Veszélyben a feta sajt

2024. augusztus 22. 21:52

A kecskepestis fenyegeti a görög saláta alapanyagának számító tejtermék előállítását.

2024. augusztus 22. 21:52

Nyitókép: GARDEL Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

A kecskepestis veszélyezteti a feta sajt termelést – számolt be róla az  Euronews.. 

A rendkívül fertőző peste de petits ruminants (PPR) július 11-én mutatták ki először a közép-görögországi Thesszáliában. A vírus gyorsan elterjedt, és a szomszédos Romániában is több gazdaságot is megfertőzött, ami arra késztette a hatóságokat, hogy válaszul közel 58 000 juhot és kecskét vágjanak le. 

A vírusos járvány elleni küzdelem érdekében a görög hatóságok országszerte korlátozásokat vezettek be, többek között megtiltották a juhok és kecskék elszállítását a gazdaságokból.

A betegség jelentős veszélyt jelent Görögország állattenyésztésére és a gazdaság egyik sarokkövének, a görög saláta alapelemének számító feta sajt előállítására. 

A görög lágysajt mintegy 40 százaléka-a Thesszáliában termelt juh- és kecsketejből származik, amely körzetet tavaly pusztító áradások is sújtottak.

Görögország évente mintegy 140 000 tonna fetát állít elő, és termelésének mintegy 65 százalékát exportálja, így mérete ellenére döntő szerepet játszik a globális tejpiacon.

A PPR nem nem terjed át állatról emberre, ezért az érintett állatok húsa és teje továbbra is biztonságosan fogyasztható. 

A betegség azonban jelentősen befolyásolja az állattenyésztést, mivel a terjedés megfékezése érdekében nagyszámú állatot kell levágni.

A párizsi székhelyű Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) szerint a PPR „súlyos megbetegedési és elhullási arányokkal” jár, és komoly gazdasági hatást gyakorol az olyan régiókban, mint Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia, ahol a kecskék és juhok létfontosságú élelmiszerforrások.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a betegség tünetei közé tartozik a levertség, láz, orr- és szemváladékozás, szájüregi sebek, légzési nehézség, köhögés és hasmenés.

Az Európai Bizottság a betegség kapcsán szorosan együttműködik Romániával és Görögországgal is. Az Euronews megkeresésére az EU élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) elismerte a kritikus helyzetet mindkét országban, de egyelőre nem kapott tudományos támogatásra vonatkozó kéréseket ezen a területen.

 

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2024. augusztus 24. 07:59
Szegény görögök.. Feta nincs, feka meg még sok is..
auditorium
2024. augusztus 23. 08:24
Köszönjük. Akkor biztos olcsóbban adják majd ezt a terméket a külföldi érdekeltségű szupermarketokban.
Obsitos Technikus
2024. augusztus 23. 07:59
Ez a keleti marhavész és a szopornyica vírusának a rokona, juhokat, kecskéket, antilopokat pusztít. A keleti marhavészt az ember sikeresen kiirtotta (összesen két olyan kórokozó van, amit sikerült teljesen eradikálni, a feketehimlő és a keleti marhavész), jött helyébe más.. Afrika, a Közel-Kelet volt a "hazája", hát sejthető, hogyan került Európába.
billysparks
2024. augusztus 23. 07:46
Gyártanak fetát máshol is, Albániában, Macedoniában, Boszniában, Bilgáriában...a macedon szerintem még jobb is, mint a görög.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!