheti”

– írja a brit lap.

Ezt is ajánljuk a témában

A Times kiemeli: a nehéz helyzetben lévő uniós kormányoknak választaniuk kell a régimódi idealizmus és a választói igények realitása között. „Olaszország, ahová ezrek érkeznek csónakokkal a Földközi-tengeren keresztül, már világossá tette, hogy melyik irányba fog fordulni.

Brüsszelnek szembe kell néznie a valósággal, mégpedig gyorsan.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 21. 09:23
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­­k­­­e­l­­d­­ ­­­a­ ­s­­z­e­­­x­­­i­ ­p­­­u­­n­­­c­­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
kovsa2
2024. szeptember 21. 09:22
"A Times „példátlan lépésként” írja le, hogy a holland kormány szerdán hivatalos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból." Mi van? Hogy van ez? Nem az állam és kormányfők döntenek, hanem egy senki által meg nem választott alkalmazott? Szerintem, helyre kellene állítani a döntési hierarchiát. A Tanács dönt, a Bizottság haptákba vágja magát és végrehajt! A Tanácsnak meg KELL hozni azt a döntést, hogy a Schengeni határt csak előzetes engedéllyel lépheti át bárki. A menedékkérelmek elbírálása előtt senki nem lépheti át a határt, aki nem szomszédos ország polgára. (Ukrán bejöhet, pl. szír kint vár a döntésre.)
bondavary
2024. szeptember 21. 09:19 Szerkesztve
"Novicsok-5B_kanya 2024. szeptember 21. 08:26 Ki is írta át a választási törvényt az alkotmányban, amit kedvük szerint bármikor változtatnak?🤫🤣" Az írta át a választási törvényt, aki 2010-ben, az MSZP-SZDSZ kormányzás következményeként, még a régi szabályok szerint kétharmados győzelmet aratott. Ezzel pedig megszerezte a jogot ahhoz, hogy átírja az alkotmányt, és átírja a választási törvényt. Ha reklamálni akarsz, akkor fordulj az 1990-es törvényhozókhoz, akik konszenzussal fogadták el a kétharmados többséget igénylő törvényeket. És mielőtt még itt jajveszékelnél, elmondom, hogy a törvény a képviselők kétharmadáról beszél, és nincs szó arról, hogy ha ezek egy párthoz tartoznak, akkor mindez nem érvényes. Nem lehet ilyen előírás, mert felülírná a választás eredményét. Ti mégis felülírnátok, azt hirdettétek, hogy majd feles többséggel fogtok alkotmányozni. Gondolom, hogy brüsszeli jóváhagyással mondtátok, vagy az ötlet is onnan jött. Arrafelé már nyíltan rúgják fel a szabályokat.
Ehetős Odó
2024. szeptember 21. 09:16
Sok balfasz 9 év után kezd azon töprengeni, hogy tényleg, a Patásnak mindig igaza lesz. A baj csak az, hogy ezek az idióták közben elpusztították Európát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!